Nokia E61i: Komunikace s velkým „K“ (test)

Vylepšená Nokia E61 dostala přídomek „í“ a zbavila se hlavních nedostatků předchozího modelu.
Kapitoly článku

Machr na zprávy

Díky koncepci přístroje s plnohodnotnou klávesnicí na čele přístroje je jakákoliv práce se zprávami velmi příjemná. Pro psaní textových zpráv SMS máme k dispozici sedm řádků. To v kombinaci s orientací displeje na šířku poskytne nebývalý prostor. Slovník T9 je prakticky zbytečný díky klávesnici, ale někdo ho může upotřebit. Pokud si dáte tu práci a budete psát s diakritikou, tak jako u všech jiných Nokií se zpráva pošle s ní a patřičně zkrátí délku samotné SMS. Jinak není problém psát „cesky“. Při psaní se už od začátku odpočítávají znaky do konce každé stošedesátiznakové části zprávy. Celková délka zprávy může být až 1600 znaků.

   
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy • čtení textové zprávy

Editor MMS zpráv se jen nepatrně liší od toho pro klasické textové zprávy. Přes nabídku lze vložit fotografii, zvukový klip nebo videoklip. Maximální velikost MMS může být dnes již standardních 300 kB. Naopak e-mailový klient bude jistě nejčastějším používaným editorem. Dokáže pracovat jak s účty POP3, tak IMAP, pro odesílání SMTP. V přehledu přijatých zpráv vidíte celé jméno odesílatele i velkou část předmětu, stejně jako datum přijetí a případný znak indikující přílohu. Funkčnost e-mailu je dostačující, umí bez problému pracovat s přílohami, které lze rovnou otevírat v příslušných aplikacích, můžete si nastavit, kolik zpráv se má stáhnout, jak často se mají stahovat (interval 30 minut až šest hodin), atp. Bez problému zobrazí maily s diakritikou i s HTML kódováním. Nokia podporuje i Push emaily, pro jejichž zprovoznění si musíte stáhnout aplikaci Mail for Exchange ze stránek výrobce. Práce s emaily je na E61i vskutku radostná.

  
Seznam doručených e-mailů • čtení zprávy • detaily zprávy • možnosti

   
Prohlížení e-mailu s wordovskou přílohou • psaní nového e-mailu

Kancelářské funkce

PIM aplikace se v přístroji skládají z kalendáře, úkolů a poznámek. Opět se jedná uživatelům symbianu o dobře známé aplikace, jejichž vzhled a funkce se prakticky nezměnily. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní pohled. Můžete si vybrat ze čtyř typů událostí: schůzka, poznámka, výročí a úkol. Příjemná je funkce v měsíčním náhledu, kde po vybrání dne se zobrazí v rámečku události. Součástí kalendáře jsou úkoly, samostatnou aplikaci pro ně nehledejte. Úkolům lze přiřadit datum splnění, připomenutí i prioritu. V náhledu je příjemné, že se zobrazí spolu událostmi z kalendáře. Ty je možné si nechat zobrazit i na pohotovostním displeji. Poznámky avšak naleznete jako samostatnou aplikaci. Jsou prosté, jednoduché, ale dostačující. Častěji jsem ale používal funkci diktafonu, který se pohotově dá spustit kdykoliv bočním tlačítkem. Jelikož E61i není vybavená Feature packem 1, zamrzí jeho omezení na jednu minutu, což je v mnohých případech nedostačující.

 

Pro zobrazování, ale i editování kancelářských dokumentů je v mobilu přítomna aplikace Quickoffice. Vytvářet můžete textové, wordovské a excelovské soubory, prohlížet můžete i powerpoint prezentace. Další prohlížeč zvládne zobrazit PDF soubory. Pokud vám dojde příloha v zipu, není problém ji dekomprimovat pomocí ZIP manažeru. Cestující uživatelé ocení konvertor především měn, ale i plochy, délky, energie, hmotnosti, výkonu, tlaku, teploty, času, atp. Kalkulačka je hodně primitivní, nabídne jen základní funkce. Přítomny jsou též aplikace pro tisk na tiskárnách a navigační aplikace.

Internet kdekoliv, kdykoliv

Pro surfování po webu je E61i vybavena dokonale. Pomineme-li možnost připojení telefonu k laptopu pomocí kabelu nebo Bluetooth, pak je k dispozici výborný prohlížeč, který si poradil se všemi stránkami, co jsem na něm testoval. Občas si sice chvíli počkáte, než načte složitější stránku, ale výsledek je pak takřka identický s klasickým počítačovým browserem. Ač u smartphonu nenalezneme dotykový displej, při navigaci po stránce jsem nebyl příliš omezen. Tady je zřejmá nepatrná výhoda Trea, které dotykovou obrazovku má, ale nakonec je přeci jen lepší ovládat zařízení jen jednou rukou namísto držení stylusu.

   
Prohlížení MobilManie na Nokii E61

Na obrazovce se objeví šipka jako kurzor, kterou ovládáte křížovým ovladačem. Jakmile se s ní dostanete poblíž odkazu, naskočí na něj automaticky. Výborně. Text i obrázky lze zvětšovat či zmenšovat. Prohlížeč podporuje i javascript, i když jeho funkčnost není zrovna nejlepší.

Pokud na stránce kliknete na nějaký multimediální obsah, buď ho prohlížeč uloží, a nebo rovnou zobrazí. Kliknu-li na zip soubor, stáhne se a automaticky se otevře zip manažer, kde další volbou mohu obsah rovnou otevřít v další aplikaci. Rychlé, intuitivní. Pokud se chcete vrátit v historii zpět, zobrazí se grafický náhled minulých stránek a po prolistování vyberete tu, ke které se chcete vrátit. Není problém sledovat streamovanou televizi pomocí protokolu RTSP. Jen se z prohlížeče otevře vestavěný Real player a po načtení vyrovnávacích dat se můžete na velkém displeji dívat v klidu na TV. Tím se dostáváme plynule k multimédiím.

Když si chci trošku oddychnout

Real player pro přehrávání videa ve formátech 3GP a RealMedia jsem již zmínil, dále máme na výběr hudební přehrávač (podporované formáty a kodeky jsou MP3, AAC, eAAC+, WMA a m4a). Hudbu můžete pustit přes hlavní reproduktor. Jeho kvalita je velmi dobrá. Na maximální hlasitosti není problém ozvučit celou místnost. Z posledních aplikací ještě zmíním flash přehrávač a prohlížeč obrázků.

  
Ani na zábavu se nezapomnělo • přehrávání filmu v RealPlayeru

Holdujete-li focení, nově je vybavena E61i dvoumegapixelovým fotoaparátem. Některé firmy kvůli utajení preferují telefony bez fotoaparátu, a tedy E61i asi nebude jejich horkým favoritem. Naštěstí je tu starší model bez „i“, který fotoaparát nemá. Funkce fotoaparátu jsou jednoduché. Chybí přisvětlovací dioda nebo blesk, tudíž na fotky za špatných světelných podmínek rovnou zapomeňte. Nepomůže jim ani režim šera. Z voleb je k dispozici ještě režim sekvence, samospoušť, vyvážení bíle a barevný tón (sépie, černobílá fotka a negativ). Při focení si scénu můžete až osminásobně digitálně přiblížit. Video lze natáčet v rozlišení CIF, tj. 352 × 288 obrazových bodů, při 15 snímcích za sekundu. Kvalitu fotek hodnotím jako průměrnou.

Ukázkové fotografie:

25052007(001).jpg 25052007(002).jpg 25052007(003).jpg 25052007(005).jpg 25052007(008).jpg 25052007(009).jpg 25052007(010).jpg 25052007(013).jpg 25052007(014).jpg 25052007(015).jpg 25052007(016).jpg 25052007.jpg

Konektivita za jedna mínus

Nokia E61i je velmi dobře vybavena po stránce konektivity. Shrnu-li předcházející, pak po čtyřech pásmech GSM, GPRS/EDGE třídy 10 a UMTS chybí smartphonu především podpora HSDPA. Z dalších možností připojení musím především vyzdvihnout WiFi. Na mobil docela neobvyklé, že podporuje jak verzi standardu 802.11b, tak i jeho géčkovou variantu. Příjem signálu je dostatečný. Dnes čím dál méně se objevující infračervený port potěší. A poslední bezdrátová možnost, jak se spojit s okolním světem, představuje technologie Bluetooth ve verzi 1.2. Zamrzí nemožnost připojit bluetooth stereo sluchátka kvůli absenci profilu A2DP, ale vzhledem k zaměření na profesionální sféru chybět nebude.

Ke konektoru pop-port si můžete připojit datový kabel USB (podpora USB 2.0), který je součástí dodávky. Telefon se synchronizuje bez problému s MS Outlookem, ale i s Lotus Notes. Na počítač pro správu telefonu musíte nainstalovat Nokia PC Suite.

IMG_3310.jpg IMG_3307.jpg 
Kromě datového kabelu najdete v balení obligátní nabíječku a jednoduché sluchátko

Šikovný pracant

Nokia E61i rozhodně není dalším z mnoha telefonů. Podobně koncepčně řešených telefonů na trhu moc není. I když se vám zprvu nemusí líbit, po krátké době používání si ji zamilujete. I přes větší šířku se dobře ovládá. Díky rychlosti se nemusíte rozčilovat při prodlevách. A to nejpodstatnější, jakmile si jednou zvyknete na plnohodnotnou klávesnici, zjistíte, že i v terénu lze snadno být tzv. „online“ a vyřizovat svoji agendu, aniž byste se vláčeli s laptopem. Na přístroji jsem našel jenom opravdu málo chybiček, které jdou s přimhouřením oka akceptovat. Nokia dobře ví, proč připravila vylepšenou íčkovou variantu, však předchozí verze se krátce po uvedení stala výborně prodávajícím modelem.

IMG_3331.jpg IMG_3332.jpg IMG_3334.jpg 
Srovnání s Nokií E65

Nokia E61i se na českém trhu již prodává za cenu lehce přesahující dvanáct tisíc korun. Vzhledem k její výjimečnosti i funkční výbavě se jedná o cenu přijatelnou, odpovídjící možnostem telefonu.

Plusy a mínusy

+ QWERTZ lokalizovaná klávesnice
+ široké možnosti konektivity
+ velký displej

- šířka přístroje
- tuhost klávesnice zpočátku nepříjemná
- omezené funkce fotoaparátu

Témata článku: Nokia, , HTC S620, HTC Tytn, Nokia E61, Nokia E61i, Palm Treo 650, Palm Treo 680, Samsung i600, Sony Ericsson M600i, Sony Ericsson P990i, T-Mobile MDA Vario, TrueTone, Realme, Komunikace, Velký, Kolejnice, Test, Displej velký, Jednoduché sluchátko, Dlouhodobý uživatel, Doručený e-mail, Podobné rozložení, Používaný přístroj, Celková délka