Nokia N73: nejlepší mezi dvěma stovkami mobilů (velký test)

Nokii N73 se podařilo porazit doposud kralující výsuvnou N80. Je to celkově nejlépe vybavený telefon na českém trhu. Nový Symbian, tři megapixely se jmenovkou Carl Zeiss, USB Mass Storage, práce s dokumenty, výborný adresář a dobrá organizace času, famózní internetový prohlížeč. Kdekdo má na ni spadeno. 7× video!

Dejte si tam koho chcete

Nokia N73 je kvadrální telefon, pracuje ve všech čtyřech pásmech 900, 1 800, 850 a 1 900 MHz. K tomu ještě podporuje sítě třetí generace, takže ve spojení s druhou kamerou nad displejem nepřijdete o videohovory, rychlá data nevyjímaje. V nastavení si ovšem můžete zvolit, jestli se k síti UMTS vůbec chcete připojit. Může to být užitečné ve chvíli, kdy potřebujete opravdu striktně šetřit energií.

Zvuková kvalita hovoru je standardní. Bez ruchů a šumů, jen bych uvítal možnost ještě vyšší hlasitosti místo toho, abych musel na přelidněné ulici telefon silně tisknout k uchu. To stejné platí i u hlasitého handsfree. Příchozí hovor je možné ztišit, během něj vypnout mikrofon anebo začít nahrávat, co si s dotyčným povídáte. Nokia je ovšem nepoučitelná a hádejte co... neposunula možnosti záznamníku ani o píď a tak si více než jedné minuty diktafonu (který se používá pro záznam hovoru) neužijete.

Přijaté, zmeškané a iniciované hovory se ukládají do samostatných záložek aplikace Protokol. U každého hovoru je datum a čas, pokud ale jde o telefonáty na stejná nebo ze stejných čísel, objeví se v přehledu jen jednou s datem a časem posledního pokusu.

Z Protokolu lze rovnou volat, poslat na číslo textovku, uložit jej do adresáře. Protokol zaznamenává také délku hovorů a přenesená data. V tomto případě ale nestačí z pohotovostního stavu stisknout zelené tlačítko, aplikaci musíte spustit z hlavní nabídky. Získáte tím také přístup k podrobnému protokolu, ze kterého je přesně vidět, co se s telefonem dělo: tj. jednotlivé (i opakované) hovory a datová spojení. Protokol lze filtrovat podle typů spojení a třeba také podle vybraného telefonního čísla.

Adresář se vlastně nezměnil a já si pomůžu naší recenzí Nokie N80 se stejným systémem. Nemá smysl psát jednou řečené znovu a jinak, text ale samozřejmě reflektuje novinky a změny. Kontakty využívají sdílenou paměť, takže není omezený počtem kontaktů nebo snad dokonce telefonních čísel. Kromě jména a příjmení, které jsou odděleny do samostatných položek, můžete ke každé osobě přidat řadu dalších údajů: společnost, funkce, přezdívku, dodatek, mobily, telefony, čísla pro videohovory, internetové telefony, faxy, pagery, adresy push to talk, e-maily, weby, poznámky, kompletní adresy, datum narození. Položek jako jsou čísla apod. může být neomezené množství, klidně padesát k jedinému kontaktu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adresář • vyhledávání postupným psaním • náhled kontaktu

Do adresáře vstoupíte způsobem, jaký nastavíte. Odkaz je standardně na prvním místě aktivního pohotovostního režimu, může být ale také na kontextovém tlačítku nebo multimediální klávese. Jakmile jste uvnitř, stačí začít psát počáteční písmena příjmení nebo jména a telefon upravuje výběr.

Na všechna jména z adresáře lze volat pomocí hlasového vytáčení. U této funkce není nutné nahrávat vlastní hlasové jmenovky, Nokia N73 si troufá rozeznat jakýkoli hlas. Funguje to báječně. Po stisknutí tlačítka a vyřčení jména osoby ji telefon zobrazí, přečte jméno automatickým hláskem a vytočí číslo nastavené jako výchozí. K jednotlivým číslům v seznamu lze přiřadit také rychlou volbu na některou z číselných kláves.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Možných položek k jedinému jménu je požehnaně • kontakt s obrázkem

Zvonitba

Každému jménu z adresáře lze přiřadit individuální vyzváněcí melodii a také obrázek. Ten se ukáže při listování seznamem a jako malá ikona při příchozím i odchozím hovoru. Kontakty se dají rovněž sdružovat do skupin. Jim lze také nastavit samostatné vyzvánění (obrázek nikoli) a dají se použít i při filtrování hovorů ve vyzváněcích profilech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výběr profilu • úprava vybraného profilu

Profilů je v Nokii standardně pět plus jeden pro použití telefonu v režimu offline. Další profily lze vytvořit uživatelsky. V rámci profilů se dá nezávisle nastavit vyzváněcí tón pro hovory, videohovory, zprávy a e-maily. Volí se zde také hlasitost, vibrace, zvuky klávesnice a už zmiňované filtrování. Při něm vyzvání jen členové zvolených skupin, ostatní tiše blikají. V profilech je nově také volba, jestli má telefon po prvním zazvonění syntetickým hláskem vyslovit jméno volajícího. To je další šikovná funkce, nemusíte se dívat na displej (třeba při používání handsfree). Je však samozřejmě potřeba, aby byl volající už zanesen mezi kontakty v adresáři.

Pro vyzváněcí melodie lze použít snad všechny formáty, které mobilní telefony běžné podporují. Základem jsou soubory MID s 48hlasou polyfonií – je to méně než u modelu N70, která přehrála 64 hlasů. Nokia N73 ale podporuje také MP3 zvonění, AAC, AMR, RealAudio, RealTones, TrueTones a WAV. Vibrační motorek není z nejsilnějších, v kapse jej ovšem ucítíte a není nevkusně hlučný.


Pokračování v další kapitole: videohovory, zprávy a e-mail, internet

Témata článku: Nokia, , Nokia 6280, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Samsung D900, Sony Ericsson K800i, Celá škála, Kovový plát, Plynulý zoom, Neuvěřitelné množství, Plastový proužek, Ostré slunce, Střídání stráží, Hlavní kamera, Lodička, TrueTone, Slabý telefon, Velký test, Mez, Test, Pravý okraj