Nokia Lumia 820: všechny barvy duhy [recenze]

Lumia 820 je telefon, který Nokia řadí do střední třídy. Výkonově však směle může mezi highendy. Tomu ale odpovídá i cena.
Kapitoly článku

Černá je opět černá, navíc i v rukavicích

Displej Lumie 820 se navrací k Lumiím první generace. O těch se říkalo, že telefony jakoby displej neměly. A stejně tak je tomu i u Lumie 820, disponuje totiž technologií ClearBlack, takže opět neuvidíte, kde končí displej a kde už začíná jeho rámeček. Použitý AMOLED displej má úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 480 x 800 bodů. Použitého rozlišení je trochu škoda, protože Windows Phone 8 už dovolují i rozlišení větší, vzhledem ke grafické koncepci prostředí to ale zase tolik nevadí. Že by telefon za tuto cenu mohl mít rozlišení větší, to už je věc druhá. Použité odolné sklíčko není podle oficiálních stránek Corningu Gorilla Glass a ač si na to někteří stěžují, poškrábat se mi jej nepodařilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bohaté nastavení zamykací obrazovky, různé velikosti dlaždic a supercitlivý displej

Výtky nemůžu mít ani k čitelnosti displeje na slunci, k pozorovacím úhlům či k rozmezí jasu. Vše funguje, jak má, a displej je čitelný za každých podmínek. Stejně jako u vybavenější Lumie 920 se na vývoji tohoto displeje podílela společnost Synaptics. I zde je tedy přítomna technologie ClearPad 3 Series, která umožňuje ovládat telefon v rukavicích, nebo dalšími vodivými předměty. V zimě funkce bezesporu užitečná. Je ale třeba vzít na vědomí, že displeji chvíli trvá, než se zkalibruje na něco jiného, než prsty. Tuto funkci vyšší citlivosti displeje lze samozřejmě v nastavení deaktivovat. Výhodou také je použitý poměr stran 15:9, který je stejný, jako u dřívějších zařízení s Windows Phone, černé pruhy u neoptimalizovaných aplikací se tedy, jako třeba na HTC 8X (16:9), nekonají.

Výkon, paměť i výdrž na jedničku

S rychlostí Windows Phone telefonů nikdy nebyl problém. Pokud něco trvalo, byly to aplikace vyvíjené třetími stranami. Tento problém byl s příchodem mobilních osmiček odstraněn, jelikož přibyla podpora vícejádrových procesotů a tyto aplikace, i když nejsou optimalizovány pro nový systém, se spouštějí výrazně rychleji. Jinak tomu není ani u Lumie 820. V jejích útrobách tepe dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8960 s taktem 1,5 Ghz, použitá grafika je Adreno 225 a nadílka operační paměti se zastavila na rovném 1 GB. Za celou dobu testování jsem nemusel na nic čekat, a jak už bylo několikrát řečeno, systémové animace až jakoby zdržovaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsledky zdarma dostupného benchmarku WP bench free, kde můžete kontrolovat i schopnosti displeje

Lumia 820 naštěstí nemá problém ani s pamětí. Ta vnitřní činí 8 GB, po startu je přístupných zhruba 5,5 GB. Dost na všechny vaše aplikace, jejich data i nejedny mapové podklady. Zbytek vašich multimédií, tedy fotky, hudbu a videa uložíte na paměťové karty do velikosti 64 GB. Jak už jsem zmínil na začátku, telefon si neporadí se všemi paměťovými kartami. Bohužel si s nimi neporadí natolik, že pokud vložíte kartu, kterou telefon nerozpozná, při vypínání telefon zamrzne s logem Nokia na displeji a pomůže až vyjmutí baterie. Než si tedy do telefonu nějakou pořídíte, vyplatí se ji odzkoušet. A nesmíme zapomenout ani na všudypřítomné cloudové úložiště SkyDrive, kde dostanete 7 GB místa zdarma a vpodstatě cokoliv sem lze okamžitě odesílat či zálohovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikost paměti je dostatečná, lze ji rozšířit o paměťové karty, ne všechny jsou ale podporovány

Jedním z hlavních taháků Lumie 820 je bezesporu její výdrž. I při maximálním možném vytížení přes celý den, což v mém podání znamená být online na všech komunikačních klientech, synchronizaci emailového účtu po půl hodině, aktualizaci live tiles, hodinu na internetu, hodina hudby, pořízení dvacítky fotografií a pěti minut videa, horečné aktivitě na Foursquare, deseti SMS a půl hodině hovorů a občas nějaké hře zvládl telefon vydržet od sedmi ráno do sedmi do večera, a ještě mu z baterie o kapacitě 1650 mAh lehce přes 10 % baterie zbývalo. Není samozřejmě problém vydržet dny dva, někdy i dva a půl. Při opakovaném načítání Mobilmánie při připojené Wi-Fi a maximálním jasu vydržel telefon zhruba 4 hodiny, při opakovém přehrávání Full HD videa lehce přes pět hodin.

Windows Phone 8 a bonusy od Nokie

Ke klasickému prostředí Windows Phone 8, o kterém si můžete všechno přečíst v naší obsáhlé recenzi, přidává Nokia spoustu bonusového softwaru. Nic jiného jí ani nezbývá, nemá totiž žádná další esa v rukávu. Nutno ale podotknout, že bonusy od Nokie rozhodně stojí za to. Podívejte se:

Angry Birds Roost – centrum sdružující vše, co se týká her Angry Birds. Najdete zde zakoupené tituly, tapety, melodie i novinky ze světa Angry birds.

Creative Studio – jednoduché mrvítko a centrum úpravy fotografií. Nechybí barevné filtry, možnost redukovat vyvážení barev, jasu, redukce červených očí, rotace či oříznutí a další.

Doporučené aplikace – návrhy společnosti Nokia na apliakce, které „prostě chcete“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Městské info Nokia – rozšířená realita, kdy skrze fotoaparát (režim na šířku) vidíte vzdálenost k jednotlivým bodům zájmu, nebo (v režimu na výšku) textový výpis bodů zájmu, opět se vzdáleností.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia Care – jednoduché návody a užitečné tipy a triky pro plnohodnotné používání telefonu.

Nokia Drive+ Beta – bezplatná a ryze offline turn-by-turn hlasová navigace. Nechybí volba úseků, které chcete zakázat, denní/noční režim, rychlostní limity, volba 2D/3D a další. Vše samozřejmě s velkými ovládacími prvky pro pohodlné ovládání za jízdy.

Přenos mých dat – aplikace, se kterou skrze Bluetooth zkopírujete ze starého do nového telefonu SMS zprávy a kontakty. S některými staršími modely nemusí pracovat.

Photobeamer – za pomocí této aplikace dokážete zobrazit vaši galerii na televizi, PC nebo třeba jiném smartphonu. Na kýženém zařízení si otevřete stránku photobeamer.com, naskenujete vaším telefonem QR kód, chvíli počkáte a vaše galerie je duplikována.

Nokia MHD – aplikace pro vyhledání spojů linek MHD. Bohužel, česká města zatím chybí, Nokia ale města neustále přidává, snad se brzy dočkáme.

Nokia Xpress – úsporný prohlížeč, alternativa k Internet Exploreru. Šetří váš FUP limit kompresí dat přes servery Nokie, navíc umí fungovat jako základní RSS čtečka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve Storu v sekci Nokia Collections toho lze najít ještě víc. Bohužel, pokud máte nastaven český region, dostanete se sotva k polovině bonusových aplikací. Některé z nich byste jednoduše nevyužili, některé prostě jen nejsou pro český region dostupné. Pokud vás ale zajímá, co všechno lze v Nokia Collection nalézt, odkážu vás do recenze Lumie 920, kde ve formě screenshotů všechny aplikace najdete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S českou lokalizací uvidíte v Nokia Collection sotva polovinu bonusových aplikací

V samotném nastavení lze od Nokie najít navíc volby pro nastavení Nokia účtu, sekci bonusy+info, zpětnou vazbu pro společnost Nokia, zvuk (ekvalizér a Dolby headphones), síť+ (volba úplné nebo omezené sady znaků), příslušenství (centrum sdružující bezdr. nabíječku, sluchátka a další Nokia příslušenství), přístupový bod a displej+dotykový (zap/vyp vyšší citlivosti). Zde jsem narazil na jeden nepříjemný problém. Při využití plných možností klávesnice včetně našeptávání slov s diakritikou, ale aktivaci omezené sady znaků při odeslání (dojde k ořezání diakritiky) byla délka SMS zpráv na standardních 160 znacích jen tehdy, nevyskytovalo-li se ve zprávě velké písmeno. Stačilo tedy napsat jedno velké písmeno, nebo použít emotikon, který jej obsahuje, a délka zprávy byla na zkrácených 70 znacích. Problém se mi nepodařilo odstranit žádnou kombinací nastavení, která šla zvolit.

Témata článku: Nokia, , , , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5, Apple iPhone 5 32GB, Apple iPhone 5 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, HTC Windows Phone 8S, HTC Windows Phone 8X, LG Optimus, LG Optimus 4X HD, Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 610, Nokia Lumia 620