Nokia E7: pyšná královna byznysu (megatest)

Manažerská Nokia E7 nabízí špičkovou výbavu a praktickou konstrukci. Má rozměrný dotykový displej, QWERTY i rychlá data. Bude to stačit?

Velká, ale tenká

Nokia E7 je velký a rozhodně nelehký telefon. Pokud vám však tyto atributy nebudou překážet, snese vám i modré z nebe. Konec konců, fyzické parametry "é sedmičky" považujeme vzhledem k rozměrnému čtyřpalcovému displeji, plnohodnotné vysouvací QWERTY klávesnici a kovové konstrukci za zcela adekvátní. Přesně jsou to rozměry 123,7 × 62,4 × 13,6 mm a hmotnost 176 gramů. Ideál by byl možná o dvě desítky gramů lehčí, při kovových krytech je to však nereálné. Hmotnost není extrém, na který by se nedalo zvyknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve srovnání s podobně vybavenou konkurencí Nokia E7 nevybočuje. Smartphone HTC Desire Z má obdobné rozměry, podobně je na tom i Motorola Milestone 2. Na rozdíl od obou zmiňovaných konkurenčních zařízení má Nokia větší displej. Apple iPhone 4 sice nenabídne mechanickou klávesnici, do srovnání jsme jej ale přidali kvůli skleněnému a tedy také poměrně těžkému tělu.

TelefonRozměry (mm)Hmotnost (g)Displej (palce)
Nokia E7123,7 × 62,4 × 13,61764
HTC Desire Z119 × 60,4 × 14,21803,7
Motorola Milestone 2116,3 × 60 ,5 × 13,71693,7
Apple iPhone 4115 × 58,6 × 9,31373,5

Ocenit musíme také rozumnou tloušťku telefonu. Díky oblým hranám se telefon v rukou drží komfortně. V zasunutém stavu se Nokia E7 pohodlně ovládá i jednou rukou. Pozitivem je matný povrch krytů, které nejsou tolik náchylné na otisky prstů či jiné nečistoty. Celkově vzato je design, konstrukce i její kvalita srovnatelná s provedením Nokie N8.

Chudší o 2 mm

Nokia E7 je po stranách vybavena velkým množstvím hardwarových prvků. Přibližně uprostřed levé strany najdeme posuvné uzamykací tlačítko, které je dostatečně velké a dobře nahmatatelné. Pravá stěna patří dvojposuvníku na úpravu hlasitosti nebo funkci digitálního přiblížení fotoaparátu. Posuvný mechanismus nahradil tradiční kolébkové tlačítko, které mi subjektivně vyhovovalo víc. Na pravé straně najdeme také spoušť fotoaparátu a slot pro SIM kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Vypínací tlačítko, které zároveň vyvolává nabídku s profily, najdeme tradičně na horní hraně. Své místo vedle něj našel i standardní 3,5mm jack pro připojení běžných sluchátek a klasický microUSB konektor, sloužící zároveň k nabíjení telefonu. Pozitivně hodnotíme přítomnost miniHDMI výstupu, který se rovněž nachází na vrchní hraně telefonu. Redukce konektoru na standardní HDMI je součástí balení. Spodní hrana obsahuje osamocený mikrofon, 2mm zdířku pro nabíječku jako u N8 byste hledali marně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Stejně tak chybí klávesa pro spuštění hlasové volby, což mohou někteří uživatelé považovat za nedostatek. Zadní stěně vládne objektiv fotoaparátu s dvojitou LED diodou. Čočka fotoaparátu není chráněna žádnou krytkou. Ochranné sklíčko Gorilla Glass je však dostatečně odolné vůči poškrábání. Na zadní stěně chybí protiskluzové prvky, které by zabránily klouzání telefonu, například při jeho položení na stole.

Slabá výdrž

Nokia E7 disponuje stejnou baterií jako Nokia N8, konkrétně jde o akumulátor typu BL-4D s kapacitou 1 200 mAh. Manažerská Nokia E7 by si však rozhodně zasloužila baterii s větší kapacitou. Na jedno nabití nám Nokia E7 vydržela v průměru jeden den. Na noc bez nabíječky rovnou zapomeňte. Při maximálním vytížení, které zahrnuje pravidelnou kontrolu e-mailů, občasné sdílení internetového připojení s počítačem, surfování na webu a přibližně hodinové telefonování, jsme Nokii E7 vybili za necelý den. Při zapnuté GPS její výdrž klesá na několik hodin.

Náročný uživatel nebude s výdrží Nokie E7 spokojen. Od konkurenčních zařízení se však finská královna vůbec neliší. Musíme však říci, že Nokii E7 jsme v této oblasti pořádně "mučili". Při střídmějším používání vydrží i dva dny, méně vytížený manažerův víkend tedy přečká bez nutnosti nabíjení. Nokia E7 je také vybavena režimem šetření energie, který vypne bezdrátové technologie Wi-Fi a Bluetooth, sníží jas displeje na minimum a přepne telefon do GSM módu. Tímto způsobem dokáže telefon v případě potřeby vydržet řádově mnohem déle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia E7 nemá odnímatelný zadní kryt, baterii tedy bez zákroku servisu, případně krkolomného šroubování, ven nedostanete. To jen pro případ, že byste plánovali dokoupit druhý článek a po vybití baterie v telefonu jej chtěli vyměnit. Možná se teď ptáte, co dělat v případě, pokud telefon zamrzne, protože prosté vyjmutí baterie a její následné vložení není možné. Během testování nám Nokia E7 přestala absolutně reagovat jen jedinkrát. V tomto případě telefon restartujete dlouhým (cca 10 sekund) stiskem vypínacího tlačítka, které odpojí telefon od baterie a tím jej vypne. Možné je to i při uzamčeném displeji.

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC 7 Mozart, HTC 7 Surround, HTC 7 Trophy, HTC Desire, HTC Desire Z, LG Optimus, LG Optimus 2X, Motorola Milestone, Motorola Milestone 2, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E61i, Nokia E7