Nokia N810: QWERTY, dotykový displej, Wi-Fi a GPS

Má obří dotykový displej, výsuvnou klávesnici, vestavěnou GPS a Wi-Fi. V mobilní síti si s touto Nokií ale nezavoláte.

Před dvěma roky Nokia přišla s experimentem pojmenovaným Nokia 770. Přístroj s velkým dotykovým displejem pracoval s operačním systémem Linux a vypadal jako zajímavý komunikátor konkurující zařízením s Windows Mobile. Jenomže Nokia 770 komunikovala jen prostřednictvím Wi-Fi, konektivita pro běžné mobilní sítě jí chyběla. Zažilo se pro ni tedy označení „internetový tablet“.

Nokia 770 evidentně zaznamenal úspěch, jinak by se nedočkala nástupce v podobě modelu N800. Přístroj s oživeným designem opět nabízí obří dotykový displej, Linux a Wi-Fi. Dále ve výbavě najdete dva sloty pro SD karty, Bluetooth nebo skrytou VGA kameru pro videohovory. Přístroj poslouží jako prohlížeč webu, přehrávač hudby a videa nebo jako internetový komunikátor. S novým firmwarem přibyla i přímá podpora Skypu.

Včera Nokia představila nástupce modelu N800 s označením N810. A hned na začátku musím se zármutkem napsat, že GSM modul pro běžné telefonování v mobilních sítích opět chybí. Přesto se jedná o velmi zajímavý přístroj s mnoha funkcemi.

Klepněte pro větší obrázek´Klepněte pro větší obrázek
Nová Nokia N810

Internet, VoIP, multimédia

Novinka se od předchůdce liší především tím, že ve výsuvném mechanismu skrývá plnohodnotnou QWERTY klávesnici. Zadávání textů tak bude rychlejší. VGA kamera již není zasunovací a otáčecí, najdete ji zabudovanou přímo na přední straně přístroje. Displej zůstal stejný, tedy 4,13palcový s rozlišením 800 × 480 bodů a je samozřejmě dotykový.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
N800_05.jpgN800_01.jpgN800_04.jpg  
Předchůdci: Nokia 770 a Nokia N800 

Přístroj pracuje s operačním systémem Linux na platformě Maemo, která umožňuje snadný vývoj nových aplikací. A tak jich na adrese www.maemo.org najdete už pěknou hromadu. Pro Nokii N810 byla vyvinuta nová verze s označením OS2008, která je ale plně kompatibilní se staršími aplikacemi. Nová verze systému by měla být časem uvolněna i pro stávající model N800.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a navigace jsou nejvýznamnějšími změnami u novinky

Mezi aplikacemi najdeme adresář, e-mailový klient, přehrávač multimediálních souborů a samozřejmě internetový prohlížeč. Internet zobrazuje špičkový prohlížeč Opera. Pro komunikaci prostřednictvím internetu je přichystán Skype a nechybí podpora ani jiných platforem pro instant messaging či VoIP.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Praktický stojánek už měl i předchozí model • sluchátka připojíte prostřednictvím klasického 3,5mm jacku

Kromě klávesnice je další klíčovou novinkou integrovaný navigační modul GPS. V nabídce najdete navigační software Wayfinder, mapy se ukládají na paměťovou kartu. Podrobná technická specifikace zatím nebyla zveřejněna, ale předpokládáme zachování dvou slotů pro SD karty jako u modelu N800.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek 
Obří displej je dotykový a nabídne rozlišení 800 × 480 bodů

Nokia N810 se dostane na trh v listopadu s cenou přibližně 11 500 Kč.

Nejlepší kamarád hloupého telefonu

Kdyby byla Nokia N810 vybavena GSM modulem a nejlépe ještě rychlými datovými přenosy v mobilních sítích, splnil by se sen mnoha náročných uživatelů. Získali by skvěle vybavený komunikátor na systému umožňujícím rozšíření dalšími aplikacemi. Navíc by si mohli užívat multimediální zábavy na úrovni a výborné autonavigace.

Nokia N810 je ideálním partnerem pro jednodušší telefon, který je vybaven Bluetooth a rychlými datovými přenosy. Telefon poslouží čistě na telefonování a zprávy. Když bude chtít, sáhnete po N810, která vám poskytne pohodlnou správu e-mailu, přehledný webový prohlížeč, navigaci a multimediální funkce. V terénu můžete využít datových přenosů prostřednictvím mobilního telefonu připojeného prostřednictvím Bluetooth.

Diskuze (30) Další článek: O2 opět zmírnil FUP u datových tarifů Komplet

Témata článku: Nokia, , , , Dotyk, Dot, ? Displej, Dotykový displej, Nejvýznamnější změna, Displej, Wi-fi konektivita, F +