Nokia N-Gage QD: novinka nebo krok zpět?

Pamatujete se na obří show k uvedení N-Gage? Včerejší představení Nokia N-Gage QD bylo výrazně tišší, show nahradila obyčejná tisková zpráva. Není se čemu divit, jedná se o pokus zachránit umírající koncept a tím se nikdo nechlubí. Záchrana je to však podivná.

Náhrada za N-Gage přichází

O převlékání kabátků u Nokie jste si na MobilManii přečetli už dost. Nejdříve nám Nokia balila stejné modely několikrát jinak, teď se na trh blíží modely, u kterých nejsou ani ty kryty jiné a nakonec si přečteme o telefonu, který bude ve stejné třídě horší, než je jeho předchůdce? Jsou tohle kroky k nápravě reputace?

Článek s technickými parametry nové Nokie N-Gage.

Nokia N-Gage nesklidila přes výborný nápad žádaný úspěch. Pro Nokii to bylo zřejmě překvapení, byla zvyklá až na výjimky, že její koncepty určují trendy na trhu. S telefonem napříč už tu byly dva pokusy, které ji měly přesvědčit, že se nevydává správnou cestou. Nokia 5510 byl propadák, na takový přístroj nebyl trh připravený. Pak přišla Nokia 3300, která měla o hodně větší šanci. Brzy po ní se však objevila N-Gage, která malou skupinu potencionálních zákazníků přesvědčila, že za podobnou cenu dostanou daleko více, a tak i Nokia 3300 zklamala.

 
První generace Nokie N-Gage, která moc úspěchu nezískala

Nakonec však propadla i N-Gage. Proč se tak stalo, můžeme jen spekulovat. Nejpravděpodobnějším důvodem bylo celkové zacílení na zákazníka. Nokia si představovala, že aparát se bude prodávat věkové skupině od 18 do 28 let. Odpovídal tomu design i reklamní kampaň.

N-Gage se uchytila jinde. Skupina mladistvých ji však nemohla za stávajícího stavu udržet při životě. Bránilo tomu její nedostatečné rozšíření, malá podpora a vysoká cena. Navíc pro tuto věkovou skupinu nebyl dostatečně využit potenciál přístroje. Zásadní nedostatek her, nízká hratelnost pomocí Bluetooth, nulová podpora hraní přes GPRS, nezřetelný projekt N-Gage Arena. Tedy všechno, co mohla nabídnout oproti konkurenčnímu zařízení GameBoy. Ten nejen že nezmizel z domovů dětí, ale důstojně si udržel svojí pozici.

Zachrání N-Gage QD zajímavý nápad?

To vše by měla zřejmě napravit Nokia N-Gage QD. Jde na to od lesa. Vzhled přístroje je najednou jako dělaný pro teenagery, byly odstraněny nejkritizovanější nedostatky, přístroj se zmenšil. Necitlivý kurzorový kříž už nebudeme tisknout, nebudeme vypadat jako s uchem Mickey Mouse, vyměníme hru za provozu a snad si i déle zahrajeme díky lepší výdrži. Spolu s nedostatky ale zmizí i některé dobré vlastnosti, zřejmě proto, aby se udržela nízká cena.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová Nokia N-Gage je menší a více kompaktní

To se však jeví opět nerozumně a kritika ve fórech tomu dává za pravdu. Rádio ani MP3 přehrávač nebyly rozhodně dostatečně využívány a jejich odstranění nebude nikoho bolet. Jenže už tu jednou byly a zákazník si je proto bude žádat a jestliže je nedostane, bude se cítit podveden. Je to věčná diskuse o zbytečném povyšování low-endů, nelze však udělat krok zpět. Navíc největší brzdou využívání MP3 přehrávače nebyl nezájem, ale nedostatek paměti. Kdyby Nokia uvnitř N-Gage nabídla dostatek prostoru, zůstaly by všechny walkmany i discmany zapomenuty. Tady šetření nebylo na místě. Protože však společně s MP3 přehrávačem zmizí také datový kabel a port miniUSB, je možné, že se jedná mimo šetření také o boj s nelegálním kopírováním her. Bez čtečky nebude totiž kopírování zdaleka tak snadné a N-Gage tak nebude své uživatele přímo svádět k činnosti, která výrobce hodně poškozuje.

Fotit nebudeme?

Chybí očekávaný fotoaparát, nejžádanější funkce mezi dětmi. Nokia 3650 se udržela na hranici ziskovosti jedině díky němu, dokázal podržet i příšerný koncept kláves (že byl příšerný přiznala Nokia modelem 3660). Mladí prostě odpustí ledacos, jen když mají originalitu a funkce, které letí. Je to rozhodně škoda, protože by alespoň měli důvod, proč si QD koupit. Přestože na prvních obrázcích bylo v menu slůvko „Camera“, představený model QD fotit nebude.

Je to jen začátek legendy?

Zdá se, jako by Nokia chystala ještě jiné přístroje s kouzelným slůvkem N-Gage v názvu. Snad se můžeme těšit, že spekulace ve fórech o vybaveném nástupci nejsou jen zbožným přáním zákazníků. Snad se N-Gage stane opravdu pojmem a vytvoří několik různých modelových řad, každou s jinou výbavou.

Byl by to zřejmě dobrý nápad, jak uspokojit každého, nalákat ty mladší méně vybavenou verzí QD k pozdější koupi mnohem dražšího a vybavenějšího modelu. Napovídal by tomu i název přístroje, který se vyhýbá označení N-Gage 2, rozuměj druhé generace. Konečně by to vypadalo, že Nokia má nějaké realizovatelné plány do budoucna. Nemůžeme však očekávat, že Nokia N-Gage QD svou vyšší vahou a menším displejem donutí stávající majitele k výměně.

Diskuze (32) Další článek: Moorhen Camera X: legendární slepice pro Symbian (recenze)

Témata článku: Nokia, Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5510, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Nov, Novinka, Mickey Mouse, Krok