Nokia N81 8GB: zatočte s nudou! (velký test)

Nokia N81 je multimediální smartphone výsuvné konstrukce určený zejména pro zábavu. Přečtěte si, jak obstála v redakčním testu.

Starý známý Symbian s novým vyhledáváním

Jak již jistě všichni víte, Nokia N81 je smartphone s operačním systémem Symbian ve verzi 9.2. Využívá dobře známou grafickou nástavbu S60 3rd Edition vylepšenou o balíček Feature Pack 1. Základní funkce jsou tedy stejné jako u jiných telefonů s tímto operačním systémem. Z tohoto důvodu si dovolím některé části textu zkopírovat z již vydaných recenzí na symbianové smartphony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé podoby pohotovostního displeje • aktivní pohotovostní režim je již u Symbianu S60 samozřejmostí

Poznámka: Testovaný telefon neobsahuje českou lokalizaci a nemá finální firmware, se kterým se N81 bude v ČR prodávat. Nokia původně pro test zaslala telefon určený k prodeji, tím si ale osobní finanční situaci vylepšil poslíček kurýrní služby a do redakce nedorazil. Další telefon s českou lokalizací již nebyl k dispozici, proto jsme testovali v angličtině...

Pohotovostní displej nabízí známý aktivní pohotovostní režim. Jeho jednotlivé části nelze nijak přeskládat. Nahoře tak máte pruh ikonek pro rychlý přístup k vybraným funkcím. Dole se vypisují aktuální události z kalendáře a úkoly. Najdete zde také jméno přehrávané skladby a název naladěné stanice FM rádia. Nechybí ani rychlý přístup k Wi-Fi sítím a do vyhledávání v telefonu a na internetu. Textovou poznámku bohužel přidat nelze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pětice předinstalovaných schémat

Klávesové zkratky lze nastavit na obě kontextové klávesy. V případě vypnutého pohotovostního režimu můžete využít i všechny směry a potvrzovací střed navigačního tlačítka. Se všemi funkcemi vás seznámí textová nápověda nebo animovaný tutorial. Osoby se zhoršeným zrakem ocení aplikaci s hlasovou nápovědou pro ovládání základních funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtyři možnosti vzhledu hlavní nabídky

Hlavní nabídka je v základním provedení zobrazena jako matice ikon. Dále je na výběr zobrazení v podobě klasického seznamu, netradiční podkovy nebo véčka. Poslední dvě možnosti jsou animované a velmi efektní. Pro praktické používání se ale příliš nehodí. Samozřejmostí je možnost přeskládání ikon i jejich přesun do jiné složky nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nižší úroveň nabídky • v době nečinnosti může displej zobrazovat aktuální čas a datum • správce aplikací a správce souborů

Nokii chválím za velmi povedené vyhledávání textu ve veškerém obsahu telefonu. Stačí zadat pár písmen a telefon požadovaný text okamžitě najdete. Kromě toho můžete vyhledávat na internetu pomocí známého vyhledávače Yahoo!. Dle mého názoru se povedla i nová multimediální nabídka, kterou spustíte novou podélnou klávesou. Nabídka obsahuje šest záložek. Její struktura je přizpůsobena novému portálu OVI. Rychle se tak dostanete k hudbě, hrám, fotografiím, oblíbeným internetovým stránkám, zájmovým bodům v aplikaci Mapy a vybraným kontaktům. Po stisknutí klávesy se nabídka zobrazí téměř okamžitě, její procházení je rychlé a lze při něm využít NaviWheel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nová multimediální nabídka má šest záložek

Při procházení menu je telefon dostatečně rychlý. Jakmile ale dojde na složitější operace, budete si muset pár sekund počkat. Vše se samozřejmě odvíjí od počtu spuštěných aplikací na pozadí. Jejich seznam se zobrazí po podržení tlačítka pro vstup do hlavní nabídky. Drtivá většina aplikací se po stisku tlačítka s červeným sluchátkem zavře, neplatí to ale třeba u FM rádia a hudebního přehrávače. Zde dojde jen k jejich minimalizaci. Nové aplikace do telefonu nainstalujete z počítače přes obslužný program Nokia PC Suite nebo je stáhnete přes datové přenosy přímo do telefonu. K tomu můžete využít položku Stáhnout, která zobrazí aktuální nabídku aplikací na webu Nokie. Pro systémové záležitosti přijde vhod Správce aplikací i Správce souborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové vyhledávání prohledá veškerý obsah telefonu

8 GB paměti, můžu to tak nechat?

Nokia N81 se bude na českém trhu prodávat ve dvou provedeních. Budou se lišit jen velikostí vnitřní paměti. Základní model bude vybaven vnitřní pamětí 25 MB a slotem na paměťovou kartu microSD. V základním balení byste měli rovnou objevit paměťovou kartu o velikosti 2 GB. Pokud jsou vám ale 2 GB málo, zvolte vyšší model Nokii N81 8GB. Ten, jak již jeho název napovídá, kromě základní paměti 25 MB pro ukládání textových zpráv, kontaktů apod. nabízí také velkou vnitřní flash paměť o velikosti 8 GB. K dispozici budete mít celých 7 672 MB! A do této paměti se toho již vejde opravdu hodně. Paměť je označena jako Mass Memory a chová se jako paměťová karta. Přistupuje se k ní přes režim USB Mass Storage a kromě ukládání multimediálních souborů do ní můžete zálohovat kontakty, textové zprávy apod. Jen ji není možné vyjmout. Modelu N81 8GB pak již pochopitelně slot pro paměťovou kartu chybí.

Pokusil jsem se porovnat rychlost zápisu do této paměti přes datový kabel s klasickou paměťovou kartou microSD umístěnou v čtečce. Porovnávání jsem uskutečnil na hudebním albu o velikost 72,5 MB. Toto album bylo do Nokie N81 8GB nakopírováno za 2 minuty a 54 sekund, což představuje rychlost zápisu 0,417 MB/s. Celou paměť telefonu byste tak zaplnili za více jak pět hodin. Zpátky na disk se album nakopírovalo za minutu a půl.

Paměťová karta microSD o velikosti 1 GB umístěná v čtečce na tom byla podstatně lépe. Hudební album se na ni nakopírovalo za jednu minutu a padesát osm sekund. Rychlosti zápisu se pak potvrdili při kopírování adresáře o velikosti 190 MB. V Nokii se ocitnul za sedm minut a čtyřicet sekund, na kartě za pět minut a devět sekund, což je podstatný rozdíl.

Témata článku: Nokia, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, První záložka, Listí, Space Impact, Velký test, Poslední záložka, Testovaná nokia, Velká vnitřní paměť, Poslíček, Velký, Pohodlné sledování, Test, Vysoký šum, Textová poznámka, Herní nabídka