Nokia N81 8GB: zatočte s nudou! (velký test)

Nokia N81 je multimediální smartphone výsuvné konstrukce určený zejména pro zábavu. Přečtěte si, jak obstála v redakčním testu.

SMS, MMS, e-mail

Nabídka zpráv se od jiných telefonů se Symbianem nijak neliší. Všechny typy zpráv se píší v jednotném editoru, k dispozici jsou tři velikosti písma. Telefon vám přijaté esemesky nebo e-maily přečte svým „plechovým“ hlasem. Zda u české lokalizace telefonu bude k dispozici pro čtení zpráv i český hlas, momentálně nevím. Příliš na to ale nespoléhejte. Stejně tak předpokládám, že ani Nokia N81 nebude umět ořezávat diakritiku při psaní zpráv pomocí slovníku T9.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka zpráv • editor pro psaní zpráv nabízí tři velikosti písma • výpis doručených zpráv

E-mailový klient si rozumí s protokoly SMTP, POP3 a IMAP4. Dokáže obsluhovat několik účtů zároveň a zvládne i přenos příloh. Samozřejmostí je načítání jen hlaviček i automatická kontrola nových zpráv. S nastavením e-mailu vám pomůže aplikace Průvodce nastavením. Kromě běžných typů zpráv pak v nabídce najdete i tvorbu zvukové zprávy, kdy se nahraný zvuk odešle přes MMS. Nemůže chybět ani Push to talk. 
 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čtení SMS • výběr typu zprávy • tvorba MMS a zvukové zprávy

Dokumenty Office prohlížet neumí

Nokia N81 je určena zejména pro multimédia a zábavu. Z tohoto důvodu jsou kancelářské a pracovní funkce potlačeny. V Nokii N81 například nenajdete prohlížeč dokumentů Microsoft Word a Excel. Tyto aplikace musíte doinstalovat. Do základní nabídky se ale dostal prohlížeč souborů ve formátu PDF.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Aplikace • měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář • editace úkolu

Kalendář je tradiční. Nabízí měsíční, týdenní a denní náhled. Vkládat lze čtyři typy událostí: schůzku, poznámku, výročí a úkol. Schůzka může mít denní, týdenní, dvoutýdenní, měsíční nebo roční opakování. Úkoly lze zobrazit samostatně a po splnění je odškrtnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úkolovník • aplikace Hodiny s budíkem • jednoduchá kalkulačka • textová poznámka • převodník jednotek

Ve složce Aplikace pak objevíte textové poznámky, převodník měn i jednotek, jednoduchou kalkulačku a diktafon, jehož maximální délka záznamu je šedesát minut. Lze jej využít i jako záznamník hovorů. Telefon je také připraven na připojení bezdrátové Bluetooth klávesnice i GPS modulu. Svědčí o tom předinstalované aplikace Mapy a GPS data, které najdete v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diktafon • aplikace Mapy • prohlížeč PDF souborů

Žije hudbou

Nokia N81 je v první řadě mobilní telefon pro zábavu. Tomuto účelu je podřízeno prakticky vše. Základním prvkem zábavních funkcí v telefonu je hudební přehrávač. Ten je u Nokie N81 propracovaný, pomocí hudebních kláves kolem navigačního tlačítka jej můžete plnohodnotně ovládat i v pohotovostním stavu. Rozumí si s formáty MP3, AAC, eAAC, eAAC+ a WMA. Hudební soubory si nejdříve naindexuje a podle ID3 tagů pojmenuje. Lze je třídit podle různých kritérii i vytvářet samostatné playlisty. Na displeji přehrávače může být zobrazen obrázek alba, ze kterého hrající skladba pochází.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební nabídka • skladby lze třídit podle různých kritérií • hudební přehrávač a jeho nabídka

Povedená je funkce pro zobrazení nejčastěji hrajících a naposledy přidaných skladeb. Potěší také ekvalizér i trojice vizuálních efektů. Hudební přehrávač je neustále spuštěn na pozadí a nelze jej nijak vypnout. Překlepem jsem si jej občas omylem spustil.

Nokia N81 umí také přehrávat podcasty, které můžete do telefonu stahovat některou datovou technologií přes mobilní síť nebo pomocí Wi-Fi. V telefonu je lze třídit do složek. Podcasty lze vyhledávat nebo přímo vybírat z rozsáhlé databáze. V hudební nabídce najdete také odkaz do nového obchodu s hudbou Nokia Music Store. Ten ale zatím funguje jen v Anglii a tak jej u nás nevyužijete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ekvalizér • trojice vizualizačních efektů • FM rádio

FM rádio disponuje funkcí Visual. RDS mu ale stále chybí. Potěší alespoň paměť na padesát stanic. Pro přehrávání videa slouží známý Real Player. Dále v telefonu nechybí přehrávač flashových animací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávaní videa

K telefonu v základním balení dostanete nová sluchátka s označením HS-45. Mají klasické provedení s kabelem za krk a jsou ukončeny 3,5mm jackem. Tento jack můžete zasunout do dálkového ovládání nebo rovnou do telefonu. Dálkové ovládání je tvořeno malým placatým kvádrem a obsahuje tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače i hovorů. Dvojtlačítkem na boku můžete regulovat hlasitost, díky mikrofonu poslouží i jako handsfree. Praktický je hardwarový posuvný zámek tlačítek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátkům chybějí basy • dálkový ovladač na kabelu lze použít s i vlastními sluchátky

Nová sluchátka mají stejnou kvalitu jako sluchátka u jiných telefonů Nokia. Basová složka je jim cizí. V uších drží obstojně. Až při trhaných pohybech hlavy měla tendenci vypadávat. Díky 3,5mm jacku je snadno vyměníte za jiná. Telefon je také vybaven Bluetooth profilem A2DP pro připojení sluchátek bezdrátových.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení sluchátek k telefonu • datový kabel • nabíječka má minimální rozměry • toto všechno najdete v krabici společně s telefonem

Témata článku: Nokia, , Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Textová poznámka, Testovaná nokia, Test, Vysoký šum, Velký test, Velký, Herní nabídka, Listí, Space Impact, Velká vnitřní paměť, Poslední záložka, Pohodlné sledování, Poslíček, První záložka