Nokia E6: populár dostane dotykový displej

Displej na šířku, QWERTY a kompaktní design. To je už od dob modelu E71 finský recept na úspěch. S Nokií E6 se přehoupneme do nové éry.

Tak jak tomu často krátce před představením bývá, na internet prosákly zdrojové soubory o dosud nepředstaveném modelu Nokia E6. Manažerská řada E obsahuje nízký počet modelů, zato jsou velmi dobře zapamatovatelné. Protože jsme se v loňském roce dočkali modelů E5 a E7. Model E6 celkem logicky zapadá mezi oba zmíněné přístroje. Majitelům manažerské Nokie E72 se model E5 moc nelíbí, protože nepřináší mnoho inovací a je spíše přešlapováním na místě. Nad Nokií E6 budeme moct bez velkých diskuzí jásat. Mezi podobnými přístroji přinese svěží vítr, a to dotykový displej.

Nová E6 bude pokračovat v řadě úspěšných modelů E71 a E72. Bude tenká, s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí a a displejem na šířku. Model E6 by tak měl připomínat hlavně Nokii E5. Největším rozdílem však bude dotykový displej, který nabídne uživatelům nový způsob ovládání. Pokud se dotykovému displeji bráníte, výrobce ponechal směrové klávesy, které by měly nabídnout dostatek času pro návyk na nové ovládání. Kdo nebude chtít dotykové displej, může přístroj ovládat „postaru“. Stávající úhlopříčka 2,34“ pochopitelně naroste.

Z uniklého souboru je rovněž patrné, že nová E6 (přesné označení E6-00) bude obsahovat dotykový displej s jemným rozlišením VGA (640 × 480 bodů). V porovnání v modelem E5 je tedy rozlišení čtyřnásobné. Nové rozlišení displeje je totiž ještě vyšší, než které známe z dotykových telefonů, avšak při důkladnější analýze zjistíme, že se jedná o známý displej nHD (640 × 360 bodů) s dolním okrajem nahrazujícím kontextové klávesy. Podobné řešení má oblíbený model X3 Touch and Type nebo nově příchozí Nokia C3 Touch and Type.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E6 by měla připomínat model E5, avšak bude postrádat hardwarová tlačítka. Nahrazovat je bude spodní lištička na dotykovém displeji.

Ve výbavě jistě nebudou chybět bezplatná Ovi Mapy, kterou výrobce přidává skoro do všech představovaných modelů, dále bezdrátové přenosy 3G, Wi-Fi a Bluetooth 3.0. U nového Symbianu je také novotou podpora USB On-the-Go, díky kterému umí telefon načíst libovolné zařízení přes USB. Kouzla s novým USB jsme již patřičně pochválili v dřívějším testu Nokie N8.

TIP: článek na NokiaManii se rozepisuje o fotoaparátu Nokie E6

Kdy výrobce novinku představí, není prozatím jasné. Může se tak stát ještě v lednu, avšak pravděpodobnější premiérou je únorový veletrh Mobile World Congress.

Diskuze (21) Další článek: Po Vánocích zlevnilo třicet mobilů (ceník)

Témata článku: Nokia, Nokia C3, Nokia C3 Gold Edition, Nokia C3 Touch and Type, Nokia E6, Dot, Svěží vítr, Pop, Nízký počet, DOS, Únorový veletrh, Displej, Libovolné zařízení, Oblíbený model, ? Displej, Dotyk, Nové ovládání, Dotykový displej