Nokia E65: nejkrásnější businessman (test)

Parádní vzhled a špičkové funkce jsou Nokii E65 vlastní. Je však natolik dobrá, aby se vyplatilo do ní investovat?

Hlasy, slyším hlasy

Když už jsme se dostali k hlasovým funkcím, nezůstávejme jen u vestavěného adresáře. Hlasem totiž v telefonu můžete spouštět i jednotlivé funkce. Opět jsou hlasové záznamy nejpoužívanějších položek připraveny, opět s anglickým přízvukem. U funkcí lze „zvukové tagy“ měnit, mluvit ale bude vždy vybraný speaker.

31.png32.png33.png34.png
Základní vybrané funkce • menu příkazů • nastavení • výběr dalších aplikací

Jste dost pohodlní na to si sami číst textové zprávy? I v tomto případě můžete využít instalovaného speakera. Bohužel i v tomto případě je speaker angličan a nebude-li předčítat anglicky napsanou SMS, asi jen stěží mu porozumíte.

35.png 36.png37.png 38.png
Hlasová pomoc: menu • číselník • kontextová nabídka • hodiny

Pro osoby se zrakovými problémy je v menu dostupná speciální aplikace Hlasová pomoc. Hlasová pomoc je vlastně takové menu v menu. Aplikace vytahuje nejdůležitější funkce telefonu do jednoho seznamu. Umístěním kurzoru nad položku v seznamu se spustí automatický hlas, který přečte to, co je právě na displeji zvýrazněno. Bez použití zraku umožní procházet protokol hovorů, kontakty, volat libovolná čísla či hlasovou schránku nebo si nechat přečíst aktuální čas. Na rozdíl od Martina a Ellen vyslovuje „operátorka“ hlasové pomoci velmi dobrou češtinou.

Online nebo offline

Ale zpět k adresáři. Každému uloženému kontaktu lze přiřadit individuální vyzváněcí melodii a také obrázek. Ten se ukáže při listování seznamem a jako malá ikona při příchozím i odchozím hovoru. Kontakty se dají rovněž sdružovat do skupin. Jim lze také nastavit samostatné vyzvánění (obrázek nikoli) a dají se použít i při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech.

39.png40.png41.png42.png
Seznam profilů • kontextové menu • nastavení detailů profilu

Profilů je v Nokii standardně pět plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další profily lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, videohovory, zprávy a e-maily. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Při něm vyzvání jen členové zvolených skupin, ostatní tiše blikají. V profilech je také volba, zda má telefon během prvního zazvonění syntetickým hlasem vyslovit jméno volajícího. Je však samozřejmě potřeba, aby byl volající už zanesen mezi kontakty v adresáři.

Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžně podporují. Základem jsou soubory MID s 48hlasou polyfonií. Nokia E65 podporuje také soubory AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, AMR (NB-AMR), Mobile XMF, RealAudio 7,8,10, SP-MIDI a True tones (WB-AMR). Vibrační motorek je decentní, jak se na pravého elegána sluší. V kapse jej ucítíte a není přitom nevkusně hlučný.

Textujeme stále

Aplikace textových zpráv nedoznala oproti dřívějšku žádných změn. Písmo je dobře čitelné, velikost oblasti pro psaní textu zůstává stejně velká. Je zajímavé, že během psaní telefon sám rychle upravuje prostrkání jednotlivých znaků tak, aby byl text řekněme „více pohledný“. Pro estéty lahůdka, pro praktiky asi jen zátěž zbytečně zabírající místo vnitřní paměti.

43.png45.png48.png49.png
Složky zpráv • editor • možnosti úprav • alternativy napsaného slova

S60 3rd Edition tak, jak jej známe, mj. znamená i diakritická znaménka při psaní textovek. Háčky a čárky není možné vypnout ani ořezat před odesláním, kapacita jedné SMS se tak snižuje na 70 znaků. Zbývají vám všehovšudy dvě možnosti – psát bez T9 nebo trpělivě učit slovník mluvit „cesky“. Vkládáním slov bez diakritiky jim T9 nastaví vyšší prioritu a budou při psaní používána přednostně.

Odeslané zprávy se archivují ve složce Odeslané, počet uložených položek můžete limitovat v nastavení. Množství uložených odchozích i příchozích SMS je omezeno velikostí volné paměti. Multimediální zprávy se tvoří bez problémů, profil pro zasílání se automaticky přednastaví díky aplikaci Průvodce nastavením. Editor je prostý a přehledný, můžete napsat text a následně vložit obrázek, zvuk nebo video. Součástí výbavy je též klient pro chat (instant messaging).

50.png51.png53.png54.png
Průvodce nastavením • konfigurace e-mailu • podrobné nastavení • složka se zprávami

Jako výše pro MMS, i pro konfiguraci e-mailové schránky využijete Průvodce nastavením. Zde už není konfigurace automatická, musíte zadat alespoň základní parametry schránky. Po jejím uložení lze vlastnosti blíže specifikovat, vyhovují-li všechny hodnoty, můžete se ujmout stahování ze serveru. Bez problému se zobrazují e-maily ve formátu HTML vč. češtiny. Editor pracuje s účty přes rozhraní POP3 i IMAP4. Stahovat lze buď kompletní zprávy nebo jen jejich hlavičky s následným výběrem žádaných a nežádaných položek. Klient Nokie E65 podporuje práci s přílohami typů Microsoft Word, PowerPoint a Excel (Microsoft Office 2000/XP/2003) a soubory kompatibilními s aplikacemi Zip Manager a Adobe PDF.

Proč jen tak jednoduše?

Stahování a prohlížení dokumentů v přílohách je bez problémů, při pokusu o editaci ale tvrdě narazíte. Nedovedu pochopit, proč Nokia do kancelářských mobilů integruje jen prohlížeče bez možnosti další editace. Rozumím námitce, že klávesnice telefonu není příliš pohodlná na přípravu delších textů, ale opoznámkovat práci nebo zadání projektu přeci nemůže být ani s 12 tlačítky takový problém. Práce s archivy je jiný šálek čaje. Dříve si Zip Manager poradil jen se čtením zabalených souborů. Dnes už zvládá i vytváření nových.

59.png60.png62.png63.png
Složka Kancelář • Adobe PDF • menu a... • ...nastavení Zip manageru

Protože je Nokia E65 určena především firemní klientele, je možné do telefonu doplnit podporu dalších korporátně často využívaných služeb. Stahovat kompatibilní aplikace můžete přímo z webových stránek Nokie nebo prostřednictvím aplikace Stáhnout! přímo v telefonu. Tento šikovný program obsahuje pravidelně aktualizovaný katalog služeb a (většinou zdarma nabízených) produktů určených pro váš typ mobilu. Konkrétně pro práci s firemním e-mailem nabízí Nokia ke stažení podporující aplikace BlackBerry Connect a Mail for Exchange. Ve složce Office Tools najdete nástroj Mobile Search – vyhledávání pro náročné.

55.png56.png57.png58.png
Stáhnout!: hlavní menu • nástroje pro e-mail • syntetizéry • detail aplikace Reuters

V jedné z dostupných složek jsou volně k dispozici i alternativní jazykové verze hlasového syntetizéru. Mezi třiceti speakery ze všech koutů světa ale zatím chybí čeština i slovenština. Před stažením položky se vám vždy zobrazí stručný infobox s cenou, velikostí a krátkým popisem. Chcete být denně v obraze? Aplikace s aktuálním zpravodajstvím agentury Reuters je nabízena zdarma. Často cestujete? WorldMate a okamžité informace o počasí, převodník měn a další funkce jsou ke stažení zdarma. Kdo si hraje nezlobí. Golf Pro Contest se tohoto hesla drží do důsledku.

Témata článku: Nokia, , Nokia E50-1, Nokia E50-2, Nokia E60, Nokia E61i, Nokia E65, Nokia E90, Ellen, Syntetický hlas, Aktivní účet, Hnědá verze, Poslední pokus, Test, Nabízený produkt, Buš, Stejný prohlížeč, Barevné zpracování, Operátorka, Růžový sad, Pískání, Zrakový problém, Celoobrazovkový režim, Diskusní fórum, Business