Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Přehlednější kalendář

V části o nové verzi S60 jsem psal o inovovaném kalendáři. Na rozdíl od internetového prohlížeče jsou ale změny jen velmi drobné. Jde o integraci úkolovníku do kalendáře – už to není samostatná aplikace. A díky menšímu písmu je denní pohled na události výrazně přehlednější.

  
Denní (vylepšený), týdenní a měsíční pohled na kalendář

Na kalendář se dá dívat v měsíčním, týdenním nebo denním pohledu. Jeden z nich můžete nastavit jako standardní. V měsíčním zobrazení jsou dny s událostmi vyznačeny malým růžkem, v týdenním jsou už vidět jako různě dlouhé proužky v časové ose. Pohled na den ukáže také název události a místo.

Když přidáváte novou položku, máte na výběr ze čtyř typů: schůzka, poznámka, výročí a úkol. Zadáte předmět, případně místo, termín a čas upozornění. Položky v kalendáři se mohou opakovat: každý den, týden, dva týdny, měsíc nebo rok. Nokii stále chybí možnost opakování úkolů a nelze jednoduše nastavit připomenutí, že máte někam zavolat (rovnou s číslem, které se dá vytočit).

Úkolovník je stále velice jednoduchý. Stačí zadat předmět, termín, upozornění a prioritu, po splnění se dá úkol odškrtnout. Na rozdíl od kalendáře nelze úkolům automaticky nastavit opakování.

 
Detail události • možnosti nových událostí • nastavení opakování

Kalendář lze rovněž synchronizovat s Microsoft Outlookem. V pořádku přenese termín, předmět, opakování a dokonce i místo a poznámku.

Velmi primitivní jsou poznámky, kde velmi vadí obludně velké písmo a zbytečné grafické prvky, které jen zabírají místo. Proč to Nokia neudělá pořádně? Když zmenší písmo ve zprávách a v kalendáři, proč je u poznámek stále tak nepoužitelně velký font?


Přehled poznámek • text poznámky

Stejnou připomínku jako k budíku mohu vznést i k diktafonu – k aplikaci Rekordér. Nokia N80 má desítky megabajtů vnitřní paměti, k tomu ještě obrovskou paměťovou kartu a jednotlivé nahrávky přitom nemohou být delší než jedna minuta. Kvůli novému Symbianu si tady navíc ani nepomůžete externí aplikací

 Pouhá minuta!


Kancelářské funkce: přečtete Word a Excel

Plusy: programy pro prohlížení dokumentů Microsoft Office

Minusy: chybí prohlížeč PDF • jde jen o prohlížeče, ne o editory • dokumenty není možné zobrazit přes celý displej

Mezi standardně předinstalovanými programy najdeme ikonu QuickOffice. Je to prohlížeč formátů kancelářského balíku Microsoft Office. Quickword dokáže zobrazit textové dokumenty DOC, Quicksheet si poradí s tabulkami Excelu a Quickpoint otevře powerpointové prezentace. Soubory musí být uloženy ve složce Documents, jinak je program nenajde – anebo je lze otvírat přímo ze správce souborů nebo z příloh e-mailů.

Přehled dokumentů v paměti

Původní verze těchto programů jsou plnohodnotné, tj. kromě zobrazení mohou dokumenty také editovat a vytvářet nové. Aplikace dodávané s Nokií N80 ale fungují pouze jako čtečky. Není to samozřejmě málo, možnost prohlédnout si přílohu e-mailu je skvělá. Když chcete víc, musíte počkat, protože celý balík Quickoffice Premier zatím není k dispozici pro Symbian S60 3rd Edition (jinak stojí 50 dolarů).

Vyzkoušel jsem přečíst několik různě velkých a různě formátovaných dokumentů ve formátu Microsoft Wordu (DOC) a ve všech případech jsem byl úspěšný. Ocenil bych ale možnost zobrazení přes celý displej bez zbytečné hlavičky a stavového pruhu.


Prohlížení Wordu – škoda masivních hlaviček okna

Prohlížeč tabulek už neumí pracovat v celoobrazovkovém režimu jako dříve. Zobrazení na displeji je tak méně přehledné. Stejně jako u Quickwordu lze ale tabulky pouze prohlížet, nedají se editovat. Quickpoint také dokáže zobrazit prezentaci, na rozdíl od předchozích dvou nástrojů je ale jeho použitelnost nižší.

Tabulka v Excelu

V Nokii N80 oproti předchůdcům chybí prohlížeč formátu PDF. Určitě známe příčinu – zatím nebyl k dispozici pro 3rd Edition.

U všech kancelářských programů mi chybí jedna věc: možnost zobrazení dokumentu na šířku. U nového Symbianu by to neměl být žádný problém. Dokazuje to aplikace pro fotoaparát nebo galerie. Balík QuickOffice to ale neumí.

Mezi kancelářské funkce patří také různé nástroje pro tisk na bluetoothových tiskárnách nebo před USB díky podpoře PictBridge. Kalkulačka je stejně jednoduchá jako dřív, zvládá jen základní operace a nedává přednost násobení před sčítáním apod.


Tohle určitě není dobře


Data a spojení s počítačem: Wi-Fi je úžasné

Plusy: podpora Wi-Fi • podpora UMTS a EDGE • rychlé GPRS • špičkový prohlížeč webu • snadné nastavení datových profilů • PC Suite je zdarma • možnosti propojení telefonu s počítačem

Minusy: nezobrazí přítomnost EDGE v síti

Pro připojení k internetu neexistuje vybavenější mobil než Nokia N80. Lze využít GPRS třídy 11 (skutečně jedenáct), EDGE třídy 11, k tomu ještě telefon podporuje sítě třetí generace na standardu WCDMA a jako třešničku Wi-Fi. K Wi-Fi a navíc k technologii UPnP pro propojení telefonu s domácími spotřebiči a počítačem si můžete přečíst samostatný článek.

   
Rozcestník • dostupná síť Wi-Fi • její parametry • seznam přístupových bodů


Aktivní připojení Wi-Fi • tři stránky informací

Co Nokii v datech chybí? Snad podpora technologie HSDPA. Sama je jejím velkým propagátorem, ale telefon s podporou velmi rychlých dat zatím nemá. Asijské značky mezi tím předvedly už několik připravovaných modelů. Na druhou stranu je ale v prodeji stále jen několik datových karet, komerční telefon s podporou HSDPA neexistuje.

Pokud jste připojeni v síti UMTS, telefon vám to prozradí ikonkou 3G pod ukazatelem úrovně signálu. Ikonka se změní, když je aktivní datové připojení. Podobně je na displeji ikonkou znázorněno aktivní připojení k bezdrátové síti Wi-Fi. EDGE je ale stále velká neznámá, telefon vám o jeho přítomnosti v síti neřekne.

Přímo v telefonu využijete data pro e-mailový prohlížeč, posílání MMS, rychlé posílání zpráv s aplikací Chat, pro prohlížení internetu a wapu, pro video a audio streaming. V nabídce jsou dokonce dva prohlížeče: standardní wapový a zbrusu nový S60 OSS Browser, který si zasloužil samostatný článek. Je to nejlepší aplikace tohoto typu, jakou dnes na mobilních telefonech můžete najít.

Stejně jako u MMS se datové profily pro připojení k internetu nebo wapu nastaví zcela automaticky po vložení karty SIM do telefonu. Není potřeba spouštět aplikaci Setting Wizard, není nutné pamatovat si nebo hledat potřebné parametry.


Pokračování v další kapitole: internet, PC Suite, drobky, závěr

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Dostatečná kapacita, Odvrácená strana, Hloupá nokia, Dvojí stisknutí, Tmavá varianta, Pro +, Pouhá minuta, Druhé číslo, Potenciální riziko, Zastaralá technologie