Nokia Lumia 925: Mnoho povyku pro hliník [preview]

Nokia dnes představila novou Lumii 925. Bude štíhlejší a hezčí alternativou pro současný model 920, jen se budete muset rozloučit s bezdrátovým nabíjením.

Dnešní londýnská konference společnosti Nokia slibovala pokračování příběhu telefonů Lumia. Jinými slovy: evoluce. Finská společnost představila model Nokia Lumia 925, jenž vychází z Lumie 920. Ti, kteří se těšili na novou Nokii EOS, odešli zklamaní. Hlavním rozlišovacím znamením Lumie 925 bude kovový rámeček a polykarbonátová záda, bude také výrazně tenčí a lehčí než její předchůdce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 925 bude dostupná v černé, šedé a bílé variantě.

Za zúžením těla je především absence cívky bezdrátového nabíjení, které bude možné teprve po nasazení speciálního krytu. Ten ale nebude součástí prodejního balení. Rozměry telefonu činí 129 × 71 × 8,5mm a je hmotnost spadla na 139 gramů. V tomto těle Lumia 925 nabídne 4,5palcový AMOLED displej s HD rozlišením (1 280 × 768 pixelů) a technologií ClearBlack. Znovu ho bude možné ovládat také v rukavicích, protože se pyšní přívlastkem Super Sensitive Touch.

Vnitřní část telefonu je téměř totožná s Lumií 920. O výkon se postará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 s taktem 1,5 GHz s grafickým čipem Adreno 225 a 1GB RAM paměť. Vnitřní paměť činí pouhých 16 GB, což při chybějícím slotu pro microSD karty nemusí stačit. Jediným řešením tohoto problému může být nákup u Vodafonu, který bude mít exkluzivitu na 32GB variantu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt zřejmě opět nelze jednoduše odklopit, tudíž nepůjde ani pohodlně vyměnit baterie.

Z další výbavy lze zmínit adaptér pro bezdrátové připojení k internetu Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) včetně možnosti vytvořit z telefonu Wi-Fi hotspot, Bluetooth ve verzi 3.0, NFC, A-GPS nebo baterii s kapacitou 2 000 mAh. Lumia 925 zaručí také podporu vysokorychlostního přenosu dat LTE a HSPA (HSDPA až 42,2 Mb/s, HSUPA až 5,76 Mb/s). Nad displejem nebude chybět senzor světla pro automatickou regulaci jasu a senzor přiblížení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímek podobný tomu prvnímu zachytíte prostřednictvím funkce Action Shot, ten druhý pak díky Motion Focus. 

Konečně i na Instagram

Na první pohled nepřichází s ničím novým ani PureView fotoaparát, když jeho rozlišení bude opět 8,7 Mpix. Zástupci Nokie však slibují, že Lumia 925 přinese ještě lepší snímky ve špatných světelných podmínkách a ostřejší video. To bude možné natáčet ve fullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů). Přední kamerka pak má rozlišení 1,2 Mpix a zvládne přenášet HD video. Nokia rovněž představila novou aplikaci k focení s názvem Nokia Smart Camera a režimy jako Action Shot, Motion Focus nebo Best Shot. Ta umožní majitelům skládat několik snímků do jediného (Motion Focus), vytvářet efektní akční snímky (Action Shot) nebo možnost vybrat nejlepší fotografii (Best Shot).

Klepněte pro větší obrázek
Aktualizace se dosavadní modely Lumia dočkají v průběhu léta.

Další novou aplikací je Oggl. Ta bude obdobou Instagramu, když vám umožní přidávat fotografiím nejrůznější filtry a efekty a následně výsledky sdílet na různé sociální sítě včetně Instagramu. Dá se očekávat, že tato aplikace bude zdarma a „Lumia only“. Majitelé současných Lumií však nemusí smutnit, protože Nokia přislíbila, že v průběhu června začne šířit softwarovou aktualizaci pro stávající modely, jejíž název bude Nokia Lumia Amber. Její součástí budou právě nové aplikace Nokia Smart Camera a Oggl, krom toho přinese konečně také podporu FM rádia nebo funkce „double tap to wake“. Rádio však ani po této aktualizaci nepůjde spustit na Lumii 620, protože ta nedisponuje příslušným hardwarem.

Nokia Lumia 925 se začne prodávat ve vybraných zemích (Velká Británie, Německo, Itálie, Španělsko, Čína) v průběhu června a později budou následovat Spojené státy americké a ostatní trhy. Finská společnost si tento model cení na 469 EUR (12 500 Kč) bez daně a jiných poplatků. Nová 925 je jakousi alternativou k současné Lumii 920. Novinka je štíhlejší, subjektivně hezčí, kovové šasi bude pro mnohé lákavější, jen se budete muset rozloučit s bezdrátovým nabíjením...

Nokia Lumia 925
Catwalk
rozměry a hmotnost: 129 × 71 × 8,5 mm, 139 g
displej: 4,5", kapacitní AMOLED, 768 × 1 280, 332 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Plus (2× Krait, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8 (Apollo)
fotoaparát: 9MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Diskuze (138) Další článek: Android Book: Samsung chystá notebooky s Androidem za 5 000 Kč

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Lumia 925, Povyk, Dosavadní model, Nokia Lumia, Chybějící slot, Pře, Pro +, Nejlepší fotograf, MNO