Nokia E90: pohrobek rodu komunikátorů

Většina recenzentů se nad Nokií E90 rozplývá. Bude však nadšení sdílet také dlouholetý uživatel předchozích komunikátorů?
Kapitoly článku

Mechanika na výbornou

Již samotné označení novinky, Nokia E90, příliš nedemonstruje svou příslušnost k předchozí řadě komunikátorů, přestože číslovka devět v úvodu může na devítkovou řadu ukazovat. Z pohledu rozměrů je Nokia E90 menší telefon, než model 9500, a naopak je jen o kousek větší než rozumně velká Nokia 9300i. Selhává tak časté označení E90 "cihla" - ano, přístroj se může jevit jako cihla ve srovnání s běžnými dnešními smartphony, při srovnání s přístroji své řady však patří spíše mezi střízlíky. A nebo jinak: její rozměry ani hmotnost nijak neznesnadňují nebo neznepříjemňují její každodenní používání.

IMG_6663.jpg IMG_6666.jpgIMG_6657.jpg IMG_6662.jpg
Souboj generací: starší šedivá Nokia 9300 a nová Nokie E90 

První pohled každého z majitelů předchozích komunikátorů bude směřovat k provedení pantů displeje. Ty nikdy nebyly nejlepší vizitkou výrobce a u novějších modelů často praskaly. U starších modelů, ještě vybavených systémem Geos, byl zase problém s lámajícím se plochým vodičem spojujícím obě poloviny telefonu. Nokia E90 přichází se zcela novým mechanickým provedením, když místo jednoduchého kloubu sází na jakýsi "dvojkloub". Ten je nejen kovový, ale také v podstatě rozkládá zatížení, které by běžně snášel kloub jediný. Také se zde nepotkáme s plochým spojujícím kabelem, ale s jinak řešeným propojením obou částí vedeným dutým vnitřkem kloubů. Abych řekl pravdu, mechanické provedení mě mile překvapilo a ani po měsíci intenzivního používání nemám strach o jeho budoucnost.

IMG_6660.jpg 
Konstrukce: 1:0 pro E90

Nové kloubové provedení s sebou přináší další přednosti: displej lze bezpečně aretovat vůči klávesnici ve třech pevně daných polohách, které pro běžné použití plně dostačují. Tuto vlastnost starší modely postrádaly a snad každý komunikátor po delší době používání dříve nebo později nevydržel v žádné jiné poloze, než zcela otevřené (zkrátka panty se časem ochodily natolik, že již navzájem nekladly žádný potřebný odpor). A především při srovnání s Nokií 9300i s povděkem vítám další vlastnost: při otevření displeje telefon nepřepadává na displej, ale nádherně sedí na desce stolu. Skvělé, opravdu skvělé.

Software od cizích

Hlavní rozdíl oproti starším komunikátorům je na E90 použitý vnější displej. Ten disponuje QVGA rozlišením a vzhledem k použitému systému dovolí používat vnitřní aplikace komunikátoru i na tomto displeji, zatímco starší komunikátory na vnějším displeji v podstatě emulovaly běžný mobil se Series 40. Ačkoli se to může zdát jako handicap v neprospěch starých komunikátorů, opak je pravdou: možnost použití vnitřních aplikací na malém displeji je zajímavé, ovšem v jaké situace jich opravdu využít? Ono jde o to, že v drtivém množství případů je možné (a také pohodlnější) celý přístroj otevřít a používat jej jako komunikátoru namísto obyčejného telefonu. Jen velmi výjimečně jsem komunikátor ovládal jednou rukou v zavřeném stavu – možná je to důkaz nepotřebnosti této  vlastnosti Nokie E90, možná důkaz neexistujícího návyku vypěstovaného ze starších komunikátorů.

Co se týká vnitřní klávesnice, ta je subjektivně plně srovnatelná s tlačítky Nokie 9300i - ani horší, ani lepší, zkrátka stejná. Stejné jsou i rozměry jednotlivých kláves. Přechod k E90 však není bezproblémový, z klávesnice zcela zmizely například kurzorové klávesy, zůstal přítomen jen kurzorový kříž. Ten se navíc přesunul do pravého horní rohu klávesnice nad tlačítko Enter, zatímco dříve bylo (buďto toto tlačítko, nebo kurzorové šipky) umístěno vlevo dole pod Enterem. Nevěřili byste, kolikrát jsem chtěl posunout stránkou a místo toho potvrdil dialog nebo odeslal formulář nevhodně umístěným Enterem. Zvyk je zkrátka železná košile a ani po měsíci jsem si zcela neodvyknul.

Operačním systémem nové Nokie E90 je Series 60, který je (tedy alespoň především vždycky byl) určen primárně pro použití v běžných chytrých telefonech a nikoli v komunikátorech. Z toho vyplývají jeho přednosti: velké množství kompatibilních aplikací dostupných již v době uvedení přístroje na trh, i jeho nevýhody: systém nerespektuje zažité standardy předchozích verzí komunikátorů, neumí používat kontextová tlačítka (respektive je vůbec nemá), nezná klávesové zkraty a mnohé další.
Nebudu zde popisovat podrobně všechny funkce systému a aplikací (včetně jejich rychlosti) Series 60 na komunikátoru E90, ty najdete v podrobné recenzi. Podíváme se na to, co vše může uživatelům scházet z pohledu uživatelského rozhraní:

  • Menu aplikací
    Již od dob Epocu byly všechny aplikace opatřeny klasickým, "počítačovým" menu. To se zobrazilo vždy po stisku speciální klávesy v menu a bylo se v něm možné pohybovat také prostřednictvím klávesových zkratek. Vše fungovalo stejně, jako na stolním počítači - zde má váš webový prohlížeč také své menu, z nějž jsou snadno dostupné jeho funkce. Ne tak na E90 - zde žádné menu aplikací není, vždy musíte prostřednictvím boční kontextové klávesy zvolit příslušnou nabídku a v ní najít požadovanou funkci.
  • Kontextové klávesy
    Zatímco tlačítka po pravé straně displeje dříve sloužila pro rychlé spouštění vybraných příkazů (a byly čtyři), nyní jsou jen dvě a jejich optimální využití je sporné: zatímco jedno z nich má vždy na starost ukončení aktivní aplikace, druhé slouží pro vstup do nabídky aplikace. Takže zatímco dříve například pro psaní nové zprávy stačilo stisknout jediné tlačítko, nyní musíte tlačítkem vstoupit do menu a zde zvolit možnost psát zprávy. V podstatě neexistuje činnost, kterou by na E90 šlo provést rychleji nebo efektivněji, než na původních komunikátorech se Series 80.
  • Klávesové zkratky
    Zažité klávesové zkratky zkrátka přestaly existovat. Zapomeňte tedy na užitečné dvojhmaty CTRL + C, CTRL + V a CTRL + X pro práci s textem a se schránkou, na E90 máte smůlu. Zapomeňte na CTRL + G v e-mailovém klientu pro rychlé přijetí všech nových e-mailů: na E90 stejnou činnost provedete postupným mačkáním čtyř tlačítek. Z pohledu efektivnosti použití je absence klávesových zkratek ranou pod pás všem mobilním profesionálům.
  • Ovládací klávesy
    Starší komunikátory šlo plně ovládat prostřednictvím klávesnice, například procházet mezi jednotlivými položkami aplikací nebo dialogových oken bylo možné prostřednictvím tabulátoru (funguje to úplně stejně, jako například ve Windows). Na E90 musíte použít kurzorového kříže nebo přímo některou z vnořených nabídek menu aplikace. Chybí také klávesa Esc, sloužící pro uzavření jakéhokoli otevřeného dialogu nebo nabídky menu.
  • Aplikace neupravené velkému displeji
    Zatímco na Series 80 jsou všechny vestavěné aplikace upraveny na míru velikosti displeje, na Nokii E90 si s sebou nesou dědictví své třídy a jejich malých displejů, většinou orientovaných na výšku. Z tohoto důvodu se někde místem vyloženě plýtvá, jinde naopak používá zcela nesmyslně zkratky, přičemž velká část displeje je zbytečně volná.

Podtrženo, sečteno

Nokia E90 je výborný a skvěle vybavený telefon, který se zdráhám označit jako komunikátor. Bezesporu je to výborný smartphone, ale komunikátor vypadá - a hlavně se ovládá - jinak. Právě uživatelské rozhraní a způsob ovládání blížící se spíše počítačům než telefonům byl tím, co odlišovalo komunikátory od zbytku světa. Paradoxně tedy posledním "pravým" komunikátorem byla Nokia 9300i, kterou paradoxně ani sám výrobce za komunikátor neoznačoval. Nokia E90 je naproti tomu pouze další chytrý telefon s klávesnicí, jehož mechanické provedení vychází z komunikátorů.

IMG_6664.jpg IMG_6658.jpg IMG_6665.jpg IMG_6661.jpg
Který z nich má větší nárok na označení „Komunikátor“?

Nokia E90 je tak prvním komunikátorem (zpět k výrobcem použité terminologii) v řadě, na který nepřejdu. Po měsíci používání jsem seznal, že mi oproti současné Nokii 9300i nenabízí nic potřebného navíc, pouze mou práci komplikuje a zbytečně prodlužuje. Přesto však její nákup - i s ohledem na její vysokou cenu - mohu doporučit všem, kteří nikdy žádný komunikátor nepoužívali. Je-li tomu tak, budete z Nokie E90 nadšeni a nedáte na ni dopustit. A nebo si zkrátka zvyknete, že vaše cesty k cíli budou delší, než byly na starších komunikátorech.

Témata článku: Nokia, , Nokia 9300, Nokia 9300i, Nokia 9500, Nokia E90, Psion Series, Nový začátek, Xerox, Nestabilita, Vybavený systém, Marketingové označení, Osvědčený koncept, Rod, Aktivní aplikace, Komunikátor, Předchozí komunikátor