Nokia E60, E61 a E70: nejsilnější manažerská trojka (první pohled)

Nokia včera překvapila: uvedla tři nové chytré telefony se Symbianem zaměřené na práci. Vedle sebe se setkal střídmý, ale velmi dobře vybavený mobil a dva téměř komunikátory. Novinka: všechny podporují Wi-Fi. Přečtěte si o nich všechny známé informace.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 • Nokia E60 v katalogu mobilů 
 
• Nokia E61 v katalogu mobilů
 • Nokia E70 v katalogu mobilů
 •
nerozdělený článek v textové verzi

Nokia včera překvapila, ba téměř šokovala. Představila tři manažerské telefony pro nejnáročnější uživatele, kteří potřebují přístroj pro každodenní práci. Multimédia šla tentokrát stranou, preferuje se konektivita, rychlé datové přenosy, kvalitní a přehledné zobrazení údajů na displeji a samozřejmě bohatá funkční nabídka vyhovující potřebám vytížených manažerů.

Symbian vládne

Včerejší představení tří telefonů z business kategorie bylo ohlášeno dopředu, málokdo však tušil, že se bude jednat o tři zcela nové smartphony. Nokia tím možná naznačuje, že elitní telefony se špičkovou výbavou už nebude dělat bez Symbianu. Že by byla Nokia 6230i jedním z posledních „hloupých“ manažerů?

Právě za nástupce Nokie 6230i by se totiž dal považovat nový model E60 – telefon klasické konstrukce, poměrně kompaktních rozměrů a luxusního designu. Další novinka s označením E61 je koncepčně v podstatě stejná, tělo se však rozšířilo ve prospěch plnohodnotné klávesnice a širšího displeje. Třetí z nových telefonů má jméno E70 a je jako jediný vybaven integrovaným fotoaparátem. Konstrukce umožňuje přístroj využívat s klasickou nebo i plnohodnotnou klávesnicí.

Klepnte pro vtší obrázek
Všechny tři pohromadě

Nokia pro nové modely zavedla zcela novou řadu E, do které se budou dále zařazovat manažerské telefony určené pro práci. Máme tedy již dvě řady telefonů označené písmenem a dvojciferným číslem, tou druhou řadou jsou elitní multimediální smarpthony N70, N90 a N91. Bohužel neznáme strategii Nokie, ale možná se dočkáme přehlednějšího označování celého nového portfolia. Jako více pravděpodobné se ale zatím zdá, že takto budou označovány pouze nové smartphony.


Nokia E60

Nejvíce pozornosti si z trojice nových telefonů zaslouží ten nejnápadnější, který se ale bude zřejmě nejvíce prodávat. Nokia E60 je mobilní telefon klasické konstrukce, kterému byste na první pohled ani nehádali, že se jedná o smartphone. Rozměry 115 mm × 49 mm × 17 mm tomu také příliš nenasvědčují a hmotnost 117 g je mezi chytrými telefony také podprůměrná. Přidejme k tomu strohý, ale velmi účelný a elegantní design a máme před sebou atraktivní stroj pro náročné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E60

Doposud byly smartphony Nokie všestrannými zařízeními, které dokážou pomoci v práci a zároveň poskytnou všestrannou multimediální zábavu. Model E60 se od zábavy oprostil a vystupuje pouze jako pracovní nástroj. A rozhodně má k tomu pádné argumenty.

Oči se budou divit

Začněme tím, co telefonu chybí. Narozdíl od Nokie N70 v něm nenajdeme rádio a dokonce ani fotoaparát. Někteří proto tento telefon zavrhnou, ale většina těch, pro které je určen budou jistě nadšeni. Fotoaparát je pro ně zbytečný a nejsou výjimkou ani firmy, ve kterých jsou fotomobily z důvodu možné špionáže zaměstnancům zakázány. Přestože telefon podporuje sítě třetí generace, videohovorů si s ním neužijete, přední kamerka totiž také chybí. Přehrávač hudby nebo videa však telefon v nabídce má, je totiž standardní součástí operačního systému Symbian.

Hlavním ovládacím prvkem je joystick, což je trochu překvapující vzhledem k navigační klávese u doposud nejvyšších smartphonů N70 nebo 6681. Klávesnice se podle fotografie jeví jako velmi pohodlná, všechna tlačítka jsou dostatečně velká a mírně vyboulená.

Pokračovat můžeme dlouhým výčtem výbavy. Za zmínku stojí především displej se špičkovými parametry, který jsme měli možnost vidět zatím pouze u Nokie N90. Nabízí čtyřikrát více bodů než například displej Nokie N70, který přitom rozhodně nepatří mezi hrubé. Rozlišení je tedy 352 × 416 bodů. Druhým dech vyrážejícím parametrem je podpora šestnácti miliónů barev. Takovou duhu jsme mohli vidět prozatím jen u Panasonicu VS3 nebo na monitorech počítačů.

Je libo rychlá data?

Velkou chloubou nové Nokie jsou komunikační schopnosti. Domluvíte se v sítích GSM pásem 900, 1800 a 1900 MHz, ve kterých můžete využít datových přenosů GPRS třídy 10 a EDGE stejné třídy. Dále jsou podporovány sítě třetí generace WCDMA, ve kterých si rovněž můžete užívat rychlých datových přenosů a pokud by vám to bylo málo, můžete se připojit k rychlému internetu přes Wi-Fi. Poslední zmiňovaný způsob připojení vám navíc umožní hlasovou komunikaci přes internet.

Na blízké vzdálenosti můžete přenášet data USB kabelem, Bluetooth či infraportem. Světe div se, Nokia na něj ještě nezapomněla! To jistě potěší majitele starších notebooků.

Symbian, netřeba představovat

Operační systém Symbian bude v Nokii E60 samozřejmě na platformě Series 60 a to v nejnovější verzi 9.1. Chcete-li se dozvědět něco o možnostech tohoto systému, přečtěte si například recenzi Nokie N70. Těšit se můžete na obrovský adresář, propracovaný kalendář, e-mailový klient, internetový prohlížeč, aplikaci pro prohlížení dokumentů Office a mnoho dalšího včetně unikátního hlasového ovládání bez nutnosti nahrávání jmenovek. A samozřejmě vám nebude ubrána možnost doinstalovat do telefonu další programy. I přes větší rozlišení displeje budou na telefonu fungovat starší aplikace.

Za zmínku stojí 30 MB vnitřní paměti, kterou můžete rozšířit paměťovou kartou RS-DV-MMC. Na jedno nabití by měl telefon vydržet 200 hodin v pohotovosti nebo 380 minut hovoru. Nejsou to žádné oslnivé hodnoty a nabíjet se bude muset při předpokládaném velkém vytížení telefonu zřejmě každý druhý den.

Při uvedení tohoto telefonu se mi vybavila diskusní fóra na téma „ideální mobil pro práci“. Malé rozměry telefonu, velký kvalitní displej, pohodlná klávesnice, velká paměť, otevřený operační systém, synchronizace s počítačem a podchycená datová komunikace. A fotoaparát a podobné multimediální zbytečnosti jsou přece u mobilu pro práci naprosto nepodstatné. Že by Nokia naslouchala?

Cenu telefonu odhadujeme na třináct tisíc korun, na trh by měl přijít na jaře příštího roku.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; In-depth specification of this phone is sorted in English mobile phones catalogue.


Ve zkratce

rozměry a hmotnost: 115 × 49 × 17 mm, 117 g

sítě: GSM 900/1800/1900 MHz, WCDMA

datové přenosy v síti: GPRS třídy 10, EDGE třídy 10, WCDMA, WiFi

konektivita: USB 2.0, infraport, Bluetooth

displej: aktivní TFT, 16 miliónů barev, rozlišení 352 × 416 bodů

operační systém: Symbian 9.1 Series 60, 3rd edition

paměť: vnitřní paměť 30 MB, slot pro paměťové karty RS-MMC DV (64MB karta v dodávce)

funkční výbava: obrovský adresář a kalendář s možností synchronizace, e-mailový klient, prohlížeč dokumentů Microsoft Office, Adobe Reader, internetový prohlížeč a další

multimédia a zábava: přehrávač hudby a videa

baterie a výdrž: Li-Ion 970 mAh, 380 minut hovoru, 200 hodin v pohotovosti


V další kapitole
se dozvíte podrobnosti o Nokii E61

Témata článku: Nokia, Nokia 6230i, Nokia 6800, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E70, Nejvyšší třída, Manažer, První pohled, Špičkový parametr, Man, Trojka, Pohled, Zmiňovaný displej