Nokia N81 8GB: zatočte s nudou! (velký test)

Nokia N81 je multimediální smartphone výsuvné konstrukce určený zejména pro zábavu. Přečtěte si, jak obstála v redakčním testu.

Klávesnice: zatočte si s NaviWheel

Při popisu klávesnice začnu u její funkční části, která obsahuje několik novinek. Hned na úvod musím ale říct, že to Nokia s počtem funkčních tlačítek přehnala. Okolo čtyřsměrné navigační klávesy s potvrzovacím středem, která je díky dostatečným rozměrům dobře ovladatelná, se nachází čtveřice kláves pro ovládání hudebního přehrávače. Dole najdete klávesy Play/Pause a Stop, klávesy nad navigačním tlačítkem slouží pro přeskakování skladeb a posun v nich. Tlačítka jsou podsvícena jen, když jsou funkční. Jsou ale tak těšně nalepena na navigační klávesu, že se překlepům zejména při hraní her nevyvarujete. Když si omylem spustíte hudební přehrávač, není to nic příjemného. Překvapilo mě ale, že se hudba z hlasitých reproduktorů začne linout i při aktivovaném tichém profilu. Ocenil bych, kdyby Nokia tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače umístila raději na nevyužitou levou stranu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční části klávesnice vévodí stříbrné okruží navigační klávesy • tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače byste nyní nenašly

Navigační klávesa nabízí novou funkci s názvem NaviWheel. Když palcem přejíždíte dokola po tomto stříbrném čtverečku, dotykové senzory váš pohyb snímají a vy tak můžete například procházet fotogalerií nebo seznamem skladeb. Tuto funkci již známe například z přehrávače iPod. U Nokie k ní nemám výhrady, její ovladatelnost je dobrá. Pokud vám nebude vyhovovat, lze ji v nabídce vypnout.

Tip: jak funguje NaviWheel, si můžete prohlédnout na tomto videu.

Funkční část klávesnice dále obsahuje dvojici kontextových tlačítek, klávesu pro vstup do hlavní nabídky a korekční klávesu s „céčkem“. Tyto tlačítka jsou dobře ovladatelná, horší je to ale s klávesami pro zahájení a ukončení hovorů, které se musely přemístit až na samotný okraj telefonu a jsou proto zkosené. Posledním tlačítkem je podlouhlá klávesa pro vstup do nové multimediální nabídky se šesti záložkami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesy pro ovládání hovorů jsou zcela na okraji telefonu • numerická tlačítka jsou překryta jedním kusem plastu

Tlačítka numerické klávesnice jsou zcela plochá, překrytá jedním kusem plastu s vodorovnými vystouplými proužky. Klávesnice patří k průměru. Tlačítka jsou hmatově dobře rozlišitelná, díky výsuvné konstrukci je ale u horní řady kláves méně místa. Klávesy při stisku vcelku hlasitě cvakají. Popisky klávesnice jsou ve tmě podsvíceny bílým dostatečně silným světlem. Uživatelé s menšími dlaněmi ale mohou mít problém těžký telefon v jedné ruce udržet a zároveň na něm psát. Palec také občas bude nutné nepříjemně zohnout, aby mohl stisknout i nejbližší klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení bílým světlem je kvalitní a dostatečně výrazné

Posuvný zámek klávesnice na horní straně telefonu není hardwarový. Po posunutí se vždy vrátí na své místo. Pokud je aktivovaný, klávesnice se po zasunutí telefonu automaticky uzamkne, při vysunutí odemkne. V nabídce si ale můžete chování zámku klávesnice upravit.

Další dvě klávesy pak naleznete nad displejem. Při běžném používání telefonu si jich ani nevšimnete. Slouží pro hraní her a prohlížení fotografií s displejem naležato. Jsou podsvíceny, jen když jsou funkční.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V obdélníčku nad displejem se ukrývají dvě tlačítka pro hraní her

Displej: kvalitní QVGA klasika

Displej nic nového nepřináší. Jedná se o kvalitní displej s úhlopříčkou 2,4 palce a QVGA rozlišením. Na ploše 37 × 49 mm zobrazí až 16,7 milionů barev. Rozlišení displeje je vzhledem k jeho velikosti dostatečné. Jednotlivé body jsou pouhým okem těžko rozeznatelné. K podání barev nemám připomínky. V nabídce si můžete nastavit dobu podsvícení displeje i jeho intenzitu. Nad displejem stojí za povšimnutí kamerka pro videohovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
QVGA rozlišení je pro displej dostatečné

Ve chvíli nečinnosti displej zobrazuje dobře viditelný proužek s aktuálním časem a datem. Vidíte v něm také zvolený vyzváněcí profil a případné ikonky zmeškaných událostí. Při zamknuté klávesnici ale i ten po chvíli zmizí a pro kontrolu zmeškaných událostí je třeba telefon oživit.

Klepněte pro větší obrázek
Kamera pro videohovory umí také dělat fotografie v QVGA rozlišení (všimněte si ochranné fólie, která displej překrývá)

U testovaného telefonu byl displej překryt ochrannou fólií, která k němu velmi dobře přiléhala. Podařilo se mi ji sloupnout až po delším snažení. I po nalepení zpět dobře držela a nebyly pod ní žádné vzduchové bublinky. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl ji na displeji nechat. Nevím, zda je tato fólie nalepena i na telefonech určených pro prodej v České republice, ale byl by to tah správným směrem. Displej telefonu je díky ní dobře ochráněn před poškrábáním a fólie nijak neovlivňuje jeho vlastnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej při hraní her

Témata článku: Nokia, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Velký, Space Impact, Vysoký šum, Poslíček, Listí, Textová poznámka, Herní nabídka, První záložka, Velká vnitřní paměť, Velký test, Test, Pohodlné sledování, Poslední záložka, Testovaná nokia