Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Nová karta, možná lepší

Na levém boku je slot pro paměťovou kartu. Nokia zapomněla na dříve prosazovaný formát RS-MMC, nyní podporuje karty MiniSD, které jsou s ním nekompatibilní. Kartu s kapacitou 128 MB dodává přímo v krabici. Jak jsem si u Nokie N70 stěžoval na chatrná dvířka otvoru pro kartu, tady musím být ještě důraznější. Je to kousek tenkého plastu visící na ještě tenčím pásku.

Informace o paměťové kartě

Až se pásek utrhne, nebude to naštěstí taková tragédie, protože dvířka už nejsou aktivní; telefon nepozná, že jste je otevřeli. Pro vyjmutí karty je nutné stisknout kulatý vypínač na horní plošce a z nabídky vybrat Vyjmout pam. kartu. Lze to provést bez vypínání telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kryt slotu • po otevření • vyjmutá karta • vypínač a infraport

Do pravého boku telefonu Nokia vyfrézovala dvě drážky hlasitého reproduktoru. Pod nimi je stříbrné tlačítko pro ovládání fotoaparátu. Stačí ho na sekundu stisknout a aktivuje se aplikace pro focení. Posléze tlačítko funguje jako spoušť.

Klepněte pro větší obrázek Spoušť fotoaparátu

Nechráněná tři mega

Objektiv fotoaparátu s rozlišením 3 Mpx na zadní straně není nijak chráněný. Krycí sklíčko je jen mírně zapuštěné, aby nepřišlo k úhoně, klíčům se ale neubrání. Na krytku u Nokie N70 se sice nadávalo, protože byla hlavní příčinou vrzání, objektiv ale dokázala ochránit. Vpravo vedle objektivu je světelná dioda pro přisvětlení snímané scény. Dole potom najdeme úplně nový mechanický přepínač, díky němuž lze s Nokií konečně s uspokojivými výsledky fotit zblízka, například texty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv třímegapixelového fotomobilu

Akumulátor typu Li-Ion má kapacitu 860 mAh. Podle Nokie s ním telefon vydrží až 192 h v pohotovosti, nebo 180 minut hovoru. V praxi jsem při testování dobíjel každý den, stejně jako u testů ostatních smartphonů (bez ohledu na značku a operační systém). Při běžném používání se výdrž dostane výš, ale přesné hodnoty jsou velice individuální. Karta SIM je uložena pod baterií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod zadní kryt a baterii

Na spodní straně je nezakrytý systémový konektor Pop-Port, vedle něj malý otvor pro nabíječku. S novým typem, který Nokia používá asi rok, nemám moc dobré zkušenosti, miniaturní kolík nabíječky se mi už u jednoho telefonu podařilo nalomit. Baterie se nabije asi za hodinu a půl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pop-Port, zdířka pro nabíječku a otvor pro připevnění poutka

V krabici s telefonem najdete USB kabel pro propojení telefonu s počítačem. Protože Nokia N80 podporuje technologii USB Mass Storage, ukáže se jako další pevný disk. Temnější stránkou této novinky je, že se telefon zároveň uvede do stavu offline – vypne vysílací část. Škoda, že telefon přes USB nelze nabíjet.


USB kabel může pracovat ve třech režimech: spojení s PC Suite, Mass Storage a tisk PictBridge

Málem bych zapomněl na znovu objevenou novinku: infraport, který je na horní straně výsuvné části. Nokia jím vybavila chytrý telefon znovu po hodně dlouhé době.


Displej a klávesnice: Nokia má na pár let pokoj

Plusy: vysoké a jemné rozlišení displeje • celkově kvalitní displej • kvalitní tlačítka ve funkčním bloku

Minusy: displej mohl být větší • menší jas displeje než u předchůdců • méně pohodlná číselná klávesnice

U displeje Nokia konečně sáhla k inovaci, která tady mohla být už tak před rokem: výrazně zvětšila jeho rozlišení, displej je nesrovnatelně jemnější. Z rozlišení 176 × 208, které se u smartphonů S60 používalo už od první Nokie 7650, je dnes 352 × 416 bodů. Celkový počet pixelů tak narostl čtyřikrát a vedle Nokie N90, která toto rozlišení představila už loni v létě, je N80 telefon s nejdetailnějším displejem na trhu. Pro zajímavost: na jeden centimetr čtvereční se vejde přes deset tisíc bodů (u starších telefonů S60 to bylo dva a půl tisíce bodů).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon ve tmě a detaily displeje

Displej například Nokie N70 vypadá vedle novinky jako chudý příbuzný. Tam, kde se nám displej dřív zdál jako úžasně jemný, jsou teď zubaté diagonální čáry, neprokreslené ikonky, ba dokonce i mezery mezi jednotlivými body. Když vidíte pouze N70 nebo jiný mobil této třídy, nepřijde vám to. Stačí ale chvíli používat něco lepšího a návrat už nikdy nebude takový jako dřív.

Bude vůbec potřeba VGA?

Je ale škoda, že se zároveň trochu nezvětšily i rozměry displeje. Rozlišení je dostatečné, aby to nemělo pozorovatelný vliv na jemnost zobrazení. Rozměry 35 × 41 Nokia používá také od dob modelu 7650 a dnes ji u tohoto parametru předčí i některé „hloupé“ telefony.

Displej je ale jinak opravdu špičkový. Jde samozřejmě o typ TFT, který zobrazí 262 tisíc barev. Dá se na něj dívat z širokého úhlu. Na slunci se ale musíte víc soustředit, není to totiž displej s reflexní fólií v pozadí.

Jednotlivé body jsou prostým okem nepozorovatelné, zobrazení je dokonale jemné. Na druhou stranu už ale není velký rozdíl mezi tímto rozlišením a nižším rozlišením QVGA (240 × 320), které používají jiné moderní mobily. Další nárůst je už za rozlišovací schopností lidského oka – i když prezentace VGA displeje (640 × 480) na CeBITu byla velmi působivá.

Abych si trochu rýpnul do detailu: font, který Nokia používá, je připraven pro malé velikosti. Když ho použije i na velké digitální hodiny na hlavním displeji, je u oblých křivek dobře vidět, jak je vykreslování nepřesné. Na některých místech jsou zde vidět zuby, které nemá na svědomí displej, ale špatná definice fontu.

U displeje lze v nastavení volit úroveň podsvětlení. Tento parametr je chybně popsán jako Snímač světla. Displej Nokie N80 ale i při nejvyšším nastavení svítí méně než model N70 a v recenzi tohoto staršího telefonu jsem zase dával za příklad Nokii 6681. Proč Nokia svítí čím dál méně?

Uživatelsky lze zvolit dobu, za jakou displej trochu pohasne (5–60 s, standardně 15 s) a prodlevu spořiče, po které se na displeji ukáže lišta s hodinami a datem (1–30 min, standardně 2 min). Navíc lze aktivovat úsporný režim, kdy se displej po dvaceti minutách kompletně vypne a život telefonu indikuje jen už popsaná světelná dioda.


Pokračování v další kapitole: systém, prostředí, rychlost

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Pouhá minuta, Poslední pokus, Druhé číslo, Počet pixelů, Nová karta, Stříbrná verze, Rychlé pořízení, Potenciální riziko, Test, Velká tloušťka