Nokia Lumia 925: první dojmy & živé fotky

Nokia Lumia 925 nepřichází nabitá novinkami. Snaží se jen o to, co Nokii vždycky dělalo problém: vybroušení k dokonalosti. Otázkou zůstává – podaří se jí to?

Jak už jste si mohli přečíst v bleskovce, Nokia Lumia 925 do ČR dorazí dřív, než se čekalo. Jeden kousek si to namířil i k nám do redakce, a tak pro vás máme pár prvních dojmů a několik živých fotografií.

Lumia 925 není žádným revolučním telefonem, spíš má vyplnit mezeru mezi už starší Lumií 920 a chystanou Lumií 1020, která by se měla začít prodávat až ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Ale možná o co je méně zajímavá z papírových tabulek, o to víc překvapí v reálu.

Tak trochu jiná Lumia

Balení se na první pohled nezměnilo. I když přece jen trochu jiné je, třeba na vytažení krabičky je tady teď proužek textilu. Ale co se nezměnilo, je obsah. Uvnitř najdete stále jen manuál, obyčenou USB nabíječku, microUSB kabel a špuntová sluchátka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabička je už od dob prvních Lumií stále skoro stejná

Ale zpátky k samotnému telefonu. Lumia 925 je první high-endovou Lumií, která opouští monolitický polykarbonátový design. Koneckonců její konstrukce a design je tím hlavním rozdílem oproti předchůdkyni s nulou na konci. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První housle tentokrát hraje hliník a sklo

Nokia u Lumia 925 vsadila na hliníkový rám, do kterého je zepředu vsazen displej. Ale místo zbylo i na onen polykarbonát, ten najdete na zadní straně. I když to k tomu svádí, zadní kryt snímatelný není. Což se ale na provedení kupodivu nijak pozitivně nepodepsalo: že by stoprocentně lícoval nebo vůbec nepružil se říct nedá. Možná se ale jedná jen o chyby prvních kousků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Strohý, přesný, technický design. Ale ne, že by Lumia 925 nebyla elegantní

Lumia 925 porušila i nepsané pravidlo barevných palet, ve kterých se Lumie doposud prodával. Bude jen ve třech „barevných“ provedeních: celočerná varianta má černý jak zadní kryt, tak rám, světlé varianty pak mají hliník stříbrný, zadní kryt je buď bílý nebo šedý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
My jsme na test dostali šedivou verzi

Hlavním rozdílem oproti Lumii 920 je ale tvar a rozměry, přesněji tlouštka. Ta, nepočítaje hrb s fotoaparátem, klesla o víc než 2 milimetry na 8,5 mm. Nezanedbatelně klesla i hmotnost: z 185 na 139 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hádejte, k čemu slouží tři tečky na zádech telefonu?

To je ale daň za to, že se z Lumie 925 vytratila podpora pro bezdrátové nabíjení. Budete si muset pořídit speciální kryt. Ten pak využívá tři kontakty na zádech telefonu. Lumia 925 nicméně působí o poznání luxusněji a elegantněji. Otázkou zůstává, jestli se neukáže, že v běžném používání (nejen co do odolnosti) je lepší plast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Broušený hliník vypadá prostě dobře

Možná trochu s podivem je to, že všechny (dva) konektory jsou umístěny na horní hraně. Všiměte si také dvou malých nožiček, (mírně) schovaných do mřížky reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někdo toto řešení považuje za nepraktické

Konstrukčně jsou zajímavě provedená dvířka pro SIM kartu. Opět potřebujete speciální „vypichovátko“, tentokrát ale slot na SIM kartu zůstává přichycen v telefonu. Vypadá to jako relativně kvalitní řešení, i když u některých kousků krytka neseděla přesně tak, jak by měla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Slot na microSIM kartu: jediná pohyblivá součást telefonu

O tomhle ale Lumia 925, alespoň ne primárně, není. Stačí se totiž podívat na zadní stranu a hned uvidíte, čím se tenhle telefon chce odlišit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Optika Carl Zeiss, seznamte se

Nečekejte ale žádnou revoluci, až na drobné úpravy jde o stejný fotoaparát, jako je v Nokii 920. Což není ale vůbec špatná zpráva: 8,7 megapixelů, optika Carl Zeiss a hlavně optická stabilizace. Pořád jde o jeden z nejlepších fotoaparátů v telefonech, který dnes můžete pořídit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A tohle byla jen taková příprava na hrb u Lumie 1020

Říkáte si, čím má tedy Nokia 925 upoutat? Ano, v podstatě ničím. Oproti Lumii 920 nepřináší nic nového. Naopak něco ubere. Ale jde o víc k dokonalosti vybroušený telefon. I když to při čtení článku težko poznáte, když telefon držíte v ruce, je to cítit.

Nemluvě o tom, že Lumia 925 přichází i s trochou softwarových vylepšení, které se později dostanou i na ostatní Lumie (aktualizace známá pod jménem Amber). Novinkou je třeba rychlý přehled, v angličtině Glance Screen, který i při zamknutém telefonu stále zobrazuje čas. Díky AMOLED displeji to nespotřebovává témeř žádnou energii.

Změn je ale daleko víc. Takže se těšte na recenzi. Zatím to vypadá, že bude Lumia 925 docela pěkný, dotažený telefon. Ne revoluční. To ale není vůbec na škodu!

Diskuze (97) Další článek: Motorola Moto X: dřevo a 2 000 jiných možností

Témata článku: Nokia, , , Nokia Lumia 925, Stejný fotoaparát, Nokia Lumia, F +, Nejlepší fotoaparát, Speciální kryt, Nepsané pravidlo, První housle, Celočerná varianta, Vypich