Nokia Lumia 830: „dostupná vlajková loď“ [recenze]

Ten titulek není náš, tak ji nazval výrobce. Slovní průjem marketérů nechme stranou a pojďme se na Lumii 830 podívat bez předsudků.
Kapitoly článku

IPS co probudíte dvojklikem

Jak již bylo zmíněno výše, Lumia 830 je osazena 5" zobrazovačem. Jedná se o panel s rozlišením 720 × 1280 obrazových bodů (294 PPI) technologie IPS, která zaručuje skvělé pozorovací úhly a věrné barevné podání. Nechybí ani přívlastek ClearBlack pro černější černou, ovšem ne tolik, jako u displejů technologie AMOLED. Panel je samozřejmě multidotykový a podporuje zvýšenou citlivost kapacitní vrstvy pro ovládání v rukavicích atp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozličná nastavení displeje, jeho funkcí a korekcí zobrazení. Některé systémové, jiné jako přídavky od Nokie.

Ochranu zajišťuje krycí sklo Gorilla Glass třetí generace, které skvěle zabraňuje vlasovým škrábancům (po delší době ale nezabrání ani těm). Nebyla by to Nokia, kdyby u nastavení displeje opomněla svoje další vychytávky. Třeba probuzení dvojklikem. Nebo zvýšení kontrastu displeje na přímém slunečním světle, nastavení barevného profilu nebo jasu displeje. Samozřejmostí je senzor okolního osvětlení pro regulaci podsvícení displeje, který funguje výborně. Náchylnost displeje k ulpívání otisků prstů a nečistot bych označil za průměrnou, Lumia 930 na tom byla poměrně lépe.

Čtyřjádro a 1 GB operační paměti

Lumia 830 je podle slov výrobce dostupná vlajková loď. Vlajková loď znamená to nejlepší (skoro), ale za menší peníz. A právě procesor a operační paměť je místo, kde se oproti výkonnější sestře šetřilo. Ne, že by Lumia 830 nezvládala běžné i náročné úkony, jen je prostě zvládá o něco pomaleji, než Lumia 930. Přece jenom, mezi Snapdragonem 800 a Snapdragonem 400 rozdíl je, nemalý. Právě druhý jmenovaný procesor pohání dnes testovaný kousek: jedná se o čtyřjádro s taktem 1,2 GHz na jádro. Tomu sekunduje 1 GB operační paměti a grafický akcelerátor Adreno 305. Znovu zapějeme tu ohranou písničku, že pro chod prostředí Windows Phone není třeba takového výkonu, jako u konkurenčních platforem a jak se to má s činností náročnější, to už jsem zmiňoval výše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky Nokie Lumia 830 v benchmarkových testech

Oproti vlajkové lodi značky má ale Lumia 830 navrch v kapacitě vnitřního úložiště. 15 GB na OneDrive je pro oba modely shodné a 32 GB u Lumie 930 vypadá lépe, než hodnota poloviční u Lumie 830. Jenomže je to právě Lumia 830, která má slot na microSD karty až do velikosti 128 GB. A 32 GB, nebo 144 GB, to už je docela velký rozdíl. Pokud vás zajímá hodnota vnitřního úložiště po vybalení telefonu z krabice, vězte, že v případě Lumie 830 je z 16 GB dostupných lehce přes 10,5 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pro správu telefonu slouží trojice aplikací: Inteligentní úložiště, spořič baterie a pro kontrolu spotřeby vašeho datového balíčku potom inteligentní data.

Poměrně dobré zprávy přicházejí také po dlouhodobém používání, co se baterie týče. Vestavěný akumulátor s kapacitou 2200 mAh nemusí živit Full HD displej, takže o 220 mAh méně než Lumia 930 může často znamenat i vyšší výdrž. Reálné je při středně náročném používání nabíjet telefon každé dva dny. Test výdrže přehráváním HD videa načítaného přes Wi-Fi z YouTube, při hlasitosti do sluchátek i jasu na 50 %, vybije telefon po šesti hodinách a dvaceti minutách. Proces opačný, tedy nabíjení z nuly na sto, zabere s přiloženou nabíječkou lehce přes dvě hodiny. Výhodou je přítomnost cívky pro bezdrátové nabíjení standardu Qi.

Operační systém: Update 1 a Lumia Denim

Stejně jako Lumie 730/735, i Lumia 830 přichází rovnou z výroby se dvěma vylepšeními systému. Windows Phone 8.1 je zde ve verzi Update 1, který nabízí především možnost tvorby živých složek na domovské obrazovce, dále koutek aplikací, vylepšený Internet Explorer, lepší správu SMS, rozšíření nastavení systémového budíku a vylepšení podpory VPN.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tou na pohled nejviditelnější změnou Updatu 1 je možnost tvorby živých složek. Pohybují se jednak aplikace ve složce, jednak samotné dlaždice aplikací zůstavají živé.

Druhým bonusem je update firmware nazvaný Lumia Denim, což je záležitost výhradně Lumií. Tentokrát se vylepšení týkají především funkcí fotoaparátu: zlepšení algoritmů, zrychlení aplikace Lumia Camera, funkcí HDR a dynamického blesku atd. Největší vylepšení, tedy podpora pro 4K video, se ale Lumie 830 netýká. Firmware Lumia Denim také rozšiřuje podporu pro Glance Screen, na kterém lze nyní kromě notifikací zobrazit i data z aplikací Počasí či Zdraví & Fitness od Microsoftu.

Aktualizováno: Podpora 4K videa má přijít s příštím updatem, a to zřejmě ještě v listopadu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V Lumii 830 najdeme Windows Phone 8.1 Update 1 spolu s firmwarem Lumia Denim.

Zbytek zůstává při starém, což znamená operační systém Windows Phone 8.1. Pokud vás zajímají jakékoliv detaily, není nic jednoduššího, než nahlédnout do naší komplexní recenze systému skrze odkaz níže.

Témata článku: Nokia, , , , , , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 730, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 930, Internet Explorer, Projekce, Nokia Lumia, Kombo, Ohnisková vzdálenost, Černý displej, Velký rozdíl, Loď, Jediný způsob, Hliníkový rámeček, Dobré video, Glonassu, Sestra