Nokia N76: chytrá krasavice (velký test)

Nokia N76 vás oslní nejen svým tenkým tělem s véčkovou konstrukcí, ale i bohatou výbavou s operačním systémem Symbian S60.

S Wordem a Excelem si nerozumí

Nokia N76 je výrobcem označována jako „multimediální počítač“. Z tohoto důvodu jsou kancelářské a pracovní funkce potlačeny. V Nokii N76 například nenajdete prohlížeč dokumentů Microsoft Word a Excel. Tyto aplikace musíte doinstalovat. Do základní nabídky se ale dostal prohlížeč souborů ve formátu PDF.

Nokia_N76_displej_57.jpg Nokia_N76_displej_58.jpg Nokia_N76_displej_59.jpg Nokia_N76_displej_60.jpg
Nokia_N76_displej_61.jpg Nokia_N76_displej_62.jpg Nokia_N76_displej_83.jpg
Kalendář v měsíčním, týdenním a denním zobrazení • jeho možnosti nastavení • úkolovník je součástí kalendáře

Kalendář je tradiční. Nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Vkládat lze čtyři typy událostí: schůzku, poznámku, výročí a úkol. Schůzka může mít denní, týdenní, dvoutýdenní, měsíční nebo roční opakování. Úkoly lze zobrazit samostatně a po splnění je odškrtnout.

Nokia_N76_displej_86.jpg Nokia_N76_displej_84.jpg Nokia_N76_displej_85.jpg
Aplikace Hodiny obsahuje konečně i propracovaný opakovaný budík i ukazatel světového času

Ve složce Kancelář pak objevíte textové poznámky, převodník měn i jednotek, jednoduchou kalkulačku a diktafon, jehož maximální délka záznamu je šedesát minut. Lze jej využít i jako záznamník hovorů. Telefon je také připraven na připojení bezdrátové Bluetooth klávesnice i GPS modulu. Svědčí o tom aplikace, které najdete v nabídce.

Nokia_N76_displej_63.jpg Nokia_N76_displej_64.jpg Nokia_N76_displej_65.jpg Nokia_N76_displej_66.jpg Nokia_N76_displej_67.jpg
Složka Kancelář • textová poznámka • záznamník již není omezen jednou minutou • kalkulačka • převodník měn i jednotek

Nokia_N76_displej_96.jpg Nokia_N76_displej_97.jpg Nokia_N76_displej_79.jpg
Prohlížeč souborů ve formátu PDF • Nokia N76 je připravena na připojení GPS modulu

Zábava, o tu zde jde především

Nokia N76 by měla svého uživatele především bavit. Je k tomu proto dobře uzpůsobena. Hudební přehrávač je propracovaný, pomocí vnějších kláves jej můžete plnohodnotně ovládat i při zavřeném telefonu. Rozumí si s formáty MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA. Hudební soubory si nejdříve naindexuje a podle ID3 tagů pojmenuje. Lze je třídit podle různých kritérii i vytvářet samostatné playlisty.

Nokia_N76_displej_75.jpg Nokia_N76_displej_72.jpg Nokia_N76_displej_73.jpg Nokia_N76_displej_74.jpg Nokia_N76_displej_76.jpg
Hudební přehrávač • skladby lze třídit podle mnoha kritérií

Povedená je funkce pro zobrazení nejčastěji hrajících a naposledy přidaných skladeb. Potěší také ekvalizér i dvojice vizualizací. Hudební přehrávač je spuštěn neustále na pozadí a nelze ho nijak vypnout. Některým uživatelům tak může zbytečně zpomalovat telefon a zabírat drahocennou operační paměť.

Nokia_N76_displej_88.jpg Nokia_N76_displej_89.jpg Nokia_N76_displej_102.jpg Nokia_N76_displej_103.jpg Nokia_N76_displej_100.jpg
Při poslechu hudby můžete sledovat jednu ze dvou vizualizací • FM rádio • seznam stanic • Real Player 

FM rádio disponuje funkcí Visual. RDS mu ale stále chybí. Potěší alespoň paměť na padesát stanic. Pro přehrávání videa slouží známý Real Player. Dále v telefonu nechybí přehrávač flashových animací.

Nokia_N76_vnejsi_10.jpg Nokia_N76_vnejsi_11.jpg Nokia_N76_vnejsi_09.jpg Nokia_N76_vnejsi_08.jpg 
Hudební přehrávač lze plnohodnotně ovládat i přes vnější displej 

Nokia_N76_vnejsi_02.jpg Nokia_N76_vnejsi_03.jpg
To stejné platí i pro integrované FM rádio

Vcelku příjemně mě překvapila standardně dodávaná sluchátka. Dobře drží v uších, i celkem obstojně hrají. Na krk si je zavěsíte pomocí černého pásku. Pokud se vám nebudou příliš zamlouvat, můžete si díky 3,5mm jacku připojit jakákoliv sluchátka vlastní. Bluetooth v telefonu bohužel nepodporuje profil A2DP, takže bezdrátová sluchátka připojit nelze.

IMG_3714.jpg IMG_3715.jpg IMG_3716.jpg IMG_3716IMG_3727.jpg IMG_3719.jpg IMG_3721.jpg IMG_3722.jpg IMG_3724.jpg
Standardně dodávaná sluchátka jsou poměrně kvalitní • mají nový design krabičky s mikrofonem na kabelu a díky pásku si je můžete pověsit na krk

Z her v telefonu najdete jen trojrozměrného hada. Místo Javy 2.0, která je jen průměrně rychlá, ale zřejmě raději pro doinstalování nových her využijete operační systém Symbian.

Nokia_N76_displej_82.jpg
Jedinou hrou v telefonu je nepříliš povedený had

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:     6020 bodů
  • jBenchmark 2.0:       636 bodů

Data v pozadí

V datové oblasti jsme od Nokie N76 čekali něco více. Datové přenosy obstará jen UMTS s maximální přenosovou rychlostí 384 kb/s. Většinou se ale kvůli jeho špatnému pokrytí budete muset spokojit s EDGE a GPRS. Nástavba pro rychlá data HSDPA chybí. Ještě větším nedostatkem je ale absence technologie Wi-Fi. Na krátkou vzdálenost je připraveno Bluetooth 2.0 s rychlostí až 3 Mb/s a spojení datovým kabelem s konektorem miniUSB. Datový kabel najdete přímo v krabici. Po jeho připojení dostanete na výběr ze čtyř režimů: PC Suite pro synchronizaci, Přenos dat pro USB Mass Storage, Tisk obrázků přes standard PictBridge a Přehrávač médii pro spojení s aplikací Windows Media Player.

Nokia_N76_displej_78.jpg Nokia_N76_displej_68.jpg
V telefonu je i vyhledávač Yahoo! • Protokol spočítá množství přenesených dat

Na CD k telefonu dostanete několik užitečných aplikací. Předně je to nový Nokia PC Suite, dále se zde nachází Nokia Lifeblog, Adobe Photoshop Album pro správu fotografií, Nokia Multimedia Player a Nokia Music Manager. Poslední je aplikace pro připojení počítače přes telefon k internetu.

Nokia_N76_displej_104.jpg
Webový prohlížeč při orientaci na šířku

Jen v krátkosti se zmíním o webovém prohlížeči. Ten je stejný jako u jiných telefonů se Symbianem. Kromě wapu zobrazí i plnohodnotné internetové stránky. Prohlížet je můžete i v režimu s displejem na šířku. Změna velikosti písma i vypnutí grafiky je samozřejmostí. O rychlé a jednoduché nastavení datových přenosů se postará aplikace Průvodce nastavením.

Rozporuplná osobnost

Nokia N76 je plná rozporů. Na jedné straně se tváří jako elegantní telefon s moderním tenkým designem a špičkovou výbavou, kterou podtrhuje perfektní displej a otevřený operační sytém Symbian S60. Při bližším zkoumání ale zjistíte několik nedostatků. Atraktivní vzhled bohužel sráží na kolena velká míra použití plastů a vysoká náchylnost na otisky prstů. Dívat se na stále zapatlaný telefon, jehož čelní zrcadlové sklíčko snad ani nejde důkladně vyleštit, není nic příjemného. Pokud se s ním budete chtít pochlubit, z kapsy jej vytahujte raději v rukavičkách. Z hardwarového hlediska pohodlnému používání zase brání příliš plochá klávesnice i nemožnost telefon zcela otevřít při zapojených sluchátkách.

IMG_3709.jpg IMG_3711.jpg
V krabici najdete kromě telefonu i datový kabel, sluchátka a paměťovou kartu o velikosti 256 MB

S výbavou je to obdobné. Fotoaparát vás svou kvalitou rozhodně neokouzlí. Pro plnohodnotné využití v oblasti datových přenosů zase schází Wi-Fi a HSDPA. Nepotěší ani absence Bluetooth profilu A2DP pro připojení bezdrátových sluchátek. Chtělo by se proto říct, že si Nokii N76 pořídí hlavně ti, pro něž je mobilní telefon stylovým doplňkem a na jeho pracovní využití příliš nehledí. Jenže ti zase narazí na levné plasty a náchylnost na otisky prstů. Když k tomu přidáte vysokou cenu, která se v současné době pohybuje pod hranicí čtrnácti tisíc korun, snadno dojdete k závěru, že Nokia N76 rekordy v prodejnosti rozhodně lámat nebude.

Plusy a mínusy

+ atraktivní tenký design
+ otevřený operační systém Symbian S60
+ propracované multimediální funkce

- telefon je enormně náchylný na otisky prstů
- nepraktická leptaná klávesnice
- chybí Wi-Fi a HSDPA

Témata článku: Nokia, , Motorola Razr, Nokia N76, Plochá klávesnice, Ostrý přechod, Test, Chytrá, Hodnotný materiál, Velký, Absence bluetooth, Razer, Leptaná klávesnice, Rychlé vyvolání, Velký test, Tradiční tvar, Přesný počet, Kosočtverec, Krasavice, Vysoká náchylnost, Velká míra, Špatné pokrytí