Nokia Lumia 1520: velikost na překážku? [recenze]

Nokia reaguje na segment phabletů novým modelem Lumia 1520. Finská společnost přitom poprvé skoubila všechny firemní přednosti do jednoho zařízení.
Kapitoly článku

Výdrž předností

V kontrastu s horším softwarovým řešením můžeme Lumii 1520 jen pochválit za řešení výdrže telefonu. Ke slibným výsledkům ho předurčuje již kapacita baterie, která dosahuje 3 400 mAh. S takovou hodnotou se u současných mobilních telefonů setkáte jen velmi zřídka. Přidejte k tomu další úsporná opatření, které přináší aktualizace GDR3 a výsledek nemůže být špatný. Při vyšším provozu tak telefon bez problémů bude dosahovat výdrže pohybující se okolo dvou dní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K bezdrátovému nabíjení není potřeba speciálního krytu, vše potřebné obsahuje samotný telefon.

Pokud byste telefon využívali v menší míře, což je ale vzhledem k zaměření telefonu neočekávané.Výdrž telefonu by se zajisté dostala i ke třem dním. Mírné obavy jsem měl z doby dobíjení telefony. Vzhledem k velikosti baterie by se to ale dalo očekávat. Opak je však pravdou a z 0 za 100 dobijete telefon zhruba za dvě a půl hodiny. Příjemným benefitem je možnost dobíjet telefon bezdrátově, protože pod zadním krytem je uložena tomu uzpůsobená cívka. Tento model tak dobijete kteroukoliv bezdrátovou nabíječkou, která podporuje standard Qi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V nastavení Síť+ přibyl po poslední aktualizace počítač hovorů. V nastavení můžete rovněž omezit používání LTE.

Nokia Lumia 1520 obecně přináší téměř vše, na co si u současných telefonů vzpomenete. Samozřejmostí je podpora vysokorychlostních datových přenosů HSPA+ (HSDPA až 42 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s) a přenosů 4. generace nazvané LTE. V místech bez signálu, v kanceláři či v domácnosti se budete moci k síti připojit k za pomoci Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), případně můžete z telefonu Wi-Fi Hotspot udělat. Telefon pak můžete párovat s jinými zařízeními prostřednictvím Bluetooth 4.0 LE. Pokud by v ČR byla lepší podpora plateb mobilem, mohli byste telefon využít i k tomu, protože v jeho výbavě nechybí NFC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Here Mapy dokáže využít i nové funkce LiveSight.

Velkou výhodou Lumií jsou rovněž předinstalované mapy Here Mapy a navigaci Here Drive+, přičemž oboje lze používat i bez nutnosti připojení k internetu. Lumia 1520 přitom v sobě obsahuje nikoliv lokální, ale globální licenci, tudíž si můžete zdarma stáhnout mapy celého světa. V takových chvílích oceníte GPS s podporou GLONASS.

Poloviční, ale stále perfektní

Ačkoliv je Nokia schopna vyrobit 41Mpix fotoaparát, Lumia 1520 se musí „spokojit“ s poloviční hodnotou 20 Mpix. Je to logické, nikdo přeci nečekal, že by finský výrobce vyrobil konkurenta pro svoji Lumii 1020. Fotoaparát se znovu pyšní přízviskem PureView. Součástí fotoaparátu je krom snímače o velikosti 1/2,5 také optická stabilizace obrazu. Technologie trojnásobného bezztrátového přiblížení také zůstala, protože telefon dokáže opět převzorkovat jednotlivé pixely a ve výsledku tak na 1 pixel přichází čtveřice fyzických pixelů. Výkony fotoaparátu největší Nokie jsou tak opět na vynikající úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotky exteriéru.

Prostředí fotoaparátu se nijak nezměnilo. Nokia však již dříve spojila svoji profesionální fotoaplikaci Nokia Pro Cam s aplikací pro chytré focení Nokia Smart Cam. Výsledkem je Nokia Camera, která právě možnosti obou aplikací spojuje a kterou budete k focení využívat spíše než vestavěnou variantu. V nastavení si můžete sami vybrat, zda chcete po stisknutí spouště pro aktivaci fotoaparátu otvírat vestavěnou fotoaplikaci nebo právě Nokia Camera. Výkonnější hardware přitom odstranil nepříjemnou prodlevu, na kterou jsme si stěžovali v recenzi Lumie 1020, při spouštění této speciální aplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon dokáže ukládat fotografie v obou rozlišeních současně. Nokia Black přináší pro Lumii 1020 a 1520 podporu formátu RAW (DNG).

Samotné fotografie focené za dne vypadají velmi dobře. Nechybí jim přirozené barvy a vysoké rozlišení dodá také dostatek detailů. Známým nešvarem menších snímačů, jenž mají vysoké rozlišení je větší množství šumu na fotografiích a toto se nevyhnulo ani Lumii 1520. Naštěstí je to v minimální míře. Ačkoliv fotoaparát neoslní hodnotou světelnosti f/2,4, noční fotky jsou velice povedené a v tomto ohledu za sebou nechává veškerou konkurenci využívající jiné systémy. Fotografie jsou velmi dobře prosvětleny a v rámci možností také ostré. I když fotoaparát má k dispozici dvoudiodový blesk, troufnu si říct, že využívat ho budete minimálně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Noční fotografie byly foceny bez použití blesku.

V souhrnu lze říct, že ačkoliv fotoaparát Lumie 1520 nedosahuje kvalit Lumie 1020, stále jsou jeho výsledky poměrně výrazně před všemi ostatními telefony na trh. Potvrzuje to také video, které lze natáčet ve fullHD rozlišení (1080p) při snímkovací frekvenci max. 30 fps. Jak můžete vidět na videu, pohybující se objekty jsou velmi plynulé a ostření taktéž funguje velmi dobře. Svou práci skvěle odvádí také optická stabilizace, jenž tlumí otřesy na minimum.

Nevybroušený diamant

V celkovém pohledu na novou Nokii Lumia 1520 lze říct, že za 17 tisíc si odnese velmi dobrý telefon, který má ale několik much. Nokia totiž uvedla na trh svůj dosud nejkomplexnější model, kterému nechybí nic z toho, čím se chlubí minulé modely. Telefon vděčen čtyřjádrovému procesoru přináší novou úroveň výkonu pro systém Windows Phone. K přednostem patří zajisté i 6palcový fullHD displej, jenž mezi telefony těžko hledá konkurenci. Podobně je na tom také fotoaparát, který potvrzuje současný um finského výrobce v oblasti mobilní fotografie.

Plusy:

  • Velmi dobré dílenské zpracování
  • Čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz
  • 32GB vnitřní paměť rozšiřitelná o microSD karty (max. 64 GB)
  • Špičkový 6palcový IPS LCD displej s fullHD rozlišením a technologií ClearBlack
  • Vysoce citlivý displej lze ovládat i v rukavicích
  • Skvělý fotoaparát a videokamera
  • Optická stabilizace obrazu
  • Windows Phone 8 GDR3 s Nokia Black
  • Vysoká výdrž na jedno nabití s krátkou dobou dobíjení
  • Podpora FM rádia, NFC nebo bezdrátového dobíjení (standard Qi)

Velkým lákadlem jistě bude také nadprůměrná výdrž na jedno nabití a podpora bezdrátového nabíjení. Lámat se to začíná při pohledu na software a nemyslím tím samotný systém. Po stránce dostupnosti aplikací dělá Windows Phone v poslední době velké pokroky. Mj. se konečně podařilo dostat na mobilní okna oficiální Instagram. Stáhnout si můžete rovněž většinu oblíbených her z jiných platforem. Ale…

Minusy:

  • Špatná ovladatelnost pramenící v obrovských rozměrech
  • Chybějící optimalizace prostředí pro velké displeje
  • Nedostatek aplikací pro využití rozměrné obrazovky
  • Většina aplikací není uzpůsobena pro fullHD rozlišení
  • Použití nanoSIM
  • Vyšší startovací cena

Lumia 1520 svými rozměry přímo vybízí ke kancelářskému vyžití. Kvalitní zápisník a kalendář, který by byl uzpůsoben pro velký displej, v obchodě aplikací téměř nenaleznete. V tuto chvíli tak je Lumia 1520 pouze obří telefon, který své velikosti nedokáže dostatečně využít. Rozměry proto nyní stojí spíše proti němu, protože ovladatelnost telefonu opravdu nepatří k tomu nejlepšímu. Pokud by displej telefonu měřil o palec méně, jeho prodeje by zřejmě byly mnohem vyšší. Takto je to spíše telefon pro specifickou klientelu, která si žádná obrovské displeje.

Témata článku: Nokia, , , , , LG G2, Nokia 515, Nokia 515 Dual SIM, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 625, Nokia Lumia 720, Nokia Lumia 920, Nokia Lumia 925, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Sony Xperia Z, Sony Xperia Z Ultra, Příjemný benefit, Obří telefon, Speciální kryt