Nokia N80: jen pro ten dnešní den (test)

Nokia N80 je nejnovější smartphone. Slovo „revoluční“ by možná bylo nadsazené, ale určitě lze mluvit o velkém kroku dopředu. Má špičkový displej, kompletní vybavení pro mobilní data, dokonce i Wi-Fi. Je to nejlepší fotomobil, první s 3 Mpx. Extrémně podrobná recenze plná fotografií a videa.

Kompromisy u klávesnice

Blok funkčních tlačítek jsem už popsal. Z mechanického hlediska k nim nemám žádné připomínky – tlačítka jsou přesná, stačí si zapamatovat, kde je červené a zelené sluchátko. Podle barvy to u aktivního modrého podsvětlení totiž nepoznáte.

Klepněte pro větší obrázek Podsvětlení tlačítek

Číslicovou klávesnici, která se objeví po vysunutí displeje, chválit nebudu. Střední sloupec, konkrétně tlačítka 2, 5 a 8 jsou trochu vyvýšená, jde ale spíš o výmysl designéra než o praktickou pomůcku pro orientaci. Ta je na klávesnici docela obtížná, protože mezi tlačítky jinak nejsou žádné hmatatelné rozdíly. Klávesy jsou naštěstí umístěny rovnoměrně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Odhalená klávesnice

Tím, jak je telefon ještě užší než předchůdci, ale možná překonal určitou ergonomickou hranici. Na tlačítka, která jsou blíže k dlani, se palcem velmi nesnadno sahá – pravou rukou na pravý sloupec, levou na levý. Odezva tlačítek při stisknutí není podle mého názoru dostatečná. Třeba u trojky se často musím podívat, co tisknu. Centimetrový „převis“ odsunutého displeje nad klávesnicí také pohodlí nepřidá.

Klávesnici Nokie N80 celkově hodnotím jen jako průměrnou.


Systém, prostředí, rychlost:
špatně, dobře, průměrně

Plusy: výhody nového operačního systému • atraktivní prostředí díky displeji • aktivní pohotovostní režim • úspornější nabídka • dostatečná kapacita uživatelské paměti

Minusy: nekompatibilita se staršími programy • nelze nastavit velikost písma • ve srovnání s běžnými telefony pomalejší reakce • nedostatek operační paměti u některých aplikací

Nokia N80 je další z chytrých telefonů, které používají novou verzi Symbianu a grafické nadstavby S60. Jestli to chcete vědět přesně, tak jde o Symbian OS v9.1 a S60 3rd Edition. Nový operační systém přináší hodně novinek vývojářům, zvyšuje bezpečnost, je robustnější. Na druhou stranu ale také trochu komplikuje práci a není vyloučeno, že potřeba certifikace bude mít vliv třeba na cenu nejlevnějších programů.

Platforma S60 3rd Edition ale přináší užitečné věci i přímo pro uživatele. Mezi hlavní novinky patří:

  • možnost updatu firmwaru prostřednictvím mobilní sítě (nevíme ale, jestli to na N80 bude využitelné)
  • Push to Talk v základní výbavě
  • podpora USB Mass Storage
  • možnost tisku: snad v každé aplikaci najdete volbu Tisk v kontextové nabídce
  • vylepšení aplikací: nový webový prohlížeč, inovovaný kalendář

Popis architektury a možností S60 3rd Edition najdete na této stránce, můžete si také stáhnout podrobnější dokument PDF a prohlédnout flashovou prezentaci.

Všechny novinky s sebou ale nesou jednu velkou nepříjemnost. Na Nokii N80 a další smartphony s S60 3rd Edition nelze nainstalovat žádný program určený starším telefonům. Bez výjimky. Vývojáři musí všechny své programy převést na novou verzi, což není vždy záležitost pouze jednoduchého překompilování. V současné době existuje pro tuto platformu pouze několik programů. I když jejich počet bude narůstat mnohem rychleji než v pionýrských dobách Symbianu, může to být důvod, proč s pořízením telefonu ještě počkat.

 
Správce aplikací: u nového Symbianu S60 má zatím poměrně málo práce

Prostředí: za všechno může výborný displej

Inovace grafického prostředí má hlavní příčinu v novém rozlišení. Písmo je menší, ale zároveň prokreslenější a ve výsledku dobře čitelné. Stále ale chybí možnost nastavení jeho velikosti – buď globálně, nebo v jednotlivých aplikacích. Uživatel se musí spokojit s velikostí, kterou mu nachystala Nokia; a ta se samozřejmě nemusí trefit do všech očí.

Prohlédněte si video s ukázkou nabídky a funkcí:

Rozmístění prvků na hlavním displeji je stejné jako dřív. Kromě obvyklých informací (operátor, datum, čas, baterie, signál, 3G) je zde opět užitečná funkce Aktivní pohotovostní režim. To je v podstatě aplikace, která se dá ovládat přímo na hlavním displeji. Uživatel může rychle spouštět šest programů, které si nastaví, vidí všechny dnešní, nebo jednu příští událost v kalendáři, počet nedokončených úkolů. Klepnutím se rovnou dostane do kalendáře a úkolovníku. Během přehrávání hudby se na displeji ukazuje název skladby, dá se nastavovat hlasitost přehrávání.


Ukázka aktivního pohotovostního režimu

Kvůli Aktivnímu pohotovostnímu režimu je ale obsazená čtyřsměrná klávesa, na jejichž směrech nemohou být přímo přiřazeny zkratky k vybraným aplikacím. Jak jsem ale už psal u popisu zvláštního multimediálního tlačítka, u Nokie N80 je vyřešena i tato funkce.


Rozcestník po stisknutí multimediálního tlačítka • nastavení funkcí

O řádek víc

Hlavní nabídku lze opět zobrazit jako matici nebo seznam (znáte někoho, kdo toto zobrazení používá?). Na jednu stránku se vejde o řádek víc: 3 × 4. Pro rychlou volbu lze použít stejně rozestavěné číslicové klávesy, nabídku lze opět přeskládat a využít složky. Další možností, jak spustit aplikaci, je využít hlasové ovládání, které bez učení rozpozná všechny vestavěné funkce (o hlasovém ovládání napíšu víc v části o adresáři).

  
Hlavní nabídka ve stylu matice • jako seznam • obsah podsložky

Další změna: nabídka je cyklická, nezarazí se na spodním řádku, ale skočí opět nahoru – a obráceně. Ikony jsou pěkně prokreslené a vyhlazené. Na rozdíl od prototypů se ale u ikon spuštěných aplikací nezobrazuje symbol spirály (viz tento článek). Nokia možná usoudila, že by to už bylo příliš komplikované.


Nabídky dalších úrovní a grafické prostředí aplikací se příliš nezměnilo

Celkový design prostředí telefonu se dá přizpůsobit prostřednictvím grafických témat – motivů. Stejně jako u aplikací ale ani ony nejsou kompatibilní a starší témata není možné použít. Pět motivů je v telefonu připraveno už od Nokie, nepatří však mezi nejlepší.

 
Správce témat • ukázka nastaveného tématu


Pokračování v další kapitole: rychlost, paměť, fotoaparát, video

Témata článku: Nokia, , Motorola MPx220, Nokia 1100, Nokia 6280, Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia E60, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N80, Nokia N-Gage, Qtek 8310, Samsung D820, Sony Ericsson P910i, Počet pixelů, Rychlé srovnání, Potenciální riziko, Odvrácená strana, Dostupná síť, Stříbrná verze, Velká tloušťka, Nejvyšší příčka, Tmavá varianta, Hardwarový přepínač