Nokia E63: pro upsané hudebníky

Nejlevnějšímu QWERTY komunikátoru od Nokie sice něco málo ve výbavě chybí, přesto nabízí zajímavý poměr výkon/cena.
Kapitoly článku
 
Nokia E63 je „ořezanec“ a jako takový bývá mnohými opovrhován už jen kvůli tomu. Je to sice model zdánlivě vycházející z vybavenější E71, ale pokud tento fakt pominete, dostanete geniálně cílený přístroj na většinu teenagerů. Nabídne bleskurychlou textovou komunikaci, hudební funkce s klasickým jackem, „levné“ připojení k internetu prostřednictvím Wi-Fi, hromadu funkcí a možnost jejich rozšíření, velký displej vhodný i na sledování filmů a hlavně, narozdíl od výchozího manažerského modelu E71 je kladen důraz na cenu.

Klíčové vlastnosti

  • pohodlná QWERTZ klávesnice
  • konektor jack 3,5mm pro připojení sluchátek
  • 2MPx fotoaparát a diodový blesk s funkcí baterky
  • atraktivní barevné kombinace
  • kvalitní konstrukční zpracování
  • podpora Wi-Fi a 3G

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry a hmotnost
  • nemá GPS
  • možná až moc malá tlačítka klávesnice
  • chybí tlačítka po stranách
  • paměťová karta není součástí balení
  • nemá kameru pro videohovory

Nokia E63
Nokia E63Odlehčená varianta modelu E71, jejíž nížší cena je vyvážená absencí podpory HSDPA, GPS a jen dvoumegapixelovým fotoaparátem. Kovové kryty jsou nahrazeny plastovými. Na druhou stranu jde o první Eseries s konektorem 3,5mm jack.rozměry a hmotnost: 113 × 59 × 13 mm, 126 g
displej: 2,36'', aktivní TFT, 320 × 240, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 32, EDGE tř. 32, UMTS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 110 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 500 mAh, procesor: 369 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (320 × 240), diodový blesk
70 %
(102. místo z 1048)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 5 480 Kč (koupit)

Dieta je jí cizí

V roce 2006 Nokia představila model E61, který nabídl kombinaci plnohodnotné klávesnice a podélně umístěného displeje v přístroji na pomezí běžného mobilu a komunikátoru. Nokia E61 si našla své příznivce, a tak dostala i následovníky v podobě modelů E61i a E71. Koncept uzpůsobený manažerům, u kterých se očekává bujará e-mailová komunikace, se však evidentně ukázal jako úspěšný i v řadách běžných uživatelů, kteří dávají přednost textové komunikaci před hlasovou a psaní na běžné telefonní klávesnici je pro ně zdlouhavé. Pro ně nyní Nokia představila speciální model, který z manažerské řady E61/E61i/E71 vychází a nese i „éčkové“ označení, nicméně cílovou skupinu má jinde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E63 je trochu větší a těžší mobil

Nokia E63 na první pohled vychází z modelu E71, ale je zbavena veškerých pozlátek, které sice působí dobře, ale zbytečně navyšují cenu. Po podrobnějším zkoumání lze zjistit, že design obou modelů je sice podobný, ale konstrukce, proporce a materiály jsou zcela odlišné. Kovové kryty nahradil plast a konstrukce se zjednodušila díky tomu, že nebyl kladen tak přísný důraz na tloušťku. Přestože je model E63 o tři milimetry tlustší, není 13 mm žádná tragedie. Plasty rovněž působí důstojně a místo kovového chladu nabízí příjemný, hebce působící, dotyk. Pochválit musím perfektní lícování a pevnost, nikde nic nevrže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia E63 ve srovnání s vybavenějším modelem E71
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Balení Nokie E63, a co obnáší...

Přestože se tloušťka telefonu navýšila, zmizely bohužel z boku ovládací tlačítka pro regulaci hlasitosti a klávesa aktivující hlasové volby. Během hovoru tak musíte hlasitost sluchátka regulovat trochu krkolomně hlavní navigační klávesou, hlasové ovládání se aktivuje podržením pravé kontextovém klávesy. Zmizelo i vypínací tlačítko na horní hraně, jehož funkci přebralo tlačítko s červeným sluchátkem. Delším podržením zapne/vypne přístroj, po běžném krátkém stisku v pohotovostním režimu se objeví nabídka profilů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na bocích nejsou žádná, je tu jen slotpro paměťovou kartu a sysémový konektor • nahoře vidíte zaslepný audio konektor a výstup reproduktoru • konektor nabíječky a poutko pro šňůrku jsou dole

Na horní hraně je jedna z klíčových inovací modelu E63 – konektor pro připojení sluchátek zastoupený 3,5mm jackem. Ten je standardně zaslepen pryžovou zátkou, aby v telefonu nebyla „díra“ (3,5mm je přeci jen docela velký průměr). Pokud konektor hodláte využívat, zátku necháte v krabici a nevzhledný konektor bude většinou využit pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka audo konektoru • porovnání rozměrů s běžným CD

Telefon se nabízí ve dvou barevných kombinacích. Testovaná modrá je možná až příliš decentní. Osobně bych vybral určitě druhou, originálnější, červeno-černou kombinaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červená barevná varianta na oficiálních obrázcích •pro srovnání podání barev i modrá varianta oficiálně

Klávesnice výborná, ale ne nejlepší

Klávesnice nabízí téměř identické rozložení, jako model E71. Tlačítka jsou poměrně malá a s většími prsty můžete mít problém – před nákupem doporučuji vyzkoušet psaní textu v obchodě nebo si od někoho vypůjčete E71 (Budete-li psát na takové klávesnici poprvé, půjde to zpočátku pomalu. Důležité ale je, abyste s jistotou vždy stiskli jen jediné, zamýšlené písmeno.)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QWERTZ téměř stejného rozložení jako na E71

Inovace v rozložení klávesnice je vidět ve spodním řádku – zde přibyla dvě tlačítka, a to pro rychlejší zápis apostrofu nebo procenta a Ctrl. Podle mě je obojí naprostá zbytečnost, která akorát zkracuje mezerník. Ale Ctrl se může někdy hodit – při práci s textem fungují zažité klávesové zkratky Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V a v aplikacích podporujících i fomátovaný text (včteně QuickOffice pro úpravu dokumentů Office), lze využívat i Ctrl+B, Ctrl+I atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání obou: E71 a E63 • svítilna vždy po ruce, stačí podržet mezerník

Používám Nokii E71 již od léta a proto mi neuniklo, že u modelu E63 třímám pod palci jiný typ plastu. Plast jako by byl trochu měkčí, působí méně kvalitně a po přejetím prstem zavrže. Při pedantním zkoumání jsem přišel na to, že je celý blok klávesnice mírně vydutý a tlačítka mají miniaturní vůle. Nebyl bych tak přísný, kdybych nevěděl, jak Nokia umí klávesnici vyrobit u modelu E71. Přesto musím říct, že se jedná o klávesnici kvalitní a pohodlnou, ostatně kolega Kryštof Korb při prvním setkání s Nokií E63 pěl na klávesnici oslavné ódy, protože zkušenosti s E71 neměl (přečtěte si zde). O něco horšímu zpracování klávesnice nicméně odpovídá i bílé podsvícení, které vytváří i tenoučké linky v mezerách mezi tlačítky. U E71 září jen popisky kláves.

Funkčnímu bloku vládne rámeček hlavní navigační klávesy. Díky výraznému vystoupení se pohodlně ovládá. Kromě obligátní čtveřice funkčních tlačítek (zelené, červené, 2× kontextové) tu máme ještě dva páry speciálních funkčních kláves. Třem z nich lze přiřadit libovolné funkce pro krátký i dlouhý stisk, jsou ale označeny symboly výchozích funkcí.

Témata článku: Nokia, , Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E63, Dieta, Klasický jack, Uložení oblíbených, Odpovídající displej, Velký průměr, Mladý uživatel, Vybraný den, E-mailová komunikace, Ostatní přístroje, Pro +, Hud, Celý blok, UPS