Nokia Lumia 930: naleštěný černý kůň [recenze]

Nokia Lumia 930 přichází jako nejvybavenější Windows Phone v historii. Nabízí netradiční vzhled, 20Mpx fotoaparát a balíček Nokia Cyan.
Kapitoly článku

Uvnitř loňský, přesto bleskurychlý

Na trhu s Windows Phone byl před uvedení Lumie 930 pouze jediný telefon, který se hardwarovými parametry mohl plně srovnávat s nejlepšími modely vybavenými Androidem. Jenže phablet Lumia 1520 se do ruky nevešel každému. Lumia 930 přináší stejné železo, avšak v mnohem kompaktnějším těle. Uvnitř tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz (jádra typu Krait 400), který doplňuje grafický akcelerátor Adreno 330 a 2GB RAM paměť.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AnTuTu pro Windows Phone používá mírně odlišné algoritmy, tudíž to s výsledky androidích telefonů nelze úplně porovnávat. Na druhém snímku jsou výsledky benchmarku WP Bench Free.

Ačkoliv je na tom konkurence papírově již opět mírně lépe (Snapdragon 801, 3 GB paměti apod.), Lumia 930 by je mohla vyučovat v rychlosti. Mnozí uživatelé Windows Phone 8 sice stále budou tvrdit, že systém běží plynule a rychle i na dvoujádrovém procesoru (a je to pravda), se čtyřjádrem je to přesto jiná káva. Animace jsou svižnější, spouštění aplikací rychlejší. Rychlost, jednoduchost a stabilita okenatého systému zůstane ještě velmi dlouho jeho velkou devízou. Navíc telefon nezpomalí ani po několika měsících, jak se tomu děje u Androidu.

Dobíjejte bezdrátově

Po stránce hardwaru to však v případě Lumie 930 není zdaleka všechno. Tento model totiž kombinuje všechny přednosti jednotlivých Lumií v jednom zařízení. Na mysli mám například zabudované bezdrátové nabíjení (standard Qi), NFC nebo 20Mpx PureView fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Po stránce konektivity nabídne podporu LTE Cat 4(5 pásem - 800, 900, 1 800, 2 100, 2 600 MHz). V oblastech bez LTE pokrytí můžete k datovému připojení využít HSPA+ (HSDPA až 42,2 Mbit/s, HSUPA až 5,76 Mbit/s).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po prvním spuštění je k dispozici zhruba 29 GB. V levém horním rohu druhého snímku můžete vidět, že LTE opravdu funguje.

Úsporu mobilní dat zajistí Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), které lze využít také k vytvoření Wi-Fi hotspotu nebo pro připojení k domácí multimediální knihově prostřednictvím technologie DLNA. Nokia Cyan také přináší podporu technologie Miracast. Nezapomnělo se ani na Bluetooth 4.0 s A2DP nebo GPS s podporou GLONASS. K tomu se váže bezplatná offline navigace HERE Autem, která je zde ve verzi plus, tedy s licencí pro celý svět. V případě, že připojíte vlastní sluchátka, budete moci poslouchat také rádio, jelikož ve výbavě nechybí FM tuner. Jediným nedostatkem tak může být absence slotu pro paměťové microSD karty. Většina uživatelů by si však měla vystačit s interní 32GB pamětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Cyan přináší centrum zařízení, kde můžete rychle spravovat jednotlivá zařízení

S Nokia Cyan na palubě

Jak už bylo několikrát řečeno, Lumia 930 využívá operační systém Windows Phone 8.1, jenž je doplněn o softwarový balíček Nokia Cyan. Nebudu se zde pouštět do popisu jednotlivých funkcí, vše potřebné se totiž dozvíte z naší podrobné recenze. Spíše se zaměřím na to, co přináší balík Nokia Cyan.

Nokia uvádí, že Cyan přinese fotoaparátům u modelů Lumia Icon, 930 a 1520 nové algoritmy, které mají vylepšit kvalitu fotografií. Lumii 930 jsme však již dostali s nejnovějším firmwarem, tudíž toto nemůžeme srovnat. V nastavení fotoaparátu je nově možné aktivovat obrázkové klipy. Ty fungují velmi podobně jako HTC Zoe, tedy oživují vaší fotogalerii v telefonu. Smysl tohoto doplňku? Zřejmě vyšší spotřeba energie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Microsoft vypustil také aplikaci Live Lock Screen Beta, která vám umožní změnit styl zamykací obrazovky.

Další vylepšení, které se týká kamer zmíněných modelů, je možnost natáčení videa se zvukem Dolby Digital Plus. To jim umožňuje novější hardware od Qualcommu. Zdaleka nejzajímavější vylepšení Nokia Cyan nepřináší, pouze aktivuje. Součástí výbavy uvedené trojice je totiž také tzv. SensorCore. Do aktualizace však telefony zřejmě nedisponovaly potřebnými ovladači, které tak přináší právě až současný update.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Creative Studio vám umožní u fotografií měnit kompozici, přidávat filtry, rozmazávat je a brzy také jednoduše zvýrazňovat jednotlivé barvy.

Zabudovaný krokoměr

SensorCore totiž na hardwarové úrovni těmto telefonům umožňuje, aby zaznamenávaly vaši aktivitu bez nutnosti využití jiných senzorů. To má za následek téměř nulové nároky na spotřebu energie, přičemž tato data dokáže poskytnout ostatním aplikacím. Jednou z nich je předinstalovaná aplikace Zdraví a fitness, jejímž tvůrcem je sám Microsoft. V ní můžete sledovat vaši denní aktivitu, včetně možnosti nastavení denních cílů. Obdobu tohoto hardwarového řešení krom Nokie zatím nabízí pouze Apple u iPhone 5S.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Váš denní cíl si můžete nastavit také v závislosti na vašem jídelníčku.

Další, už spíše drobné novinky, jsou umístěny v nastavení. V položce zobrazení, kterou mají pouze modely Nokia Lumia, je nyní nová položka profil jasu. Kromě barevného podání tak nově upravíte i jas displeje. Pozor ovšem, jas displeje není to stejné, co úroveň podsvícení volená jinde v nastavení. Druhou novinkou je potom centrum zařízení, které zobrazuje na jednom místě všechna dostupná zařízení a nabízí interakci s nimi. Zároveň dokáže zobrazit, které nainstalované aplikace mohou sloužit pro vzájemnou práci obou zařízení, případně nabídnout další alternativy ke stažení. Zcela nepostřehnutelnou novinkou je potom malý symbol šipky, který se ve stavovém liště zobrazí vždy, když je využívána bezdrátová síť.

Výdrž neoslní

Telefonu dodává energii akumulátor s kapacitou 2 420 mAh. To už v dnešní době není žádné terno a na výdrži je to mírně znát. Ani pokud Lumii 930 budete přes den opravdu pilně využívat, nemusíte se bát, že by to nevydržela. Zbyde vám však kolem 10-20%, což způsobí, že přes noc budete muset stejně nabíjet. Při běžném provozu se výdrž prodlouží zhruba na 1 den a 10 hodin, což je jednu stranu vcelku nešťastná hodnota. V průběhu dne totiž stejně budete muset dobíjet. Až při nižší zátěži se s výdrží dostanete na 2 dny, což je hodnota, kterou jiné telefony dnes zvládají při vyšším provozu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Od verze WP 8.1 již můžete v nastavení hlídat, které aplikace zatěžují baterii nejvíce.

Pro dobíjení z 0 na 100 přiloženou drátovou nabíječkou si vyhraďte zhruba 2,5 hodiny. S lepší nabíječkou můžete tuto dobu zkrátit dokonce na 2 hodiny. Obrovským plusem však je bezdrátové dobíjení, které pokud vyzkoušíte, tak již nechcete nic jiného. Původní dobíjecí doba se sice prodlouží zhruba o půl hodiny, nicméně za ten komfort to stojí.
 

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Huawei Ascend P7, LG G3, LG G3 32GB, Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 630 Dual SIM, Nokia Lumia 930, OnePlus One, OnePlus One 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5