Nokia E71: zkušenosti skrz naskrz

Nestačil vám megatest? Přečtěte si více o telefonu Nokia E71 z jiného pohledu a po intenzivním měsíčním používání.

Ještě rychlejší psaní na klávesnici

QWERTY klávesnice a datová konektivita předurčuje Nokii E71 k provozu jako „emailového terminálu“. Výborně je k tomu vybavena i softwarově. Provozovat můžete několik e-mailových účtů zároveň, dva z nich pak nezávisle sledovat na domovské obrazovce. K dokonalosti je pak dovedena automatizace nastavení. Telefon potřebuje znát jenom adresu e-mailu a přístupové údaje, vše ostatní se nastaví automaticky na základě informací, které si stáhne ze serveru Nokie. Bez problémů okamžitě nastaví i e-mail provozovaný prostřednictvím Google Apps na vlastní doméně.

Nastavení lze dále konfigurovat. Můžete si nastavit různé přístupové body pro příchozí/odchozí poštu, způsob načítání, automatické načítání, automatické podpisy atd. V případě protokolu IMAP se nabízí možnost výběru synchronizovaných složek. Kromě klasických poštovních protokolů IMAP4, POP3 a SMTP je podporována také plná synchronizace s Exchange serverem.

E-maily si standardně pročítáte v podobě prostého textu, jejich původní HTML podoba je však případně k nahlédnutí v příloze. Standardní přílohy v podobě dokumentů, obrázků, ZIP souborů apod. lze stáhnout a dále zpracovat. V telefonu je k dispozici archivátor i plná verze softwaru pro práci s Office dokumenty a PDF.

Líbí se mi, že se na displeji neplýtvá místem a na výpisu zpráv tak vidím rovnou deset položek. Kromě jména odesílatele vidím začátek zprávy a datum přijetí. Jinak mezi textovkami a multimediálními zprávami nespatřuji nic nového.

Aby bylo psaní na QWERTY klávesnici ještě rychlejší, vybavila Nokia telefon funkcí prediktivního psaní slov. Funguje to celkem dobře a pokud si zvyknete, budete psát ještě rychleji. Stačí napsat pár prvních znaků slova a poté jej „odpálit“ mezerníkem. Případně lze slovo vybrat z nabízeného seznamu, ale to už trochu zdržuje. Slovník má ale drobnou nevýhodu pro šetřivé pisálky textovek – slova doplňuje s českou diakritikou.

Zprávy

+ rychlý a kvalitní e-mailový klient
+ automatická konfigurace schránky
+ prediktivní psaní slov 

Kancelář: 1*

Provařené klišé „kancelář do kapsy“ splňuje Nokia E71 na výbornou. Kalendář je naprosto perfektní a zatím jsem nezažil rychlejší a efektivnější práci s touto funkcí. Díky rozdělení na displeji vidím měsíční přehled i seznam povinností pro vybraný den. Schůzka, poznámka, úkol, výročí – jednoduché, přitom zcela dostačující a hlavně maximálně rychlé při zadávání.

Klepněte pro větší obrázek 
Maximální využití místa v kalendáři

Malý praktický příklad: zkuste si zadat do svého telefonu tuto upomínku – text „Porada Computer“, místo „velká zasedačka“, čas „10:00-12:00“, alarm pět minut předem. Z pohotovostního režimu mám na E71 hotovo na první pokus za 27 s jednou rukou. Nejvíce mě zdržovaly texty – na druhý pokus obouruč bylo hotovo za 18 s (bez diakritiky). Budete rychlejší?

S počítačem se synchronizují upomínky, poznámky a úkoly. V telefonu jsou přitom k dispozici ještě tzv. Aktivní poznámky, do kterých lze vkládat i obrázky aj. Tyto poznámky se bohužel nesynchronizují.

Dále tu máme hodiny s funkcí přepočtu světového času a snad neomezeným počtem různě nastavitelných budíků. Už byla řeč o plnohodnotném editoru Office dokumentů (dokumenty, tabulky, prezentace), čtečku PDF dokumentů a nástroj pro komprimaci a dekomprimaci. Nechybí kalkulačka, šikovný převodník měn a jednotek a také novinka – překladový slovník. Standardně je k dispozici anglicko-český (a naopak), zkusmo jsem si doinstaloval přímo z telefonu ještě německý slovník a k dispozici je hromada dalších jazyků.

Někomu by se mohlo hodit funkce Hledání, která hledá zadaný řetězec ve všech možných koutech telefonu a případně také na internetu. Já ji nepoužívám, mám v telefonu pořádek. K dispozici je také diktafon. Co mi trochu chybí je aplikace pro zakódované uložení hesel – a tak musím doporučit investici do aplikace Handy Safe.

Ke kancelářským funkcím zařazuji i internetový prohlížeč. Ten nabízí standard, na který jsem již zvyklý – zobrazení většiny webů včetně Javascriptů, náhledové okno při rolování na větších webech a jednoduché ovládání. Opera Mini nabízí ještě nějaké funkce navíc a je datově úspornější, nicméně osobně jsem neměl potřebu ji instalovat. Prohlížeč Nokie je dostatečně kvalitní sám o sobě.

V závislosti na datových přenosech je prohlížeč rychlý, s Wi-Fi nebo HSDPA čekat příliš nebudete. Trochu mi vadí, že se Nokia stále nenaučila automatické připojování podle preferencí. Zkrátka, je-li v dosahu přístupné Wi-Fi, tak se nemá na nic ptát a prostě se připojit. Nyní se buď pokaždé zeptá, nebo jednotlivým aplikacím využívajícím připojení k internetu můžete nastavit jeden výchozí přístupový bod.

Kancelářské funkce

+ přehledný a rychlý kalendář 
+ možnost čtení i editace Office dokumentů
+ slovníky

- funkce Hledání je trochu pomalejší
- chybí automatická volba datového přenosu podle preferencí

Témata článku: Nokia, , , Nokia 100, Nokia 105, Nokia 105 (2015), Nokia 108, Nokia 108 Dual SIM, Nokia 109, Nokia 110, Nokia 111, Nokia 112, Nokia 113, Nokia E71, Praktický příklad, Ideální telefon, Maximální využití, Zmenšený displej, Špatný zvuk, Kovová mřížka, Duplicita, Vybraný den, Velký přístroj, Kvalitní poslech, Rychlé vyhledání