Nokia Lumia 800: královna oken [recenze]

Nejočekávanější Windows Phone se dostává do Česka. Jaká je Lumia 800 a není celý rozruch kolem nových Mango Nokií jen nafouknutá bublina?

Nejlepší adresář

Na zamykací obrazovce, kam jedině můžete vlastní obrázek umístit, najdete všechny podstatné informace, jako je datum, čas, počet zmeškaných událostí a výpis nejbližšího záznamu z kalendáře. Po odemknutí pohybem prstu zespod nahoru už se dostanete na hlavní plochu s živými dlaždicemi, které ve tvaru čtverců nebo obdélníků reprezentují v podstatě widgety k vybraným aplikacím. Dalším pohybem zprava doleva (nebo ťuknutím na šipku v pravém horním rohu) se přesunete do hlavní nabídky, kde jsou v podobě jednoduchého abecedního seznamu pod sebou seřazeny všechny aplikace. Žádné matice s ikonami, žádné přeskupování, prostě berte, nebo nechte být. Pokud máte aplikací opravdu hodně, může se hodit virtuální tlačítko lupy na displeji (proč nemít další lupu, když nám jedno tlačítko dole zahálí), které vyhledá aplikaci podle názvu postupným psaním.

Klepněte pro větší obrázek
Zamykací obrazovka s užitečnými informacemi a vlastní tapetou

Lumia je především stále telefon, a tak nesmíme zapomenout ani na klasické telefonní funkce. K volání slouží nenápadný malý repráček nad horním okrajem displeje, jeho hlasitost je dostatečná, ke kvalitě zvuku také nemáme výhrady. Několikrát se nám ale stalo, že při příchozím hovoru nebyl repráček aktivován, druhá strana nás sice slyšela, ale ve sluchátku bylo ticho. Přisuzujeme to špatné práci proximity senzoru. Telefonát si můžete přehodit na hlasitý odposlech, potom se zvuk line z hlasitého reproduktoru na spodní hraně. Také ten je dostatečně hlasitý.

Klepněte pro větší obrázek
Jednoduchý číselník pro zadání čísla

Lumia postrádá profily vyzvánění, kterými nás Nokia rozmazlila u svých hloupých mobilů a na Symbianu. Vystačit si musíme s virtuálním přepínačem hlasitého a tichého režimu (popř. vibrací), který vyskočí po stisku jednoho z dvojtlačítek hlasitosti. Spoustu uživatelů nepotěší, že nastavení hlasitosti systémových zvuků, přehrávače hudby a příchozích upozornění je jedno a totéž. Také nastavení vlastního zvonění není tak jednoduché. Oblíbenou písničku musíte nejprve prohnat přes software Zune a zkrátit na 40 sekund. Co ale považujeme za největší vadu (a symbianisté se teď nejspíš posměšně kření), že Lumia nedostala žádné vizuální notifikace zmeškaných událostí. Nekoná se dioda, dýchání kláves ani problikávání údajů na displeji. U AMOLEDu by to přitom žádný energetický problém nebyl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontakty a jejich detaily v rámci hubu Lidé

Zásadní výhodou Manga je integrace všemožných účtů a s nimi spojených údajů do univerzálního telefonního seznamu nazvaného Lidé. Zde si můžete uložit a sdružovat do skupin kontakty z firemního Exchange účtu, Windows Live, Gmailu, Facebooku, Twitteru nebo LinkedIn a při zapnuté synchronizaci v reálném čase ihned kontrolovat veškeré aktualizace. Pak víceméně ani nepotřebujete samostatné aplikace pro Facebook nebo Twitter. Je totiž pravda, že zatímco nativní součásti systému běhají jako na drátkách a odezvy prostředí jsou okamžité, u některých aplikací třetích stran trvá spuštění trochu déle a ani animace přecházejících teček nejsou natolik zábavné, aby vám tuto chvíli ukrátily. Uživatelé Google+ musí na svou síť zatím jen z mobilního prohlížeče, aplikace se teprve připravuje. Kontakty jsou seřazeny abecedně podle jména nebo příjmení a pro rychlé hledání slouží opět ikonka s lupou, tentokrát umístěná ve spodní liště na displeji. Samotné tlačítko s lupou je i tady k ničemu.

Synchronizujte přes cloud

Zprávy i e-maily se v telefonu seskupují do vláken podle stejného odesilatele. U textovek (a MMS) je to klasická bublinková konverzace, nepřečtené zprávy září v seznamu barevně (přesně tou barvou, kterou si nastavíte pro dlaždice). Mimochodem barev od Microsoftu je na výběr deset, Nokia si prosadila ještě vlastní odstín modré. Doručené poštovní zprávy si můžete prohlížet buď v samostatných schránkách podle poskytovatele služby, anebo je všechny sdružit do jedné. Vedle již zmiňovaných účtů Hotmailu, Gmailu nebo Outlooku si můžete do telefonu nastavit i české freemailové služby typu Seznam nebo Atlas. Zde však narazíte, pokud budete chtít přidat více než jeden IMAP4 účet. Telefon vám to prostě nedovolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice v režimu na šířku nevyužívá celé délky displeje

Výbornou funkcí je integrace služeb instant messagingu, jako druhou položku v nabídce Zprávy najdete chat z Facebooku nebo Live Messengeru, opět vše přehledně na jednom místě. Drobná výhrada směřuje k virtuální QWERTY klávesnici. Ta se při přetočení na šířku neroztáhne po celé délce displeje a její tlačítka tak mohou být pro větší prsty stále docela malá. Jinak se ale píše pohodlně, díky přítomnosti tečky a čárky na primární kartě i rychle. Pomoci vám může prediktivní slovník. „Swypaře“ ale nepotěším, tento tahový pomocník v Lumii 800 chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí e-mailového klienta je proti Zprávám v inverzních barvách, to samé platí pro klávesnici

Kalendář zobrazuje denní a měsíční náhled událostí, je vyveden opět velmi jednoduchou grafikou, takže například měsíční pohled vypadá jako mřížka s políčky na křížovku. Zbytečně se plýtvá místem, události v kalendáři jsou napsány nečitelnými blechami a dobrých sto pixelů na výšku zůstává nevyužito. Smysl má tedy jen denní pohled, kde máte schůzky přehledně znázorněny ve svislém směru po hodinách. Barevně se pak odlišují záznamy z různých nastavených kalendářů (např. Windows Live, Outlook nebo i události z Facebooku). Výhodou proti jiným platformám je možnost zobrazení úkolů přímo v kalendáři, není třeba samostatné aplikace. Stejně jako kontakty a e-maily, synchronizují se také úkoly a záznamy v kalendáři.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kalendář v měsíčním náhledu (vlevo) zbytečně plýtvá místem

Podnikové funkce reprezentuje kancelářský balík Office. Ten patří k základním kamenům systému a je tedy přítomen v každém WP7 telefonu. Vedle možnosti vytvářet, číst i editovat klasické kancelářské dokumenty (DOC, XLS, PPT) je pro každého majitele telefonu připraveno 25 GB prostoru pro uložení dat v rámci cloudové služby SkyDrive. Pomocí cloudu můžete také synchronizovat poznámky mezi telefonem a počítačem vytvořené v utilitě OneNote. Sdílení dokumentů na webu má na starosti služba SharePoint a kompletní přístup ke všem dokumentům, e-mailu, kalendáři a kontaktům obstará Office 365. Možností, jakými nastavit své firemní dokumentové procesy a práci se soubory jsou tedy opravdu široké.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hub Office s dobře známými dokumenty

Témata článku: Nokia, , , , HTC Titan, Motorola Razr, Nokia Lumia 710, Nokia Lumia 800, Nokia Lumia 900, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Černý rámeček, Český překlad, Vestavěný přehrávač, Měkké g, Stereofonní headset, Virtuální tlačítko, Boční strana, Výhrada, Nejlepší funkce, Gumové pouzdro, Vybrané místo, Královna, Nejlepší zvuk, Pravé tlačítko