Nokia E61i: Komunikace s velkým „K“ (test)

Vylepšená Nokia E61 dostala přídomek „í“ a zbavila se hlavních nedostatků předchozího modelu.
Kapitoly článku

Ovšem zpět k testované Nokii E61i. Boky přístroje jsou prakticky prosté veškerých ovládacích prvků, jen levá strana obsahuje dvě tlačítka ovládání hlasitosti a tlačítko pro spuštění diktafonu/záznamníku. Zadní stranu zdobí v plastové časti kryjící integrovanou anténu čočka fotoaparátu na levé straně, na druhé je pak otvor hlasitého reproduktoru. Čočka fotoaparátu je velmi málo zapuštěná. Při položení na stole mám vážné obavy o její poškrábání. Ve spodní části nalezneme standardně konektor nabíječky, pro spojení s počítačem konektor fastport (škoda, že Nokia raději nepoužila univerzálnější miniUSB) a sklíčko infračerveného portu.

IMG_3319.jpg IMG_3322.jpg IMG_3324.jpg IMG_3309.jpg
Fotoaparátu chybí blesk, zrcátko i ochrana před poškrábáním

Pro doplnění ještě přední strana – krom bloku QWERTZ klávesnice dole, funkčních kláves uprostřed a rozměrného displeje zde najdeme tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje a informační LED diodu, vč. senzoru okolního světla. Ta dokáže blikáním signalizovat nepřijatý hovor či zprávu. Podobné „vychytávky“ na mobilních přístrojích velmi oceňuji.

IMG_3317.jpg IMG_3318.jpg 
Praktickou diodu bychom na mobilech rádi vídali častěji 

I přes kovové prvky, které jsou většinou znakem zachycených otisků, se ničeho podobného u Nokie nemusíte bát. Jsou jen nepatrně vidět a všimnete si jich převážně až při bližším zkoumání.

Po sundání krytu baterie na vás vykoukne rozměrný akumulátor typu Li-Ion s kapacitou 1500 mAh s označením BP-4L. Stejný například používá i komunikátor E90. Telefonu zajišťuje dostatečnou výdrž. Pohybuji se celý den na území pokrytém signálem Wi-Fi, tudíž jsem poměrně často používal tuto energeticky náročnou možnost připojení, k tomu průměrně 5-10 minut hovoru denně a několik desítek mailů a SMS, a přístroj mi vydržel déle než dva dny. Samozřejmě při intenzivnějším volání a permanentním připojení je výdrž logicky menší, ale ani tak bych se neobával, že by Nokia E61i nevydržela méně, než celý jeden pracovní den. Tím se výdrží vyrovná Treu (alespoň staršímu modelu 650) a překoná Samsung. Dle výrobce jsou parametry výdrže následující: pohotovostní režim až 400 hodin a při hovoru až 9 hodin.

IMG_3328.jpg IMG_3329.jpg
Praktický a robustní konektor baterie BP-4L • pro přístup k SIM je nutné baterii vyjmout

Paměťovou kartu typu MicroSD lze zasunout bez potíží do boku přístroje. Je ovšem nutné sundat kryt baterie, slot se totiž nachází pod ním. Baterii ale už vyndávat nemusíte, to jen pokud byste chtěli vyměnit SIM kartu. Jelikož je místa na telefonu dostatek, domnívám se, že i umístění SIM karty by šlo vyřešit lépe, a tím pádem ji i vyměnit bez vyjmutí akumulátoru. Nejedná se však o nedostatek.

Když si jednou zvyknete...

Hlavním lákadlem E61i je především kompletní QWERTZ klávesnice na přední straně telefonu. Navíc je lokalizovaná a bez potíží napíšete i české znaky „ěščřžýáíéťďňúů“. To je konkurenční výhoda oproti Treu, které oblasti střední a východní Evropy poněkud ignoruje a možnost psaní českých znaků (a dokonce i jejich zobrazení) je nutné řešit mnohdy ne příliš stabilními lokalizacemi. Nokia jako největší producent mobilů na světe si může dovolit lokalizovat systém i pro méně lukrativní trhy, jako je ten náš. Sám bych ale uvítal možnost volby mezi QWERTY a QWERTZ, je-li někdo zvyklý na jiné umístění Y/Z, může se dostat do problémů. Jinak je plná alfanumerická klávesnice silně návyková. Pokud jste velcí pisálci ať už emailů, nebo zpráv SMS, nemohu nic jiné než zařízení s plnohodnotnou klávesnicí doporučit.

Díky větší šířce přístroje získala klávesnice dostatek prostoru a samotná tlačítka jsou pohodlně velká. Ovšem i zde nebyl první dojem po přejití z Trea úplně nejlepší. Treo má klávesnici menší, avšak plastovou. Kdežto u Nokie narazíte na pryž. Nutno podotknout, že se jedná o zpracování pryže nejvýše kvalitní, je pevná, prst po ní neklouže a svými vlastnostmi se velmi blíží plastu. Při přechodu z Trea se mi zdála i trošku tužší, ovšem přisuzuji to spíše síle zvyku na dosud používaný přístroj.

IMG_3313.jpg IMG_3314.jpg IMG_3315.jpg IMG_3316.jpg 
Jeden z hlavních trumfů Nokie E61i

Číselné znaky nalezneme uprostřed klávesnice a dostaneme se k nim pomocí modré klávesy přepínače v rohu. Krom toho i další klávesy mají více funkcí, ty zas můžeme vyvolat pomocí dvojice kláves shift (každá na jedné straně – velmi praktické; podobné rozložení má i Treo 650 a je škoda, že u nového modelu 680 zbyl jen jeden). Chcete-li napsat speciální symbol, který nemá své zastoupení přímo na klávesnici, musíte ho vybrat přes klávesu Chr. Obzvláště často používané závorky a uvozovky mohly být přímo dostupné – například poměrně zbytečné je podle mě mít přímo dostupné spodní podtržítko.

Displej: velký, ale...

Displej je spolu s klávesnicí to první, co vás na E61i nejvíce zaujme, je velký a velmi kvalitní. Samozřejmostí je použití aktivní TFT technologie. Dokáže zobrazit více než šestnáct miliónů barev. Sytost barev je výborná. I na přímém slunečním světle ho lze uspokojivě pozorovat. Při úhlopříčce displeje 2,8“ (rozměry 58 × 45 mm) je ovšem rozlišení „jen“ QVGA, tudíž 320 × 240 obrazových bodů. Přitom víme, že jak Nokia, tak i Symbian zvládne rozlišení mnohem větší. Takové rozlišení 352 × 416 bodů by smartphonu tohoto typu a takových rozměrů jistě prospělo. I tak ale má velmi jemnou kresbu, rastr je jen velmi nepatrně zřejmý.

Škoda, že vestavěný světelný senzor dle svých údajů nekoriguje i podsvětlení displeje, jen klávesnice. Jas lze nastavit v pěti úrovních. Zřejmě nejvhodnější je prostřední úroveň. Další možnosti nastavení displeje jsou poměrně skoupé. Lze si vybrat prodlevu spořiče displeje z intervalu jedna až třicet minut a prodlevu osvětlení v rozmezí pět až šedesát sekund.

Displej po zhasnutí zobrazí inverzně hodiny a v proužku pak datum, respektive ikonky zmeškaných událostí, přičemž na některé jsme upozorněni blikající LED diodou.

Prostředí: Symbian S60 3rd Edition – vy jej ještě neznáte?

Poznámka: Systém se v ničem neliší od předchozího modelu, proto si dovolím některé pasáže volně parafrázovat z předchozí recenze a obohatím je o své poznatky.

Model z Éčkové řady je poháněn stejně jako všechny nové chytré telefony Nokia operačním systémem Symbian v deváté verzi s prostředím S60 3rd Edition. Přesněji v případě E61i se jedná o Symbian OS verze 9.1 3rd Edition. Jistě zamrzí nepřítomnost mnohých vylepšení balíčku Feature Pack 1.

Hlavní displej ničím nepřekvapí. Tedy kromě orientace na šířku. Je možné zde mít zobrazený pohotovostní režim se sedmi uživatelsky definovanými aplikacemi a dále seznam různých události, ať už se jedná o záznamy z kalendáře, přijaté emaily, úkoly, informace přehrávaných skladeb hudebního přehrávače, atp. Jelikož je E61i vybavena technologií bezdrátového internetu WiFi, je zde i položka skenování okolního prostředí na přítomnost těchto sítí. Pokud vypnete aktivní pohotovostní režim, bude joystick spouštět kalendář, novou SMS a kontakty. Bude-li aktivní pohotovostní režim zapnutý, poslouží joystick k pohybu mezi jednotlivými položkami. Na displeji pak ještě uvidíte aktuální čas, sítě, informací o sítích (3G, WiFi), síle signálu či stavu baterie.

  
Pohotovostní displej • displej při vyzvánění

Do hlavní nabídky se dostaneme po zmáčknutí tlačítka k tomu určeného. Opět se dostaneme do mnohým již dobře známého prostředí. Nabídku muže tvořit buď matice ikon ve čtyřech sloupcích (najednou se může zobrazit až 12 ikon), a nebo seznam jednotlivých položek pod sebou. Jednotlivé položky lze různě přeskupovat. Menu je cyklické, pokud dorazíte na jeho konec, objevíte se na začátku. Další nabídky jsou pak již jen textové.

Přístroj na mě působí velice svižně. Po nedávné zkušenosti s Nokií N73 je to výrazný rozdíl. Prakticky na nic se nemusí čekat, aplikace se spouštějí téměř okamžitě, žádné dlouhé překreslování displeje.

Přímo v telefonu od výrobce naleznete dvě témata. Jedno všem známé, klasické modré Nokia a druhé je Dots. To je laděné do šeda s tečkovanou tapetou a vkusně doplňuje celé vzezření telefonu.

Telefonujeme s operátorem, ale i s VoIPem

Při telefonování s éčkem nenarazíte na žádné podstatné problémy. V sluchátku je volající strana dobře slyšet, i když by neuškodil trošku výraznější projev. Samozřejmostí je použití hlasitého odposlechu, další reproduktor plní svoji funkci znamenitě. I protistrana nezaznamenává žádné nesrozumitelnosti. Ze začátku, než si zvyknete, můžete pociťovat zvláštní rozpoložení při přikládání telefonu k uchu. Přeci jen se jedná o širší „placku“, než jsme obyčejně zvyklí. Hovor se dá nahrávat, ale opět jsme omezeni délkou nahrávky na jednu minutu. Každých 5 sekund se navíc ozve upozornění o aktivním nahrávání hovoru.

Nokia E61i je až na jednu „drobnost“ maximálně vybavena po stránce telefonního modulu. Může operovat ve čtyřech GSM pásmech (850/900/1800/1900 MHz), zavoláte si i ze sítí tzv. třetí generace 3G – UMTS. Videohovorů si ovšem moc neužijete, respektive druhá strana, neboť zařízení chybí přední fotoaparát. V nastavení si můžete vybrat mezi provozem v GSM pásmu, UMTS pásmu nebo duálně používat obě.

Adresář je stále stejný. Využívá sdílenou paměť, tudíž je prakticky nevyčerpatelný. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat řadu dalších údajů: společnost, funkce, přezdívku, dodatek, mobily, telefony, čísla pro videohovory, internetové telefony, faxy, pagery, adresy push to talk, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození, přičemž některé položky se mohou objevit i vícekrát. Celkem jich je více než 30 položek. Vyhledává se postupným psaním jména nebo příjmení. Sestavujete-li často konferenční hovory, Nokia vám k tomuto účelu připravila aplikaci Týmy.

  
Také adresář je na velkém displeji přehlednější

Všechny poslední symbianové telefony od Nokie podporují i VoIP a protokol SIP. U testovaného éčka si můžete v nastavení vybrat, zda-li preferujete volání přes operátora nebo právě internetovou telefonii.

Jako výborně zvládnutou funkci mají Nokie hlasové vytáčení. Telefon nemusíte nic učit, a přesto se prakticky vždy trefíte do správného jména. Výborné a extrémně návykové. Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžné podporují: 64 hlasé MIDI, MP3 zvonění, AAC, AMR, RealAudio, RealTones, TrueTones, WAV. Jako u všech Nokií i u E61i nalezneme několik profilů, které si můžete i sami vytvářet. Speciální profil Offline vypne telefonní část.

 
Nastavení vyzváněcích profilů

Témata článku: Nokia, , HTC S620, HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Samsung i600, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, Kolejnice, Test, TrueTone, Velký, Realme, Dlouhodobý uživatel, Displej velký, Komunikace, Používaný přístroj, Jednoduché sluchátko, Doručený e-mail, Celková délka, Podobné rozložení