Nokia E60: a pro práci legraci (test)

Nokia E60 je podle výrobce určená především k práci. Proto jí chybí některé multimediální funkce jako rádio, fotoaparát či druhá kamerka pro pořádání videohovorů. Telefon je na dnešní poměry velký, to by ale těm, pro které je určena, nemuselo vadit. A cena? Velmi příjemná.

S kompatibilitou nepochodíte

Nokia E60 používá novou verzi operačního systému Symbian OS 9.1 a prostředí S60 3rd Edition. Důvodem pro použití novějšího systému je zejména vyšší rozlišení. Bohužel, majitelé starších symbianovských mobilů zapláčou, protože jejich staré aplikace nejsou s novým systémem kompatibilní – nespustíte na něm lautr nic. V současné době je aplikací naprostý nedostatek, takže přijdete např. o SmartMovie, ProfiMail, TaskSpy, AgileMessenger, TomTom, stopky, aplikaci pro opakovaný budík, všechny hry apod. Naštěstí v základu je dost funkcí, takže to není tak tragické – věřím, že brzy se objeví portace všech důležitých programů pro 3rd Edition. Pokud se nyní rozhodujete o koupi telefonu, zvažte, zda vám chybějící programy za to stojí a zda na ně vydržíte chvíli čekat.

Poznámka: Nokia bohužel neuvádí velikost RAM, tedy paměti pro spouštění programů. Určitě jí ale bude více na Nokii N70, která jí má dostatek; současně dokáže běžet více aplikací, než využijete. Ani v E60 jsem nenarazil na problémy, což ostře kontrastuje s mou 6681, která při spuštění Opery nebo TomToma už nic dalšího nerozjede.

Volejte přes internet

Možnosti E60 jako mobilu jsou stejné jako u již popisovaného modelu N80, chybí jen videohovory; proto vás odkazuji na recenzi Marka Lutonského. V krátkosti jen zmíním, že velikost adresáře je omezena jen velikostí volné paměti, ke každému číslu můžete uložit desítky čísel a dalších položek. Jméno a příjmení je odděleno, takže si můžete vybrat, podle čeho budete chtít kontakty řadit. Hledání probíhá postupným psaním, můžete psát jak začátek jména, tak příjmení, hledá se v obojím. Kontaktům lze přiřadit obrázek, můžete je přidávat do skupin volajících a těm měnit vyzvánění – třeba i MP3. Zvonění je možné přidat i kontaktu samotnému. Kvalita hovoru je uspokojivá.

 
Telefonní seznam • možnosti volání

Volat můžete také přes internet. Stačí být v dosahu pevné internetové linky a mít registrovanou službu např. Volný TelefoNet; ta je dokonce v mobilu přednastavena. Telefonovat by mělo jít – teoreticky – přes jakékoliv připojení k internetu, otázkou je, jak by na tom byl hovor s kvalitou. Pokud máte doma např. kabelové připojení a WiFi, můžete pomocí mobilu volat, aniž byste cokoliv platili svému mobilnímu operátorovi. Vzhledem k tomu, že službu nemám aktivovanou, jsem ji ani nemohl vyzkoušet; věřím však, že bez problému funguje.

MMS, ale jen napůl

Aplikace textových zpráv nedoznala oproti dřívějšku žádných změn, ani díky většímu rozlišení se nezobrazí více řádků, ale alespoň se na řádek vejde více písmen. Písmo je však jemnější a kvůli tomu i méně výrazné. Při psaní pomocí T9 jsou povinné háčky a čárky, není možné je vypnout – a bohužel se tím i zkracuje délka SMS na nějakých 70 znaků, aplikace diakritiku neořeže. Slovník T9 je povedený, zná všechna slova, která bych očekával, dokonce i Paroubek nebo Škromach. Ale Topolánka už mezi známými slovy nenajdete – že by Nokia patřila mezi příznivce ODS? Odeslané zprávy se archivují ve složce Odeslané, paměť na odchozí i příchozí textovky je omezena jen velikostí volné paměti.

    
Práce se zprávami

MMS fungují bez problému, profil pro zasílání je již v telefonu přednastaven. Editor je prostý, můžete napsat zprávu a následně vložit obrázek, zvuk nebo video. Kvůli absenci fotoaparátu je jsou ale MMS funkční v podstatě jen napůl, poslouží spíše pro příjem, než pro odesílání. Pokud vložíte obrázek větší než 300 kB (maximální limit MMS), aplikace obrázek nezmenší, ale hodí chybovou hlášku.

E-mail jako do PC

Už v Nokii 6681, kterou používám, je vestavěný e-mailový prohlížeč bezproblémový a podporuje všechny důležité funkce vč. přístupu do schránky přes IMAP. E-mail v 3rd Edition je v podstatě stejný, nenašel jsem žádnou důležitou odlišnost. Po konfiguraci schránky se stáhne její obsah ze serveru, díky vysokému rozlišení na jedné stránce vidíte více zpráv. Bez problému se zobrazují e-maily ve formátu HTML vč. češtiny. Můžete si nastavit, zda se stáhnou zprávy celé, nebo jen náhledy; teprve po kliknutí se stáhne tělo. Následně pak můžete stáhnout i vybrané přílohy a rovnou si je prohlédnout, ať je to DOC, XLS nebo obrázek.

   
E-mailový prohlížeč

Trochu mi ale vadí, že před stažením zprávy nevidím její velikost přímo ve výpisu, je nutné podívat se do vlastností zpráv v menu, což práci docela zdržuje. Velikost příloh se už ale zobrazuje přímo v jejich výpisu u daného e-mailu, takže se snadno rozhodnete, zda je stáhnete, či nikoliv.

Zkrátka k e-mailu nemám v podstatě připomínky, přesto bych raději používal ProfiMail, s nímž se pracuje přece jen o něco lépe; na 3rd Edition ale zatím není k dispozici. Umí totiž zobrazit přímo ve výpisu seznamu zpráv náhled aktuálního e-mailu, což je neocenitelná funkce. Umí také měnit velikost písma, což by byla na detailním displeji E60 výborná vlastnosti; písmenka jsou přeci jen poněkud titěrná.

Na internet špičkový nástroj

Na platformě S60 3rd Edition opustila Nokia svůj starý, i když docela použitelný prohlížeč, a nahradila ho špičkovou aplikací, nad jejíž možností občas zůstává rozum stát – uvědomme si, že držíme v ruce malý telefon, ne kapesní počítač. O možnostech prohlížeče již psal velmi podrobně kolega Lutonský, proto zmíním jen některé hlavní funkce.

  
Wapový prohlížeč je zvláštní aplikací

Oproti N80 může E60 využít otočení displeje, takže internetové stránky vidíte v prohlížeči v ideálnější poloze, kdy ve vodorovném směru máte k dispozici více bodů než ve směru svislém (416 × 352 bodů). Hlavní inovací oproti staré verzi, ale třeba i oproti Opeře, která pro 3rd Edition také existuje, je kurzorová šipka, kterou ovládáte klávesnicí. Vše funguje jako na komunikátorech – šipkou můžete klikat na odkazy a když dojedete blízko k okraji, začne se stránka posouvat v daném směru. Pokud rolujete déle, zobrazí se i náhled, který ukáže, ve které části stránky se právě nacházíte – to je velmi důležité pro orientaci.

   
Webový prohlížeč v horizontálním zobrazení

Bez datového tarifu stěží

Prohlížeč zobrazuje stránky naprosto věrně, proto je samozřejmě náročný na přenesená data – stahuje vše, co stránka skutečně obsahuje; můžete si ale vypnout obrázky a stáhnout je dodatečně, když je skutečně chcete vidět. Na stránce můžete měnit velikost písma i obrázků, a to nezávisle na sobě. Přece jen rozlišení telefonu je tak jemné, že standardní velikost písma je hůře čitelná. Zobrazování je velmi rychlé, rolování svižné, načítání bleskové (máte-li 3G nebo WiFi). Zkrátka žádné zaškobrtnutí. A když se chcete vrátit o stránku zpět, zobrazí prohlížeč náhledy stránek, které jste již navštívili. Právem jsem z tohoto prohlížeče doslova na větvi, je to aplikace dosud v mobilech nevídaná.

Má to ale jednu nevýhodu: když prohlížeč stahuje celou stránku tak, jak je, je jasné, že mobilní sítí proteče spousta dat; datová náročnost přenosu je stejná, jako kdybyste si stránku otevřeli na počítači. Za věrnost tedy platíte – buď časem (s tarifem, kde neplatíte za data), nebo penězi; případně obojím. V takovém případě je lepší pořídit si Operu 8.5, která už 3rd Edition podporuje, případně, pokud se vám nechce platit, javovou Operu Mini. Funkce má podobné a je navíc ještě datově úspornější; zobrazuje skutečně jen informace ze stránky, nikoliv balast.

Tip: Přečtěte si podrobné srovnání současných internetových prohlížečů

Internet? Vyberte si

Počítač můžete připojit k internetu přes mobil pomocí GPRS, EDGE či sítě třetí generace. Posledně jmenovanou technologií jsem stahoval rychlostí lehce přes 300 kb/s, rychlost ale docela solidně kolísala, nicméně průměr bez problému dvojnásobně přesáhl rychlost, s jakou se v místě svého bydliště připojuji přes EDGE. Mobil k počítači připojíte dodávaným kabelem, přes bluetooth a po letech také pomocí infra; infračervený port smartphonům Nokie v poslední době citelně chyběl – hodí se tam, kde bluetooth není a když zapomenete kabel doma nebo v kanceláři. Připojení k internetu je snadné, stačí nastavit přístupový bod v mobilu a přístupové číslo v počítači.

   
Možnosti datových přenosů • nastavení Bluetooth • práce s WiFi

Sítě třetí generace lze využít samozřejmě i v telefonu pro stáhnutí e-mailů nebo k prohlížení webů. Pokud se v dosahu nachází bezdrátová síť WiFi, je lepší se připojit pomocí ní; nastavení je velice jednoduché, jen jsem vypnul kontrolu MAC adres (i s tím si ale E60 poradí, stačí zadat kód *#62209526# a telefon vám MAC adresu sdělí). Dostupnost WiFi si můžete nechat zobrazovat na hlavním displeji, takže víte, že je nějaká k dispozici. Pro připojení není nutné vždy nastavovat nový přístupový bod, potřebná data můžete zadat i přímo před připojením. Mimochodem, všechny mobilní přístupové body jsou již v telefonu přednastaveny, takže se nemusíte o nic starat.

Tip: Pro více informací o WiFi a UPnP pokračujte zde


V další kapitole najdete informace o kancelářských, plánovacích, multimediálních a dalších funkcích

Témata článku: Nokia, , Nokia 6681, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Leštěný hliník, Špičkový nástroj, Výborná vlastnost, Displej čitelný, Zbytečná funkce, Pro +, Jednoduchá navigace, Kurzorová šipka, Test