Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Lara z Hannoveru

Nokii N-Gage jsme poprvé spatřili v březnu na mezinárodním veletrhu CeBIT v německém Hannoveru, kde byla mimo jiné představena i hudební Nokia 3300. Telefon jste si tam mohli osahat v doprovodu sličné Lary Croft. Pro zasvěcené jistě nemusím připomínat, že mám na mysli počítačovou hru Tomb Raider, známou z obrazovek PC monitorů a rovněž z pláten kin. Možná se to bude zdát neuvěřitelné, ale hra byla opravdu 3D a vyznačovala se vskutku plynulým během. K tomu se ale dostaneme až ve speciální kapitole určené hrám.

 

 

Nokia N-Gage vypadá o něco větší než N3300, a to zejména na šířku. Ostatně rozměry 134 x 68 x 20 milimetrů mluví za vše, hmotnost je se standardní baterií přijatelných 137 gramů. Musíme si uvědomit, že se jedná o herní konzoli - nikoli klasický mobil!

Konzole do ruky

Základní ovládací prvky jsou stejné jako u Nokie 3300, N-Gage však nabízí lepší přístup k multimediálním funkcím a taky trošku odlišné rozmístění kontextových tlačítek. Zhruba stejné je použití levého ovládacího tlačítka, které je v tomto případě osmisměrné s možností stisknutí a potvrzení volby, vpravo je typická čiselná klávesnice. Na ni si můžeme všimnout netradičního zvýraznění tlačítek „5“ a „7“, ty jsou totiž důležité právě u her. Tohle řešení ovšem není úplně geniální, viz kapitola o klávesnici.

   

   

Easy entry

Pod ovládacím kurzorem se nachází trojice tlačítek pro rychlý vstup k MP3 přehrávači, FM rádiu a k základní nabídce. Poslední tlačítko známe už z modelů 7650 a 3650, lze jím přepínat i jednotlivé aplikace tak jako ve Windows klávesovou zkratkou Alt + Tab. Zatímco ve spodní části přístroje se nachází dvojice kontextových tlačítek pro potvrzení volby a návrat v nabídce zpět, doplněná o klávesu „C“ a tlačítko s logem tužky, které využijeme hlavně při psaní zpráv, v horní části nechybí klasický zelený a červený telefonek.

Jak je u Nokie zvykem, tlačítko pro vypnutí a zapnutí telefonu je separátně odděleno. U N-Gage jej hledejte na pravé hraně těla přístroje. Na levé straně máme konektor pro nabíječku a USB port pro kabel, díky kterému můžete do paměti ládovat hudební soubory. Na přední hraně se ještě nachází dva jacky pro připojení sluchátek, což je u této Nokie velmi důležitá věc. Vedle nich si ještě můžete všimnout černé prohlubně, ze začátku jsem vůbec netušil, k čemu to je, rozsvítilo se mi, až když jsem spustil MP3 přehrávač přes hlasitý reproduktor, linoucí se hudba z tohoto místa mi udělala jasno.

   

Barevná kombinace bílé, stříbrné a šedé se mi velmi líbí, plocha okolo displeje připomíná hadí kůži, což působí velmi akčně a cílové skupině v podobě teenagerů se bude jistě velmi líbit. On samotný telefon již tak vyvolává zaslouženou pozornost, když pak kolemjdoucí zjistí, že se jedná o Nokii, zpozorní ještě dvojnásob.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Osobní hands-free, Str, Barevné vyvážení, MotoGP, Unikátní věc, Test, Podobný displej, Tomb Raider