Nokia E7: pyšná královna byznysu (megatest)

Manažerská Nokia E7 nabízí špičkovou výbavu a praktickou konstrukci. Má rozměrný dotykový displej, QWERTY i rychlá data. Bude to stačit?

Autofokus není pro manažery?

Nokia E7 je vybavena 8Mpx fotoaparátem, kterému ve zhoršených světelných podmínkách pomůže duální LED blesk. Objektiv fotoaparátu je opět chráněn sklem Gorilla Glass, k jeho poškození by proto nemělo dojít. Na těle Nokie E7 samozřejmě nechybí ani hardwarová spoušť. Novince je často vyčítána absence automatického zaostřování. Už při představení Nokie E7 a následném zjišťování, jak to vlastně s automatickým ostřením bude, většina novinářů i potenciálních majitelů tuto mezeru ve výbavě tvrdě kritizovala. Pokusíme se teď rozebrat, proč se Nokia takto rozhodla.

Zaprvé je nutné připomenout, že cílová skupina Nokie E7 je oproti modelu N8 odlišná. Pokud tedy chcete telefon, který dělá výborné fotografie, sáhněte po Nokii N8. Na trhu není mnoho lepších fotomobilů. Důvodů proč E7 není vybavena podobným fotoaparátem jako Nokia N8, je hned několik. Prvním je například velikost. Fotočip integrovaný v Nokii N8 je největší, jaký byl dosud do telefonu integrovaný. Aby se dalo ušetřit na tloušťce telefonu, je proto jeho absence argumentem číslo jedna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparáty E7 a N8: zde má navrch starší a menší sestra

Dalším důvodem, který Nokia často zmiňuje, je rychlost závěrky. Fotoaparát s automatickým zaostřováním pořizuje fotografii o několik sekund déle než fotoaparát s takzvaným full-focusem. Na příležitostné fotografování proto E7 určitě postačí. A posledním důvodem, který Nokia asi nepřizná, je samozřejmě snaha ušetřit a také se vyhnout případné kanibalizaci N8. Přece jen díky sjednocené platformě pro top smartphony řady N a Eseries už vedle klávesnice těch rozdílů tolik není.

V exteriéru je téměř jedno jestli fotoaparát má autofocus, nebo ne. Problém nastává až v interiéru a při fotografování makro záběrů. Je pravda, že s Nokií E7 text na papíře formátu A4 dobře neodfotíte. Fotoaparát totiž zaostřuje od přibližně 50 centimetrů. Na vyfocení A4ky je přitom ideálních přibližně 30 centimetrů. Řešením je v tomto případě oddálit objektiv a fotku oříznout v editoru.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nastavení fotoaparátu je bohaté. Nechybí například výběr scén, nastavení ISO, úprava expozice, vyvážení bílé, změna ostrosti a kontrastu či samospoušť. Fotoaparát dokáže pořídit fotografii v maximálním rozlišení 3 024 × 2 448 pixelů. Navzdory všemu si myslíme, že fotoaparát cílové skupině bohatě postačí. Jedním dechem však třeba dodat, že jsou situace, kdy Nokia E7 zkrátka selže.

Nokia E7 nahrává i video v HD rozlišení, což je 1 280 × 720 pixelů při 25 obrázcích za sekundu. Ve zhoršených světelných podmínkách je možné přisvítit si dvojitou LED diodou. Nastavení videa jsou již mírně omezená. K dispozici je pouze výběr scény, vyvážení bílé a nastavení barevného tónu. Vzhledem k absenci automatického ostření při fotografování nemůžeme tuto funkci bohužel očekávat ani při nahrávání videa.

Nelehká cesta

Nokia E7 je nejlepší smartphone s operačním systémem Symbian, který je momentálně dostupný na trhu. Díky většímu a lepšímu ClearBlack AMOLED displeji a výborné klávesnici předčí i dosavadní etalon Nokii N8, která vítězí již pouze po stránce fotografování. Na první pohled je jasné, že E7 je pracovní telefon, který navazuje na dlouhou tradici komunikátorů finského výrobce. Novinka se vyznačuje výbornou konstrukcí, hardwarová výbava je také velmi dobrá, i když tabulkové parametry nahrávají spíše konkurenci. Skutečnou chuťovkou je HDMI a USB s funkcí USB On-the-Go.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nejslabším článkem celého mobilu je stále operační systém Symbian^3. Někdy je nepochopitelně pomalý a místy příliš složitý. Pokud byste přešli z Androidu nebo iOS k používání Nokie E7, pravděpodobně byste lamentovali. Na obzoru se však rýsuje zlepšení v podobě připravované aktualizace PR 2.0. Pokud ji Nokia uvolní dostatečně rychle, může násobně vylepšit uživatelskou zkušenost se svými jinak sympatickými symbianovými telefony.

článek vyšel na www.MobilMania.sk

Konkurence mezi pracovními smarphony je v současnosti vysoká. Nokia E7 to proto rozhodně nebude mít tak jednoduché, jako její předchůdkyně z tabulky v první kapitole článku. Z Androidů se proti ní postaví například HTC Desire Z nebo Motorola Milestone 2. Alternativou může být i HTC 7 Pro s Windows Phone 7. Kvůli pozdnímu nástupu na český trh se navíc E7 bude muset obávat i telefonů nové generace, které reprezentuje dvoujádrové LG Optimus 2X nebo k prodeji připravovaný Sony Ericsson Xperia Pro. Slevit bude muset časem finský výrobce i z ceny, kterou nasadil vysoko na 15 tisíc korun.

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC 7 Mozart, HTC 7 Surround, HTC 7 Trophy, HTC Desire, HTC Desire Z, LG Optimus, LG Optimus 2X, Motorola Milestone, Motorola Milestone 2, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E61i, Nokia E7