Nokia N90 na vlastní oči: špičkový fotoaparát Carl Zeiss

Další nový chytrý telefon Nokia N91 zaujme především netradiční konstrukcí. Má také kvalitní dvoumegapixelový fotoaparát s optikou Carl Zeiss a jako první model z řady Series 60 také displej s neskutečně jemným rozlišením.

Druhým z telefonů, který včera Nokia představila, je véčko s označením N90. Písmenko N v názvu modelu značí novou řadu technologicky vyspělých telefonů a číslice v podstatě pořadí exkluzivity. Čím je číslo vyšší, tím více nejmodernější techniky v telefonu najdeme. Nokia současně s modelem N90 představila ještě typ N91 uzpůsobený především na přehrávání hudby, který je vybavený pevným diskem s kapacitou 4 GB. Novinkou je také model N70, což je klasicky střižený smartphone se špičkovou výbavou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N90

Pořádný kus telefonu

Stejně jako model N91 je i Nokia N90 je docela velký mobil, o čemž svědčí rozměry 112 × 51 × 24 mm. V ruce je také hned cítit jeho velmi nadprůměrná hmotnost 173 g. Telefon je konstruován jako véčkový a ergonomie je maximálně přizpůsobena použití telefonu jako fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kloub přístroje je dvojitý a na plošce mezi dvěma hlavními díly telefonu je připevněn třetí díl. Ten nese optiku fotoaparátu a je umístěn na otočném kloubu s aretacemi. V zavřeném stavu telefon vypadá jako běžné véčko, protože třetí díly doplňuje tvar kvádru, v otevřeném stavu však třetí díl vystupuje nad oba hlavní díly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na předním krytu má telefon malý barevný displej, který poslouží jako hledáček fotoaparátu. Ke spuštění fotoaplikace přitom stačí pootočit třetím dílem a zaměřit tak snímaný objekt. K ovládání zoomu a pohybu v nabídce nastavení fotoaparátu pak poslouží malý joystick umístěný na horní hraně přístroje a hned vedle něj se nachází tlačítko spouště. Fotografování s tímto přístrojem je tedy velmi snadné a rychlé. Výhodu mají leváci, protože tlačítka je nutné ovládat levou rukou. Je to zvláštní, zvlášť když u běžných fotoaparátů je spoušť vždy na pravé části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Natočení hranolku s optikou při fotografování

Tím však konstrukční možnosti telefonu nekončí. Horní část s displejem je otáčecí a pokud tedy telefon uchopíte za spodní část, otevřete horní část do pravého úhlu a displej natočíte, získáte ideální držení přístroje jednou rukou pro natáčení videa. Třetí díl nesoucí optiku pak můžete ještě vertikálně natáčet podle potřeby. Po tomto nastavení se opět automaticky spustí aplikace fotoaparátu v režimu videa. Použití je proto velice snadné a rychlé.

Klepněte pro větší obrázek 
Držení telefonu při natáčení videa

Horní část nelze otočit zcelal; v zavřeném stavu proto nelze mít hlavní displej přístupný. Vůbec to však nevadí, o provozním stavu telefonu informuje poměrně velký vnější displej. Přestože jsme si mohli pohrát s doposud nefinálním vzorkem telefonu, konstrukce se jevila jako velmi pevná a bytelná.

Dva megapixely a objektiv Carl Zeiss

Funkce fotoaparátu je u tohoto mobilu v důležitosti téměř na stejné úrovni jako samotné telefonování. Na kvalitu vytvářených fotografií byl kladen velký důraz. Také proto je snímací čip dvoumegapixelový a umožňuje tak vytvářet snímky s rozlišením 1 600 × 1 200 bodů. Kvalitní čip však nestačí. Toho si byla vědoma i Nokia a svůj model N90 vybavila optikou světoznámého výrobce Carl Zeiss. Je nutné podotknout, že optiku si vyrábí Nokia sama, ale Carl Zeiss dohlíží nad kvalitou výroby a ručí za ni svoji značkou.

Klepněte pro větší obrázek 
Hledáček fotoaparátu na vnějším displeji

O kvalitách fotografií vytvořených novým telefonem N90 jsme se mohli na prezentaci sami přesvědčit. Vytištěné fotografie formátu přibližně 12 × 18 cm vynikaly ostrostí po celé ploše a sytými barvami. Nikdo by při jejich zběžném prohlížení nehádal, že jsou vytvořeny fotomobilem. Při bližším zkoumání bylo znát, že rozlišení dvou megapixelů pro tak velký formát není zcela dostačující. Fotografie si však většinou nebudete prohlížet z deseti centimetrů a bádat nad jejich kvalitou.

Z doplňkových funkcí fotoaparátu jmenujme například dvacetinásobný digitální zoom nebo makro režim. O správně zaostřování se stará autofocus. Při fotografování tedy musíte spoušť nejprve namáčknout a po zaostření stisknout, jako s běžným fotoaparátem.

V režimu videa můžete pořizovat nahrávky s rozlišením 352 × 288 bodů komprimované do formátu MPEG4. Kvalita videa je díky vysokému rozlišení a rychlému vzorkování velmi vysoká. Zatím jsme ji však neměli příležitost si tento fakt ověřit.

Neuvěříte vlastním očím

Nevím, co mě na telefonu zaujalo víc: zda kvalita fotoaparátu nebo ohromující displej, který se ukrývá uvnitř telefonu. Ten má při úhlopříčce 2,1 palce rozlišení 352 × 416 obrazových bodů. Toto rozlišení je natolik jemné, že není možné postřehnout přechody mezi jednotlivými body. Písmo, ikony a veškerá grafika na displeji je dokonale vyhlazená. Samozřejmostí je pak podpora 262 tisíc barev. Lepší displej na mobilu doposud moje oči neviděly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní displej nabízí navídané rozlišení

Vnější displej mi pak připadl neobyčejně hrubý. Jedná se přitom o standardní displej používaný u telefonů series 40. Je aktivní, má rozlišení 128 × 128 bodů a dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Hrubé rozlišení je trochu nepříjemné, protože tento displej se používá jako hledáček.

Klepněte pro větší obrázek 
Vnější displej známe z Nokií series 40

Series 60 jak ji známe

Klávesnice je standardně rozložena a vévodí ji čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem. Klávesy tvoří jeden blok, ale jsou dostatečně velké a hmatově rozlišené, takže jsem s ovládáním neměl žádné potíže. Nechybí zde ani klasická trojice kláves pro vstup do nabídky, režim psaní a korekce – telefonu totiž vládne operační systém Symbian Series 60. Nabízí se ale zatím nezodpovězená otázka, co udělá větší rozlišení displeje s kompatibilitou s ostatními aplikacemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ve výbavě telefonu nechybí klasický adresář ani obvyklé organizační funkce. Samozřejmě se nezapomnělo ani na multimédia. Telefon poslouží jako přehrávač hudebních souborů ve formátech MP3, AAC nebo Real Audio, zvládne také video. Na multimediální data a fotografie je k dispozici 31 MB vnitřní paměti, kterou lze rozšířit o přídavné karty typu RS-MMC.

Ve výčtu funkcí nechybí ani technologie Push to talk, samozřejmostí je internetový prohlížeč a možnost synchronizace dat s počítačem. Jako správný fotomobil je i Nokia N90 vybavena funkcí pro přímé posílání fotografií na tiskárnu.

Komunikace hlasem i daty

Telefon funguje v sítích třetí generace WCDMA nebo klasických sítích GSM 900/1800/1900 MHz, kde uživatelé ocení možnost rychlého stahování dat prostřednictvím technologie EDGE třídy 10. Je je samozřejmě i GPRS a pro blízkou datovou komunikaci nezbytné Bluetooth.

O dostatek energie se stará lithium-iontová baterie s kapacitou 760 mAh, která by měla telefonu zajistit výdrž až 180 minut při hovoru nebo 12 dní v pohotovosti.

Dva v jednom

Nokia N90 již plně nahradí běžný kompaktní digitální fotoaparát. Špičková výbava dělá z tohoto telefonu exkluzivní záležitost, což také bylo hlavním účelem. Větší rozměry a hmotnost přístroje se dají prominout, protože slučuje kvalitní fotoaparát a vynikající smartphone dohromady.

Na náš trh by měla Nokia N90 dorazit v průběhu léta a cena telefonu se bude pohybovat okolo dvaceti tisíc korun.

Klepnte pro vtší obrázek Klepnte pro vtší obrázek


Ve zkratce:

rozměry a hmotnost: 112 × 51 × 24 mm, 173 g

sítě: WCDMA, GSM 900/1800/1900 MHz

datová komunikace: GPRS třídy 10, EDGE třídy 10, Bluetooth, USB 2.0

displej: vnější displej: 65 tisíc barev, 128 × 128 bodů, vnitřní displej: 262 tisíc barev, 352 × 416 bodů

fotoaparát: rozlišení 1 600 × 1 200 bodů, dvacetinásobný digitální zoom, integrovaný blesk

paměť: 31 MB, rozšiřitelné paměťovými kartami RS-MMC

formáty souborů: MP3, AAC, Real Audio, WAV, AMR, AMR-WB, AMR-NB, AU, MIDI, H.263, JPEG, JPEG 2000, EXIF 2.2, GIF, PNG, BMP, MBM, eAAC+ a MPEG4

baterie: 760mAh, typ Li-Ion, pohotovostní doba: až 12 dní, udávaná doba hovoru: až 3 hodiny

Diskuze (44) Další článek: Nokia N70 na vlastní oči: třetí dokonalý

Témata článku: Nokia, , , Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, CAR, Nezodpovězená otázka, Velký formát, F +, Hlavní díl, Carl Zeiss, Klasická trojice, Přímé posílání, Rychlé stahování, Foto, Car +, Špičkový fotoaparát