Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Aktivní kyslík

Oknem k zábavě je u tohoto přístroje hlavně barevný displej. Ten je podobný displejům z ostatních Nokií Series 60, jediný a nejdůležitější rozdíl je ten, že je aktivní! To znamená dobrou viditelnost i na přímém slunci. Oproti Nokii 7650 se mi zdá lepší i barevné vyvážení, zatímco N7650 má displej více dožluta, N-Gage je zobrazuje daleko věrněji a sytěji, bílá je opravdu bílá. Jinak podporuje stejný počet barev, a to celkem 4096 při rozlišení 176 x 208 obrazových bodů. Vzhledem k tomu, že 6600 už bude mít 65 000 barev, u N-Gage tomu mohlo být podobně vzhledem k hernímu zaměření.

 

Při psaní a čtení zpráv je k dispozici osm řádků textu, při wapování je to při normální velikosti fontu rovněž osm řádků. Tlačítka mají tvrdý povrch, prsty po nich kloužou, ale při práci působí měkce, může za to jejich velký zdvih. Hlavní ovladač – osmisměrný kurzor – pracuje docela dobře, byť si na jeho možnosti musí každý člověk chvíli zvykat, zejména potvrzení volby jeho zmáčknutím přináší poněkud „rozviklané“ začátky.

   

 

Červená sedma

Podstatnou nevýhodu spatřuji u použití tlačítek „5“ a „7“, jakožto hlavních „buttonů“ pro hraní her. Těmito tlačítky se tedy stříli, skáče, zrychluje, hází atd. Nedokážu si však představit, jak budou klávesy vymačkané po nějakém rázném pařanovi. Potom už na klávesnici nenapíšete nic, pokud budou mít dvě tlačítka úplně jinou měkkost. Kdyby byly umístěny na horní hraně, tak jako je tomu u Nokie 3300, dal by se tento problém eliminovat.

   

Na ovládání „obouruč“ si lze docela rychle zvyknout, kurzorovým tlačítkem procházíte menu, jeho stisknutím potvrzujete volbu, pravým kontextovým tlačítkem se vracíte o úroveň výš, levým otevíráte příslušné volby či nastavení v rámci zvoleného menu. Tlačítko s tužkou slouží k označení textu a práci se slovníkem T9. Funkci zeleného a červeného telefonku snad známe všichni, doplňkové multimediální klávesy jsme si už taky vysvětlili. Principiálně je ovládání stejné jako u Nokie 7650 či 3650, jen musíte zapojit obě ruce. SMS zprávy budete zprvu psát s menší nejistotou, v průběhu času se vám to ale dostane pod kůži a vrátíte se ke své původní rychlosti. Podsvícení kláves vypadá svou oranžovou barvou docela žhavě, jinak je ale dobré.

Skrytá síla

Nokia N-Gage nabízí ve výchozím nastavení docela odlišnou strukturu menu. V nabídce je pouze osm ikon, přičemž většina funkcí je skryta v jednotlivých složkách. Například složka Obrázky, Služby (WAP), RealOne Player a další, které jsou u Nokií 7650 a 3650 přímo v kořenovém adresáři, zde jsou schovány ve složce Média. Stejně jako ostatní aplikace, které naleznete v Nástrojích či složce Extra. Naštěstí lze většinu z nich uspořádat dle vlastního vkusu, není problém je do hlavní nabídky vytáhnout či seřadit do vlastně vytvořených složek. Jsou to ale opravdu jen kosmetické věci, Symbian je prostě Symbian. Abych nezapomněl, náš testovací kousek ještě neměl češtinu, jedná se totiž o těsně předfinální verzi. Proto omluvte anglické screenshoty displejů.

   

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Osobní hands-free, Velký, MotoGP, Tomb Raider, Původní rychlost, Unikátní věc, Test, Plná energie