Nokia E52: zábavnější manažerka (velký test)

Nokia E51 je hit. Nástupnická E52 měla udržet dobré vlastnosti, opravit chyby a získat přízeň manažerů. Jak se to povedlo ve skutečnosti?

V internetové diskuzi se celkem bouřlivě probírala kvalita příjmu signálu na E52. Pochyby zavládly už nad informací, že novinka má anténu umístěnou ve spodní části těla. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že toto netradiční umístění negativní vliv sice nemá, v místech se slabším pokrytím je však E52 citlivější než starší E51, indikátor zobrazuje méně čárek (mnohdy pouze jednu). I za těchto podmínek hovor uskutečníte, ale protistrana si bude stěžovat na drobné výpadky zvuku. Ti, kteří se často pohybují v místech s velmi slabým pokrytím, by měli volbu tohoto telefonu přehodnotit.

Sluchátko má velmi příjemný kulatý zvuk, mírně podpořený i basovou složkou. Čistý hlas nabídne i režim hlasitého handsfree, není to ovšem žádný řvoun, tudíž v autě jej raději nepoužívejte.

Jako vyzváněcí tón si můžete vybrat jakýkoliv hudební soubor nebo videoklip uložený v telefonu i na paměťové kartě. Telefon nabízí pět vyzváněcích profilů, které můžete libovolně upravovat, stejně jako vytvářet své vlastní. Úplnou novinkou (a jako bych v davu slyšel hromadný oddych „no konečně“) jsou dočasné profily. Fungují stejně jako u nesymbianových kolegů, prostě zadáte čas konce platnosti vybraného profilu a ten se poté automaticky přepne na předešlý. Mezi běžnými profily je nabídnuto i přepnutí do módu offline, který kompletně deaktivuje veškeré bezdrátové vysílání a příjem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládání dočasných profilů

Aplikace telefonního seznamu byla taktéž inovována, nic však neztrácí na své použitelnosti. Nově lze pohromadě zobrazit kontakty uložené v telefonu i na SIM kartě, včetně čísel služeb. Kapacita je omezená pouze dostupnou pamětí telefonu, kontakty si navíc lze zálohovat i na paměťovou kartu. Každý kontakt může obsahovat až 54 položek, při vytváření se vám ukáže zjednodušený formulář se základními detaily, další lze potom manuálně přidávat. Zamrzí, že položky „Narozeniny“ a „Výročí“ se automaticky nepřekopírují do kalendáře. Synchronizace kontaktů je možná s počítačem, se vzdáleným serverem i s jiným kompatibilním telefonem přes Bluetooth. Každý kontakt může mít přiřazené vlastní vyzvánění i obrázek, který se zobrazí přes celý displej, když vám dotyčná osoba volá.

Kontakty lze soustřeďovat do skupin, které už nemají vlastní záložku, ale zobrazují se pohromadě s ostatními kontakty. V jejich rámci můžete sestavovat konferenční hovor a odeslat hromadnou zprávu. Každou skupinu je možné odlišit vlastním vyzváněcím tónem. Zajímavé je, že z E52 úplně zmizela funkce Týmy, která byla představena v předchozích modelech.

Konkrétní kontakty se vyhledávají buď vypisováním klasickým, nebo rychlejším prediktivním způsobem. Nejrychlejší cesta k nim však vede z pohotovostního režimu, kdy začnete psát číslo, jako byste vypisovali požadované jméno stylem T9. Kontakty se přitom dynamicky filtrují přímo nad číselníkem. A nebo se rozhodnete využít služeb hlasového vytáčení, jež rozeznává příkazy s dobrou přesností. Hlasově lze vyvolávat pouze kontakty uložené v telefonu.

Klepněte pro větší obrázek 
Návykový způsob vyhledávání mezi kontakty

S e-mailem na věčné časy

Menu zpráv zůstalo v E52 nezměněno, je stejné jako snad ve všech dosud existujících modelech platformy S60. Základem jsou pochopitelně textové a multimediální zprávy, které nyní po vzoru Series 40 i zde sdílejí společný editor. Jak to funguje? Inu, ve výchozím stavu píšete obyčejnou textovku. Na ememesku ji editor automaticky přehodnotí ve chvíli, kdy se do ní rozhodnete vložit multimediální objekt, jako příjemce zvolíte e-mailovou adresu, a nebo překročí-li délka vašeho textu obsah deseti esemesek. V editoru si také můžete vybrat ze tří velikostí písma. Klávesnici jsem již chválil, je tedy jasné, že psaní na tomto telefonu je radost. Telefon nabízí český slovník T9 se schopností předvídat konce slov. Píše sice s diakritikou, kódování zprávy si však můžete nastavit, takže její délka nebude zkrácena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Píšeme SMS, přidáme obrázek a už píšeme MMS • Zprávu si můžete nechat přeříkat

Číst zprávy můžete sami, nebo si je nechat předčítat robotickým ženským hláskem jménem Zdena. Pravda je, že v praxi jde spíš o machrovinku, textovkám bez hacku a carek je v mluvené podobě občas těžko rozumět. Kapacita pro zprávy je omezena jen dostupnou sdílenou pamětí a můžete si vybrat, zda je chcete ukládat do telefonu, nebo na paměťovou kartu.

E-mailový klient, byť přímo integrovaný do telefonu, má zcela vlastní uživatelské rozhraní, což poznáte jak na grafice prostředí, tak i na ovládání. Pracuje spolehlivě a nabízí přehledný výpis pošty. Při vytváření svého účtu jsem ho však nedokázal přesvědčit, aby používal wi-fi namísto paketových dat EDGE, přístupový bod bylo možné změnit až poté, co byl účet hotov. Do správce e-mailu je možný přístup ze samostatné položky v menu, nazvané prostě „Email“. Ten zůstane i po vstupu do editoru nebo schránky v menu zpráv běžet na pozadí a je nutné jej manuálně ukončovat, nechcete-li s elektronickou poštou dále pracovat. Po celou dobu běhu navíc zůstává připojený k internetu, což by se mohlo nepěkně projevit na vyúčtování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Messaging: aplikace je od ostatního prostředí odlišná už na pohled

Obliba instant messagingu v mobilní podobě utěšeně roste. E52 na tento trend myslí, proto je v ní již z výroby předinstalovaný klient MSN. České publikum by asi spíš uvítalo ICQ, pro něj je třeba si doinstalovat aplikaci třetí strany.

Témata článku: Nokia, , Nokia E51-1, Nokia E51-2, Nokia E52, Man, Nejmenší telefon, Test, Obslužná aplikace, Velký test, Celý blok, Velký, Tim Management, Rychlé vyvolání, Možný přístup, Horizontální směr, Manažer, Manažerka, Nejoblíbenější model, Zvýrazňovač, Solitaire, Nevzhledný otisk, Zaznění, Přeskočení, Stejná oblast