Nokia N8: megarecenze

Špičková výbava, nové funkce, velké ambice, to je Nokia N8. Jaký je hardware? Jaký je nový Symbian? A jak to celé šlape dohromady?

Závěr: Kryštof Korb, šéfredaktor NokiaMania.cz

Závěr opět rozdělím na pohled tří skupin uživatelů, teď ovšem jiných. Pak přihodím ještě svůj názor – názor fanouška Nokie, který vždy Nokii držel palce, zasvětil jí víc než pět let života a už přestává mít optimistický pohled na její situaci.

Nokia N8 je bez debat jedním z nejlepších telefonů dneška, a v určitých funkcích značně překonává všechny konkurenty. Pokud chcete to nejlepší, chcete fotit, připojovat se digitálně k televizi a přehrávat si filmy z externího disku, pokud chcete atraktivní telefon s kovovým designem a víc než o pohodlnou práci vám jde o styl a zábavu, nelze proti N8 nic namítat. Lákají vás jednotlivé vychytávky a celkové fungování telefonu vás až tak netíží? Pak je Nokia N8 přesně pro vás.

Pokud jste více či méně spokojenými uživateli telefonů Nokia (ať už dotykových nebo klasických smartphonů) a uvažujete o upgradu na něco lepšího, zeptejte se, jestli čekáte od operačního systému Symbian něco nového. Pokud ano, zkuste do užšího výběru zařadit i telefony s jinými systémy, protože tady by vás mohla Nokia N8 zklamat. A to i přes to, že ve focení je asi neporazitelná.

Nakonec tu máme tu nejnáročnější skupinu uživatelů. Ty, kteří od telefonu vyžadují stoprocentní výkon, špičkovou ergonomii, nekompromisní odladění. Ty, kteří telefonu nic neodpustí. Těm lze říct asi jediná věc: se žádným telefonem nebudete nikdy naprosto spokojení. A nebude to tak ani s Nokií N8. Na druhou stranu, co vám bude vadit na softwaru, to vám spolehlivě vynahradí hardwarem a funkcemi, které jinde nenajdete. A třeba taky navigací zdarma.

Já se řadím do té prostřední skupiny a už delší dobu jsem k Nokii trochu skeptický. Pokud pominu, že už bych si nikdy nepořídil telefon bez hardwarové QWERTY, Nokia N8 se mi moc líbí. Jde o nádherný, atraktivní kus kovového telefonu, který nabídne funkčně opravdu to nejlepší, a to že má jeden pixel velký jako čtyři u iPhonu vás při používání ani nenapadne. Vyfotíte s ní úžasné fotky, které pak ve vysoké kvalitě odprezentujete na televizi. Můžete si na ní zahrát skvělé hry, a rychle uděláte jakoukoliv operaci. Ale Nokia chce konkurovat těm nejvybavenějším telefonům, té nejvyšší třídě, a chce vyhrát. Nokia N8 je jen další fakt pěkný telefon. Nic víc, nic míň. A, přestože bych jí to moc přál, tuhle bitvu díky ní asi nevyhraje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
S Nokií N8 jsme otestovali také univerzální držák do auta stejné značky. Pěkný design, trocha té rezonance když je prázdný, trochu podivný a slabě fixovaný mechanizmus mezi přísavkou a držákem. Zato vám ale poslouží i s příštím telefonem a příštím automobilem.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Máte strach o poškrábání svého kovového miláčka? Kupte mu na míru šitou silikonovou pláštěnku

Závěr: Filip Kůžel, šéfredaktor MobilMania.cz

Kde a za kolik

Nokia N8 se na český trh teprve chystá. Po několika odkladech a měsících zpoždění se už několik týdnů oficiálně prodává na prioritních evropských trzích. Dlouho nebylo jasno, kdy odstartuje také u nás, dnes už to ale víme a novinka to byla poněkud překvapivá. Nokia vyjednala „exkluzivitu“ s Telefónicou O2. Slovo exkluzivita ale není v uvozovkách náhodou, telefon bude totiž k mání také ve značkovém internetovém obchodě Nokia a ve značkových prodejnách Nokia v Praze a Brně. Jinde tedy N8 nekoupíte. Tedy alespoň prozatím a pokud mluvíme o přístrojích z oficiální distribuce, protože jak naznačuje pohled na Heureka.cz, telefon už dnes nabízí celá řada e-shopů.

Nokia N8 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>
 

O2 nabídne Nokii N8 za nedotovanou cenu 12 995 Kč. Nejnižší dotovaná cena je 7 595 Kč (při měsíční útratě 2 400 Kč). Tato operátorská exkluzivita však nebude mít dlouhého trvání, ještě během prosince dorazí další dodávky, které začnou distribuovat také ostatní mobilní operátoři a široká distribuční síť volného prodeje. 

Doporučená maloobchodní cena telefonu ve volném prodeji bude 12 990 Kč. Je to málo, nebo moc? Čekali jsme méně, ale na druhou stranu ještě před třemi lety startovaly špičkové finské smartphony kolem hranice 20 000 Kč. To už si dnes Nokia kvůli tlaku (hlavně androidové) konkurence dovolit nemůže.

N8 podle konkurence

A teď otázka nejdůležitější: Stojí Nokia N8 za to? Konkurence z iDnes.cz je opatrná: „Otestovali jsme nejlepší nokii N8. Na konkurenci ale trochu ztrácí“. Titulek na slovenské MobilManii zní o něco optimističtěji, ale vlastně neříká nic jiného: „Nokia N8: Najlepšia Nokia roka“. Prestižní americký magazín Engadget skládá hlubokou poklonu hardwaru, jako celek je prý N8 nejlepší symbianový telefon vůbec, software však na konkurenci ztrácí.

N8 bez emocí

Teď také já sám za sebe. Zde jsou odpovědi na vaše nejčastější otázky – odpovědi prosté emocí, objektivní.

  • Ne, Nokia N8 rozhodně nebude takový průšvih, jako byl model N97.
  • Ano, systém má ještě rezervy, co do stability a rychlosti a nevím, jestli s tím Nokia dokáže něco udělat.
  • Ano, dá se s „tím“ žít. Už tři týdny nepoužívám jiný telefon a nepociťuji žádnou újmu, nic zásadního mi nechybí. Něco umí lépe, něco hůře, ale zvyknete si na všechno.
  • N8 kolem sebe nemá cool auru iPhonu, ani jeho napěchovaný App Store. Nemá tak moderní operační systém, ani tak šikovné widgety, jako Android. Její uživatelské prostředí není tak krásně animované, jako ve Windows Phone 7.
  • Stabilita? Restarty? Ano, telefon se občas zasekne. Za tři týdny se to té „mé“ N8 stalo třikrát. Na pochvalu to není, ale oproti Nokii N97 je to pokrok.
  • Rychlost? Podobně jako v předchozím bodu. Je to lepší než N97, ale už Kryštof v textu této recenze srovnává N8 s iPhonem 3G. To je trefné, ale Apple už je o dvě generace dále...

N8 s emocemi

Když naopak emoce zapojím... Systém je občas pomalý, je nepřehledný a složitý (přesný opak iOS), v některých vlastnostech hloupý (přitom náprava by byla tak snadná), ovládání je nekonzistentní, grafika slabá a v každé aplikaci jiná (mluvím o těch od Nokie), psaní na QWERTY je hrozné (ale lepším se). Jak asi ten systém vypadal v červnu, kdy se měl telefon původně začít prodávat?

Některé recenze si ztěžují na tuhnutí systému. To mě příliš netrápí a s aktualizacemi už to bude jen lepší. Větší starosti mi dělá, že se telefon po třech týdnech a zaplnění všemožnými daty začíná chovat podivně. Jsem sám zvědavý, kam to půjde dál. Populární je také porovnávat displeje a ten v N8 označovat jako zaostávající za konkurencí. Ano, je slabší, ale zjistíte to jen při přímém srovnání, sám o sobě vám bude sloužit dobře a bude vám dělat radost neustále svítícími hodinami.

Přes to všechno se mi Nokia N8 líbí. Má opravdu skvělý foťák, líbí se mi i videokamera ve spolupráci s vestavěnou střihovou aplikací. Je skvělá jako přehrávač videa, škoda že se nemyslelo na titulky. Výborná je také navigace zdarma, v tomto bodě budou konkurenti Nokii jen těžko dohánět. Moc se mi líbily hrátky s USB hostem i HDMI výstupem. Praktické využití je sice omezené, ale takové stažení filmu z kamarádovy flashky a jeho okamžité přehrání, to se může hodit.

Potvrzuji tedy dojmy mých kolegů novinářů. Telefon je skvělý. Pokud budete přecházet ze staršího Symbianu, budete nadšeni – všechno najdete na svém místě, nebudete se muset učit žádné nové postupy, jen to všechno bude fungovat rychleji, spolehlivěji, lépe. Pokud uvažujete o přechodu na N8 z iOS či Androidu, bude vám chybět celkový přehled, jednoduchost a různé ergonomické vychytávky – drobnosti, které jsou tak důležité pro výsledný dojem. Naopak oceníte svobodu, kterou obzvláště iOS nemá – iPhone je svázaný přísnými pravidly, kdežto Symbian^3 je svobodný jak v manipulaci s aplikacemi, tak se soubory (a je jen na vás, jestli to považujete za výhodu, nebo nevýhodu).

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 3G, Apple iPhone 3G 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, HTC Desire, HTC Desire HD, Nokia C6-00, Nokia C6-01, Nokia C7, Nokia E5, Nokia E7, Nokia E72, Nokia N78, Nokia N8, Nokia N85, Nokia N86 8MP, Nokia N900, Nokia N95