Nokia E52: zábavnější manažerka (velký test)

Nokia E51 je hit. Nástupnická E52 měla udržet dobré vlastnosti, opravit chyby a získat přízeň manažerů. Jak se to povedlo ve skutečnosti?

Displej Nokie E52 je jedna z věcí, kterou lze jednoznačně chválit. Máme před sebou 2,4palcovou TFT obrazovku o rozlišení 240 × 320 pixelů, schopnou zobrazit až 16 miliónů barev, s výborným jasem, kontrastem a skvělou čitelností na přímém slunci. Právě její rozměrnost představuje nejmarkantnější rozdíl oproti E51, jež bývala za svůj malý zobrazovač kritizována. Pocítíte to především při brouzdání webem či navigování. Další výhodou pak je, že si E52 může dovolit používat menší fonty a v některých režimech se na displej vejde více informací.

Díky přítomnosti pohybového čidla je možné obraz na displeji překlopit do vodorovné polohy. Telefon je přitom vždy třeba držet kolmo. Změna orientace obrazu probíhá okamžitě, mobil vás nenechá čekat.

Kde jsem tu nabíječku nechal?

Výrobce se v oficiálních materiálech chlubil výdrží baterie až 14 dní. V praxi je třeba být trochu střízlivější, nicméně v přímém srovnání s E51 je znát, že novinka vydrží víc. Aby také ne, když článek svou velikostí pokrývá téměř dvě třetiny zadní strany. Jeho kapacita činí úctyhodných 1500 mAh. Kolik dnů přesně vydrží, závisí na tom, jak budete telefon vytěžovat. Při běžné práci, tj. několik minut hovoru, SMSek, brouzdání internetem, poslech hudby, budete telefon nabíjet čtvrtý den, ovšem necháváte-li ho delší dobu v klidu, může vydržet i 6 dní. 

Prostředí a ovládání opisuje od Nseries

Nokia E52 je vybavená operačním systémem Symbian S60 ve verzi 9.3. To přináší oproti předchůdci celou řadu inovací. V první řadě je vidět změna grafiky ikon, Nokia zřejmě definitivně přestoupila na novou jednoduchou „placatou“ grafiku ve stylu Ovi. Změn se dočkaly i některé standardní aplikace, u nichž je patrný posun směrem k multimediálním řadám Nseries a XpressMusic, např. galerie už není seznam souborů, ale de facto rozcestník k aplikacím, které s konkrétními typy souborů pracují. Prohlížeč obrázků už není prostý seznam položek, nýbrž kolotoč miniatur, místo seznamu videoklipů vám telefon nabídne Videocentrum, obé je standardně orientováno na šířku. Jako konzervativnímu uživateli E51 mi tyto změny příliš nevyhovují, jiný může být nadšen...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hrátky s náhledy si E52 může dovolit, výkon na to má dostatečný

Do hlavního menu se vstupuje klávesou s domečkem, stejným způsobem se odkudkoliv přejde přímo do pohotovostního režimu. Ten může mít tři podoby: buď si zvolíte jednoduchou formu bez dalších obslužných prvků, nebo aktivní pohotovostní režim s řadou ikonových zástupců a volitelnými zásuvnými moduly, případně tzv. „Mluvený motiv“, vhodný pro uživatele se slabším zrakem. Ten de facto vhodně nahrazuje Hlasovou pomoc ze starších modelů Eseries. A abych nezapomněl, aktivní pohotovostní režimy jsou vlastně nabídnuty dva. Mají jasné pojmenování – Osobní a Práce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohotovostní obrazovka a hlavní menu

Struktura menu zůstala zachována. Při procházení složek hlavního menu můžete volit mezi dvěma způsoby zobrazení – mřížkou 3 × 4 ikony, nebo seznamem a celé to doplnit animovanými přechody, které však trochu zdržují. Pokud přecházíte ze staršího modelu Eseries, budete si opět muset zvykat na odlišné umístění některých funkcí, případně si celou strukturu zpřeházet podle sebe. Mně osobně, jsa navyklému na mírně přeskládanou nabídku E51, se při hledání konkrétní funkce občas podařilo zabloudit. Struktura menu má teď navíc větší hloubku, složky obsahují další podsložky a podle nových ikon navíc ani nerozeznáte složku od aplikace. Aspoň že je rozmístění dost logické na to, aby si bylo možné rychle zvyknout.

Zajímavou složkou jsou Aplikace, která je nejen úložištěm odkazů na všechny nově nainstalované programy, ale současně i odkladištěm všech funkcí z výroby, které se nehodily jinam. Na jedné hromádce tu tak najdete Ovi Mapy, SIM toolkit, MSN klient, Push to talk, nebo třeba hru Solitaires. Zde se tedy přeskládání dle chutě uživatele nabízí úplně samo.

Pro výpis běžících aplikací a přepínání mezi nimi stačí přidržet klávesu s domečkem, jak jsme byli doteď zvyklí. Nová verze S60 ovšem nabízí přístup do tohoto výpisu také všude jako první položku v kontextové nabídce Volby, a ač kurzor vždy automaticky začíná až na druhé položce, volba „Ukázat otevř. aplikace“ nahoře trochu překáží; brání totiž jednoduchému přeskočení na poslední položku sloužící nejčastěji k ukončení aplikace. Běh některých programů jinak přerušit nelze a uživatel je proto nyní nucen udělat jeden klik navíc.

Doby, kdy operační systém platil za synonymum pro pomalý telefon, jsou ve světě Symbianu S60 zřejmě nadobro pryč. E52 je svižný mobil, reaguje živě, nad ničím dlouze nepřemýšlí. Sice svou rychlostí prozatím nepřekonává předešlý model E51, to ovšem s novějšími verzemi firmware už nemusí být pravda.

Témata článku: Nokia, , Nokia E51-1, Nokia E51-2, Nokia E52, Důstojný nástupce, Nejmenší telefon, Velký test, Test, Manažerka, Obslužná aplikace, Celý blok, Tim Management, Přeskočení, Man, Možný přístup, Manažer, Zaznění, Rychlé vyvolání, Zvýrazňovač, Nejoblíbenější model, Solitaire, Horizontální směr, Velký, Nevzhledný otisk