Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Stačí jedno ťuknutí

Teď k trochu nudnějším, ale důležitějším změnám v ovládání systému, a že jich není málo. Filozofie prostředí se nezměnila. Stále jde o koncept domovská obrazovka – menu – podnabídky – aplikace. Pro vstup do menu slouží, jak asi tušíte, to jediné velké tlačítko, co na telefonu zepředu najdete. Je zde vidět velká snaha strukturu menu co nejvíc zjednodušit, což mnoho lidí u Symbianu dříve kritizovalo – navíc každý telefon měl strukturu značně odlišnou. Menu si stále můžete zobrazit jako mřížku 3 × 4 ikon, případně jako seznam o 9 položkách.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu má méně položek, vypadá ale pořád stejně

A co když telefon otočíte? Nokia N8 se umí otáčet jen do dvou stran, tedy na výšku a pak doprava. Zvládne to opravdu všude kromě dialogu pro zadávání PIN kódu. A tady v menu zpozorujete první změnu: ikony jsou jen ve dvou řádcích, za to je jich hned šest vedle sebe. Ano, konečně jsme se zbavili toho neuvěřitelného plýtvání místem, kdy v zobrazení na šířku šestinu displeje zabírala tlačítka, která tam mnohdy ani nebyla. Toto se promítne do celého systému. Rychlost překlápění? Výrazně, ale výrazně lepší, než u současných finských dotykovek. N8 opět dohání Apple iPhone, ale pouze ve verzi 3G, na iPhone 4 znatelně ztrácí.

Klepněte pro větší obrázek
Tak tohle je Nokia N8 na šířku

Ikonky v menu si můžete přeskládat jak je libo, lze vytvářet složky, podsložky a celé menu si prostě uspořádat k obrazu svému. Tohle umí Symbian odjakživa, až na ty podsložky. U spuštěných aplikací se stále zobrazuje malé kolečko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Menu lze přeskládat, jak je libo

Co když potřebujete rolovat na displeji? Nokia N8 má kinetické scrollování, jen není tak živé, jako na iPhonu. Na svém místě ale zůstal i mnohdy praktičtější posuvník. Ve chvíli, kdy se dostanete do podnabídky, málem byste mysleli, že je vše při starém. Ale není, Nokia totiž kompletně zrušila dvojitý klik – tedy, že jste nejdříve volbu označili a druhým klepnutím ji potvrdili. S tím už se teď v Symbianu^3 nesetkáte (vlastně ano, to když k telefonu připojíte běžnou počítačovou USB myš).

Ale jsou tu i nové chyby. Možná jste ani nepostřehli, že z vysouvací nabídky Volby na starém Symbianu vystupujete prostě tak, že kliknete mimo, nad nabídku do prázdného místa. Byl jsem zaražený, že tohle v novém Symbianu nejde – musíte prostě kliknout na Zrušit. Vysouvací nabídky mají i trochu jiný vzhled: dostaly kulaté rohy, a pokud máte telefon na šířku, nabídka se otevře uprostřed.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vysouvací nabídka dostala nový vzhled

V úplném popisu těch nejdůležitějších ovládacích prvků jsem ještě nemluvil o nových (nebo alespoň z části nových) gestech. Zásadní změnou prošel dlouhý klik. Přestože jsme ho tu už měli, fungoval málokde: nejčastěji jste s ním asi zavírali spuštěné aplikace. To se u Symbianu^3 zásadně změnilo a má zde funkci skoro všude. Namátkou: můžete takhle zavolat odesílateli zprávy, odeslat fotku v galerii nebo formátovat paměť ve správci souborů. Dlouhý stisk prostě funguje skoro všude, kde ho čekáte a kde má smysl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dlouhý stisk už má konečně pádné využití

Druhým nejzásadnějším gestem je tzv. pinch, neboli gesto, kdy od sebe oddalujete nebo k sobě přibližujete dva prsty. Ano, Nokia N8 díky Symbianu^3 podporuje multitouch, takže si poradí i s tímto gestem. Jak ho využijete? Popravdě řečeno, moc ne: zoomuje fotografie a web, při focení si takto můžete přepínat širokoúhlou fotku 16:9 (s devíti megapixely) mezi klasickým formátem 4:3 (plných 12 megapixelů). Zoomování by mělo fungovat i v Ovi Mapách, to ale až v nové verzi 3.06, která je zatím v betaverzi. Zoomovat jde ale i rychlým dvojklikem na stejné místo. To funguje bez problému ve fotografiích, můžete takhle zoomovat při focení a funguje to samozřejmě i ve webovém prohlížeči. Ale tady pozor: na chování, na které jste možná zvyklí z jiných operačních systému v čele s iOS, tedy to, že dvojité poklepání zazoomuje na daný odstavec textu, Nokia nedělá. Sice zvětší písmo, ale text se nepřerovná, začátky i konce řádků zmizí mimo displej a musíte posouvat. Tohle je ošklivá a zbytečná chyba.

To je asi všechno, rozebírat, že funguje posouvání mezi obrázky doleva/doprava nebo přetahování položek, asi nemá cenu. Ještě se tak trochu vrátím k tomu zmizení prázdných tlačítek, které jsem chválil výše. Samozřejmě nezmizely nadobro, naopak: tam kde mohou mít nějakou funkci, zobrazí se. Jsou vždy tři vedle sebe, navíc v režimu na šířku změnily tvar a nezabírají tak zbytečně moc místa. Nesmírně prakticky tak lze třeba označit více fotografií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři tlačítka využijete třeba při označování fotografií

Vraťme se na domovskou obrazovku. Jistě víte, že oblast u baterie byla aktivní už u starších telefonů. Teď je to ale dotažené k dokonalosti. Po kliknutí se vám zobrazí všechny stavové informace o telefonu: všechna datová spojení, zmeškané události i čas. U baterie se takto zobrazí zbývající kapacita v procentech (není ale o nic přesnější než „čárky“ v baterii) a možnost aktivace úsporného režimu. Stejný dialog můžete vyvolat i ve chvíli, kdy s telefonem něco děláte. V režimu na výšku na stejném místě, v režimu na šířku kliknutím do stavové oblasti, která se přesunula mezi levou a pravou funkční klávesu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavové informace o telefonu rychle a přehledně

Další novinkou jsou oznámení. Ta vyskakují vždy v levém horním rohu obrazovky a po chvíli neaktivity zmizí. Telefon takhle oznamuje veškeré notifikace: režim USB, příchozí mail nebo zprávu. Vyskakovací hlášení, které zabere půlku displeje, je nyní využito už jen pro pasivní oznámení. Pokud totiž například při připojení USB kabelu na oznámení kliknete, můžete změnit režim.

Klepněte pro větší obrázek
Příchozí SMS zpráva

Widget Upozornění je jednou z věcí, která se do Nokie N8 dostala z Nokia Beta Labs. Pokud si tento widget na domovskou obrazovku přidáte, telefon přestane hlásit nepřijaté hovory a nové zprávy klasicky jako upozornění na pohotovostní obrazovce. Místo toho je uvidíte právě ve widgetu, který lze rozkliknout do přehlednější podoby a tam události třídit nebo mazat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konec otravným upozorněním, schováte je do widgetu

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95