Nokia Lumia 1320: spolehlivých šest palců [recenze]

Lumia 1320 je levných 6" od Nokie. Telefon, který nabídne třetí sloupec dlaždic a dobrou výdrž pro ty, kdo chtějí mít velký displej s Windows Phone.
Kapitoly článku

Nabídne Double Tap i Glance

Osazený 6" zobrazovač se usídlil v těle s rozměry 164 × 86 × 9,8 mm a váhou 220 gramů. Nejen pocitově se jedná o těžší kousek, než je vybavenější sestra Lumia 1520. A to přesto, že zde chybí optická stabilizace obrazu, je zde použit méně výkonný hardware a nenajdeme zde ani cívku pro bezdrátové dobíjení či NFC anténu. Použitý panel je samozřejmě typu IPS s technologií Clear Black pro jasnější zobrazení černé, který je kryt odolným sklem Gorilla Glass 3 a má rozlišení 720 × 1280 obrazových bodů, což nám dává výslednou jemnost 245 PPI.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení displeje, vysoké citlivosti, Rychlého přehledu a barevného vyvážení

Přestože se jedná o levnější model (vzhledem k Lumii 1520), i zde najdeme zvýšenou citlivost displeje pro ovládání v rukavicích, nehty či dalšími vodivými předměty. Nechybí ani oblíbená funkce probuzení displeje dvojitým poklepáním, stejně tak zde najdeme Glance Screen, v češtině rychlý přehled, tedy možnost zobrazení notifikací například po mávnutí rukou nad čidlem přiblížení. Výčet zakončíme i podporou pro umělé navýšení kontrastu displeje, které zaručuje bezproblémovou čitelnost na jasném slunci.

Má „jenom” dvoujádro

Do Lumie 1320 osadila Nokia dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus s taktem 1,7 GHz na jádro, spolu s ním grafický akcelerátor Adreno 305 a 1 GB operační paměti. Výsledek? Plynulost nade vše, i když s čtyřjádrovou Lumií 1520 se zejména rychlostí internetového prohlížeče, načítání velkých souborů nebo třeba instalování více aplikací zároveň měřit nemůže. Přesto si ale troufnu tvrdit, že drobný nárůst výkonu a rychlosti poznáte i oproti Lumii 920, jejíž dvoujádrový procesor měl nižší takt 1,5 GHz a rozlišení displeje je i přes rozdílnou úhlopříčku totožné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky benchmarků WPbench Free a populárního AnTuTu, kde Lumia 1320 získala skóre 15125 bodů

Jsou tedy okamžiky, kdy poznáte, že se Lumia 1320 lehce zadýchává, ale ve štychu vás rozhodně nenechá. Ani při náročných hrách, jako je Asphalt 8 či FIFA 14, ani při náročných úkonech. Kde může nastat trochu problém, to je kapacita vnitřního úložiště. Z použitých 8 GB je totiž uživatelsky dostupných cca 4,71 GB a to může být pro ukládání paměťově náročnějších herních titulů problém. Na paměťovou kartu do velikosti 64 GB přesunete fotografie, videa i hudební skladby, stejně tak mapové podklady, ale aplikace a hry na kartu instalovat nejdou. To by se sice mělo změnit s updatem na Windows Phone 8.1, prozatím to ale zůstává problémem. Zapomenout nesmíme ani na 7 GB zdarma na cloudovém úložišti OneDrive.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Náhled na vnitřní úložiště: skrze systém nebo skrze Kontrolu úložiště

Co ale rozhodně problémem není, to je baterie a její výdrž. Dokonce bych řekl, že výdrž Lumie 1320 můžeme směle řadit mezi rekordní maximální hodnoty. Baterie s kapacitou 3400 mAh dokáže v kombinaci s HD displejem poskytovat dostatek energie i náročnějším uživatelům po celé dva pracovní dny. To je samozřejmě více, než dosahovala Lumia 1520, která ale i přes čtyřjádrový procesor a Full HD displej nabízela velmi obstojnou výdrž. Přehrávání videa v HD rozlišení načítaného z YouTube přes zabezpečenou Wi-Fi, s jasem i hlasitostí telefonu na 50 % se telefon vypnul po více než 10 hodinách. Opačný proces, tedy nabíjení, trvá samozřejmě vzhledem k velké baterii dlouhou dobu, konkrétně dvě hodiny a 45 minut.

Třetí sloupec Live Tiles

Nokia Lumia 1320 již z výroby běží na operačním systému Windows Phone 8s aktualizací GDR 3 a balíkem vylepšení od Nokie jménem Nokia Black. Co systém umí a co přináší Nokia Black je zbytečné popisovat tisíckrát dokola, pokud však nevíte, odkazy níže napoví.

V následujícím odstavci se ale zaměříme na něco jiného. Je obecně známý fakt, že operační systém Windows Phone 8 od Microsoftu je zrovna v otázce velkých displejů tou největší brzdou, protože není uzpůsoben pro vysoká rozlišení. Mnohem větší smysl budou velké displeje dávat, až se Windows Phone naučí využít jejich výhod tak, jako to umí například Samsung se svojí řadou zápisníků Note s integrovaným stylusem. Doteď se tak vlastně koukáme na naprosté minimum změn a ani u Lumie 1320 tomu není jinak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jediným rozdílem je třetí sloupec středních Live Tiles a řádek náhledu emailů navíc

Sice se jedná o 6" displej, jeho rozlišení je ale pouze 720 × 1280 bodů a tak zde vidíme to samé, jako například na Lumii 920, jen v opticky větším provedení. Jedinou změnou, spíše však přidanou hodnotou tak je třetí sloupec středních Live Tiles na domovské obrazovce. Tato funkce je dostupná u modelů s uhlopříčkou 5" a větší, bez ohledu na rozlišení (logicky snad minimálně HD). Druhou, méně postřehnutelnou věcí, je jeden řádek navíc v náhledu emailů. Na rozdíl od Lumie 920 tak vidíte odesilatele, předmět emailu a ne jeden, ale dva řádky náhledu jeho textu.

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1320, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 625, Štych, Barevné vyvážení, Chybějící nfc, Hrající reproduktor, Oblíbená funkce, Hudební přednes, Drobný nárůst, Naprosté minimum, Kulatý kabel, Nehty, Instalování, Náročný úkon, Skvělá čitelnost, Podporovaný formát, Navigační služba, Glonassu