Nokia E7: pyšná královna byznysu (megatest)

Manažerská Nokia E7 nabízí špičkovou výbavu a praktickou konstrukci. Má rozměrný dotykový displej, QWERTY i rychlá data. Bude to stačit?

Text nade vše

Nokia E7 je orientována na byznys segment. Textová komunikace je proto alfou a omegou celého telefonu. SMS a MMS zprávy mají společný editor. Zprávy lze zobrazit v přehledných konverzacích ve stylu iPhonu i klasickým způsobem, kdy jsou zprávy utříděny v samostatných složkách. Ke zprávě lze přidat kromě multimediálního obsahu i poznámku, vizitku nebo jakýkoli soubor umístěný v paměti telefonu. Zpráva se následně odešle jako multimediální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hardwarové QWERTY klávesnice zajišťuje potřebný standard pro rychlou a komfortní textovou komunikaci. Kromě toho můžete na zadávání textu využít i virtuální klávesnici v alfanumerické podobě na výšku displeje a v QWERTY podobě při obrácení telefonu na šířku. Připravovaná aktualizace firmwaru umožní zobrazení QWERTY klávesnice i při vertikální poloze zařízení a hlavně eliminuje nepřehledný editor, který překrývá celou plochou prostředí prohlížeče nebo jiného interaktivního formuláře při psaní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

E-mailový klient umí pracovat s více účty současně. Jeho konfigurace zabere v lepším případě jen několik kliknutí, po zadání adresy a hesla se účet automaticky nastaví. Pokud telefon nenajde poskytovatele e-mailu, nastavení účtu je třeba zadat ručně. Při nastavování nového účtu máte na výběr z několika světových providerů, česká lokalizace nabídne i zavedené domácí servery jako Seznam nebo Centrum.

E-mailový klient si rozumí s protokoly POP3 i IMAP4 a samozřejmě mu nechybí ani synchronizace e-mailů, kontaktů a kalendáře pomocí funkce Mail for Exchange. E-maily dokáže třídit i podle složek, vytvořených na straně poskytovatele. Přítomna je možnost automatického podpisu zprávy. V nastaveních lze upravit dny a interval stahování zpráv, vypnout stahování snímků a vybrat si, zda se má při synchronizaci přebírat kompletní zpráva, nebo jen její hlavička. E-mailový klient má také vlastní widget, pomocí kterého vidíte nejnovější zprávy přímo na domovské obrazovce.

Kancelář v praxi

Ještě předtím, než se podíváme na softwarovou vybavenost a aplikace dostupné v Nokii E7, je nutno připomenout, že její nedostatky v této oblasti lze jednoduše odstranit doinstalováním aplikací třetích stran prostřednictvím internetového obchodu Ovi Store. Základem práce manažera je dobrá organizace. Tu v Nokii E7 zajišťuje především kalendář, který nabídne měsíční, denní i týdenní nadhled. Kalendáři musíme opět vytknout absenci informační lišty s náhledem pro nadcházející události. Věřme, že výrobce tento nedostatek odstraní v chystané druhé generaci firmwaru PR 2.0.

Kalendář zvládá pokročilé funkce. Události jsou v kalendáři rozděleny podle typů na schůzku, výročí a úkol. Připomínky typu výročí nebo telefonát chybí. K událostem lze přidat přílohu z paměti telefonu i bližší popis. Samozřejmostí je nastavení upozornění, které nabídne různé intervaly opakování. Nokia E7 umožňuje práci s několika kalendáři současně, což také nesporně patří mezi její výhody v této oblasti. Kalendářů můžete používat prakticky kolik chcete. Jejich čísla jsou mezi sebou barevně odlišeny. Jednotlivé kalendáře lze v případě potřeby skrýt, takže během dovolené neuvidíte například události týkající se práce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Další organizační a pracovní funkce sdružuje položka Kancelář. Zajímat vás pravděpodobně bude podpora dokumentů Microsoft Office. V telefonu je předinstalována aplikace QuickOffice v plné verzi, což znemená, že můžete dokumenty nejen prohlížet, ale i upravovat a vytvářet nové. QuickOffice otevírá dokumenty i přímo z přílohy e-mailového klienta. Dokáže pracovat s dokumentovým a tabulkovými formáty i prezentacemi kancelářského balíčku Microsoft Office. V telefonu najdeme i prohlížeč PDF souborů Adobe Reader LE 2.5, který je rovněž zdarma. Jeho používání je ale podmíněno registrací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pomocí aplikace Zip Manager je možné pracovat s archivy formátu ZIP, obdobný formát RAR není podporován. Z dalších kancelářských funkcí je třeba zmínit poznámky, výkladový slovník, záznamník či kalkulačku. O bezpečnost dat uložených v telefonu se stará aplikace F-Secure. Na firemní komunikaci je k dispozici Microsoft Communicator, k jeho používání je však nutné uživatelský účet.

Témata článku: Nokia, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC 7 Mozart, HTC 7 Surround, HTC 7 Trophy, HTC Desire, HTC Desire Z, LG Optimus, LG Optimus 2X, Motorola Milestone, Motorola Milestone 2, Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E61i, Nokia E7