Nokia Lumia 830: „dostupná vlajková loď“ [recenze]

Ten titulek není náš, tak ji nazval výrobce. Slovní průjem marketérů nechme stranou a pojďme se na Lumii 830 podívat bez předsudků.
Kapitoly článku

Aplikace HERE a nenáročný Sensor Core

Jelikož má Windows Phone 8.1, není ani Lumia 830 výjimkou a obsahuje aplikace HERE, tedy mapovou aplikaci Maps a navigační aplikaci Drive+. Obě dvě zcela zdarma a s mapami celého světa. Dalším vylepšením, které se Lumie 830 týká, je tzv. funkce Sensor Core. Jedná se o hardwarovou součást chipsetu, která je schopná bez měřitelného vlivu na baterii poskytovat údaje o pohybu, takže aplikace využívající Sensor Core jsou schopny sledovat polohu, počítat kroky atd. Příkladem za všechny je právě aplikace Zdraví & Fitness.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lumia 830 umí využít data z tzv. Sensor Core, s nimiž potom můžou pracovat další aplikace.

Pokud se zaměříme na standardní konektivitu, najdeme u Lumnie 830 klasickou senzorovou výbavu, tedy senzor přiblížení, senzor okolního světla, akcelerometr, gyroskop i elektronický kompas. Z bezdrátové konektivity jmenujme Wi-Fi standardů a/b/g/n, funkci hotspot a Wi-Fi DLNA, Bluetooth ve verzi 4.0, NFC, kombo GPS, GLONASSu a čínského BeiDou či možnost projekce obrazovky. Vlajkové lodi (i když dostupné) nesmí chybět podpora LTE a u Lumie 830 se jedná konkrétně o LTE Cat. 4.

Recept na úspěch: 10 Mpx PureView a opitka ZEISS

Ještě než jsme se pustili do samotného testování Lumie 830, vzali jsme na paškál její fotoaparát a provedli srovnání s etalonem – Lumií 1020 a také s Lumií 735, která sice má optiku ZEISS, ale chybí ji technologie PureView. V žádném případě nešlo o rovný souboj, ale o pouhé srovnání, o kolik lepší výsledek podává lepší fotomodul. Pokud jste test ještě neviděli, stačí kliknout na odkaz níže.

Ale nyní k samotné Lumii 830. Její výbava čítá 10 Mpx fotoaparát s technologií PureView, optikou ZEISS a přisvětlovací LED diodou. Samozřejmostí je touchfocus i autofocus, a tedy hardwarová spoušť fotoaparátu. Před snímačem o velikosti 1/8,64 cm se nachází soustava šesti čoček, ohnisková vzdálenost činí 26 mm, clonové číslo je f/2,2 a telefon ostří od deseti centimetrů. Aby toho nebylo málo, Nokia přibalila i optickou stabilizaci obrazu. Zapomenout nesmíme ani na čelní kamerku s rozlišením rovný 1 Mpx a schopností zaznamenat HD video.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prostředí fotoaparátu na Nokii Lumia 830

A jak Lumia 830 fotí? Na svoji cenovou kategorii výtečně. Problém ji nedělá ani makro, ani vzdálené scény. Podává skvělé výsledky za slunečného dne nebo jasného světla, zachovává věrné barvy a vzorně prokresluje detaily. V šeru má sice občas problémy, ale spíše než přílišným šumem se to projevuje špatně zvoleným vyvážením bílé. Dobré výsledky má na svědomí optická stabilizace, která za každé situace odvádí skvělou práci. I díky ní dokáže Lumia 830 za šera nebo v noci zvolit delší časy a tak zachytit více světla. Zde už je ale šum opravdu znatelný a ani LED blesk na dlouhé vzdálenosti nic nezmůže. Na blízko ovšem Lumia 830 podává dobré výsledky i v noci.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení (9 Mpx, poměr 4:3):

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekUkázkové fotografie z Nokie Lumia 830

Video umí Lumia 830 natáčet ve Full HD rozlišení se snímkovací frekvencí 30fps. Výhodou aplikace Lumia Camera je podpora nahrávání Rich Recording zvuku, k čemuž slouží především dvojice mikrofonů na zadní straně. Stejně tak ani Lumii 830 nechybí v nastavení podpora pro úroveň basového audiofiltru, který výrazně zkvalitňuje zvukovou složku při natáčení videa. Není tak problém natáčet koncert nebo hudbu v klubu (pro ukázková videa doporučuji navštívit recenzi Lumie 1020).

Ukázkové video ve Full HD rozlišení:

Závěr: dostupná, ale ne pro každého

Ona je Lumia 830 nakonec opravdu taková, jak ji sama Nokia titulovala. Jako vlajková loď, jen levnější, dostupnější. Samozřejmě se někde muselo šetřit, a tak například slabší procesor, operační paměť a rozlišení displeje řadí tento telefon do vyšší střední třídy, ale rozhodně mu neubírají na funkčností a všestranné použitelnosti. Není mnoho oblastí, na které bychom si mohli u Lumie 830 stěžovat. Snad jen v prodejním balení by mohla být alespoň sluchátka a aby byla tato Lumia opravdu dostupná, měla by se prodávat za cenu okolo 9 000 korun. Ale to je jen otázkou času... Současná cena oficiální distribuce je totiž lehce nad hranicí deseti tisíc korun, pokud tuto recenzi čtete s odstupem, aktuální cenu najdete v aktivní banneru níže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední zástupci řady Lumia, kteří nesou jméno výrobce Nokia. Lumia 730/735 a Lumia 830.

I tak ale není Lumia 830 pro každého. Někdo chce opravdu špičkový displej, opravdu výkonné zařízení a špičkový fotoaparát. Takový člověk sáhne po Lumii 930. Jenomže, fotoaparát je opravdu dobrý i na Lumii 830 a pokud nepotřebujete ultrajemný displej a poslední módu na poli procesorů, poslouží vám Lumia 830 také dobře. Někomu možná ještě lépe, jelikož po vložení paměťové karty nabídne až čtyřikrát větší úložiště, také podporuje tolik oblíbený Glance Screen. No a ve zbytku jsou si v podstatě podobné. A navíc s Lumií 830 ještě ušetříte. Podtrženo sečteno, Lumia 830 je skvělý telefon a osobně ho bez sebemenšího zaváhání komukoliv doporučím. S poznámkou, ať ještě chvíli počká, protože, jak známo, Lumie velmi rychle zlevňují.

Plusy:

  • Povedený design a bytelná konstrukce
  • kvalitní fotografie a dobré video
  • optická stabilizace obrazu
  • podpora LTE sítí a NFC
  • podpora bezdrátového nabíjení standardu Qi
  • nechybí slot na microSD
  • vylepšený Glance Screen
  • Sensor Core a navázané aplikace

Mínusy:

  • zbytečně chudé prodejní balení
  • vyšší startovací cena

Témata článku: Nokia, , , , , , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 730, Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 830, Nokia Lumia 930, Půl milimetru, Sestra, Glonassu, Odrušovací mikrofon, Velký rozdíl, Skvělý telefon, Špičkový fotoaparát, Dobré video, Jediný způsob, Zdraví & amp, Vestavěný akumulátor, Největší vylepšení, Ohnisková vzdálenost