Nokia E61: to se povedlo, pánové (test)

Nokia E61 se funkčně nijak neliší od nedávno testovaného modelu E60. Nabízí ale větší displej a hlavně plnohodnotnou klávesnici QWERTZ. Oproti komunikátorům série S80 je ale menší, lehčí a hlavně levnější. Video!

E-mail přehledně

Zcela vynikající je na širokém displeji e-mailový klient. V přehledu přijatých zpráv vidíte celé jméno odesílatele i velkou část předmětu, stejně jako datum přijetí a případný znak indikující přílohu. Funkčnost e-mailu je dostačující, umí bez problému pracovat s přílohami, které stahuje až na vyžádání, přičemž ukazuje jejich velikost. Přílohy lze rovnou otevírat v příslušných aplikacích, můžete si nastavit, kolik zpráv se má stáhnout atd. E-mailu bych vytknul především nezobrazování velikosti zprávy hned v hlavním přehledu, takže před stažením těla se musíte podívat do menu, jak velký e-mail je; v tomto ohledu ProfiMail vede.

   
Seznam doručených e-mailů • čtení zprávy • detaily zprávy • možnosti

Pokud se po stažení hlaviček neodpojíte, bude klient hlídat nově příchozí zprávy a oznámí vám to zvukově i zprávou na displeji, a to i v pohotovostním stavu. Aktivní schránku lze zobrazit i přímo v pohotovostním stavu nad seznamem úkolů a schůzek v kalendáři pro rychlejší přístup. V telefonu už byla předinstalována aplikace Mail for Exchange, o které jsem se zmínil už v testu E60, nicméně nepodařilo se mi ji úspěšně rozchodit. To ovšem neznamená, že je špatná, spíše, že náš firemní server Exchange si s ní nedokáže poradit, případně není dobře nastaven.

   
Prohlížení e-mailu s wordovskou přílohou • psaní nového e-mailu

Radost surfovat

Lepší než na klasických telefonech je i surfování po internetu – široký displej je vždy výhodou. Internetový prohlížeč nové generace je rychlý jak při stahování, tak při zobrazování, rolování je velmi svižné, výborné jsou i další funkce prohlížeče; ostatně už jsme o něm psali v samostatném článku. K dokonalosti E61 chybí už jen dotykový displej, který by zvýši pohodlí při prohlížení internetu, a současně i vyšší rozlišení, které by umožnilo zobrazit na displeji více dat bez degradace kvality – vše by mohlo být detailnější.

   
Prohlížení MobilManie na Nokii E61

K internetu nebo k e-mailu se můžete připojit pomocí GPRS, EDGE, UMTS či Wi-Fi – možnosti jsou zcela totožné s E60 a vše fungovalo k mé plné spokojenosti. Pokud se připojujete k Wi-Fi jen občas, nemusíte vždy vytvářet nový bod připojení, ale jen vyhledáváte aktivní sítě a přihlásíte se manuálně; je to rychlé a snadné. Nikde jsem nenarazil na žádný problém. Zde musím jen znovu zdůraznit, jak je Wi-Fi v mobilu báječná věc; ani UMTS není tak rychlé a navíc Wi-Fi bývá na některých místech zdarma – třeba na letištích nebo ve vstupních halách hotelů.

Malé kapesní kino

Ještě než zcela opustím funkce telefonu, jen krátce zmíním přehrávání videa. V mobilu je k dispozici Real Player, v němž jsem zkoušel video překonvertované do formátu 3GP s kodekem MP4 a rozlišením 320 × 240 bodů při 25 snímcích za sekundu. Bitrate jsem nastavil na 144 kb/s, zvuk mono 44 kHz a 64 kb/s; video bylo takřka plynulé, zvuk se nezpožďoval. Díky velkému displeji se na film dalo bez problému dívat (i v celoobrazovkovém režimu). Jediným minusem je samotná aplikace, která např. neumožňuje přetáčet video – to ale řeší SmartMovie, v němž se můžete podívat na běžnější DivX nebo XviD. Musíte si ale připlatit cca 700 Kč.

  
Ani na zábavu se nezapomnělo • přehrávání filmu v RealPlayeru

V závěru zmíním už jen výdrž – ta je o poznání lepší než u E60, E61 má totiž baterii s větší kapacitou, což znamená téměř den práce navíc. Zatímco E60 mi vydržela zpravidla den (vč. noci), E61 zvládla dvojnásobek. A to se cení. Nemusíte se strachovat, že vám mobil „chcípne“ na služební cestě, než se večer dostanete k elektrické zásuvce. Pro vyšší výdrž doporučuji vypnout neustálé hledání Wi-Fi sítí a současně nezůstávat připojen k e-mailové schránce, stejně jako vypínat Bluetooth.

    
Doplňky - jako u jiného smartphonu s novým Symbianem

Já to tedy beru, šéfe

Vzhledem k tomu, že mezi cenami E60 a E61 není byť jediná koruna rozdílu (12 190 Kč na www.cybex.cz), budou se potenciální zájemci rozhodovat skutečně jen podle klávesnice a displeje – buď chtějí QWERTZ nebo klasiku. Buď chtějí větší displej s nižším rozlišením nebo menší displej s vyšším rozlišením. Pokud máte jistotu, že nebudete zadávat delší texty, sáhněte po E60, je menší, lehčí. V opačném případě se bude více hodit E61 – a navíc, pokud se budete chtít dívat na filmy, máte k dispozici větší plochu; na E60 je film přece jen dost titěrný. Lépe se také budou číst dokumenty a prohlížet internet. A pokud byste přece jen chtěli ještě větší klávesnici, můžete si pořídit Nokii 9300i – ta ale stojí o více než 5 000 Kč více.  


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Sony Ericsson P990i, Dvojí stisknutí, Pohodlný způsob, Malá ruka, Velký e-mail, Jediný kus, Pan, Pán, Test, Nejrychlejší způsob, Skutečný rozdíl