Nokia N90: test fotoaparátu, lepší než jsme doufali

Mobilní telefon Nokia N90 se pyšní dvoumegapixelovým fotoaparátem s optikou Carl Zeiss. Kromě toho má i propracovanou aplikaci pro ovládání fotoaparátu a úpravu snímků. Je nová Nokia N90 nejlepší fotomobil? V článku najdete přímé srovnání fotografií Nokie N90 a fotoaparátu Canon G6

Před dvěma dny jste si mohli na MobilManii přečíst megarecenzi mobilního telefonu Nokia N90. Dá se vůbec takovému přístroji ještě říkat mobilní telefon? Je to multifunkční nástroj, který kromě telefonování zastane funkci komunikátoru, MP3 přehrávače a digitálního fotoaparátu i kamery.

Zklamání dlouho netrvalo

Při psaní recenze jsem byl zklamán z integrovaného fotoaparátu. Tolik vychvalovaná optika „Karla Zajíce“ (Carl Zeiss), čip se dvěma megapixely a předchozí dobré zkušenosti s fotoaparáty modelů 6630 a 6681 dávaly tušit, že bude Nokia N90 patřit na absolutní vrchol mezi fotomobily. Jaké bylo ale zklamání, když zaostřování autofocusu trvalo dlouhé tři sekundy, snímky byly často rozmazané a fotografie textu se daly považovat za ostudu. Musím se přiznat, že jsem si spíš myslel, že dělám něco špatně já – na oficiální prezentaci Nokie N90 vypadaly snímky přeci tak pěkně.

Vše se ale vysvětlilo. Nokia nám omylem zaslala telefon, ve kterém nebyl fotoaparát ještě zcela finální. Obratem jsme dostali telefon nový a v redakci jsme rázem téměř jednohlasně prohlásili: „Ten foťák je fakt dost dobrej“. Přinášíme vám proto samostatnou recenzi fotoaparátu, doplněnou o nové ukázkové snímky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N90 v celé své kráse

Jak to chytnout

Nokia N90 se vyznačuje speciální konstrukcí s otočným displejem i fotoaparátem. Pro fotografování umožňuje dva způsoby úchytu – ve stylu držení kamery nebo klasického fotoaparátu. V prvním případě je hledáčkem hlavní displej s velmi kvalitním obrazem. Dokáže zobrazit 262 tisíc barev a jeho rozlišení je neuvěřitelných 352 × 416 obrazových bodů. Přístroj se ovládá joystickem na pravém boku telefonu, který ovládá palec pravé ruky, tlačítko spouště je hned nad joystickem. Palcem ještě můžete naklápět otočnou část fotoaparátu ve vertikálním směru. Levou rukou se ovládají dvě tlačítka vedle displeje, která slouží k pohybu v nabídce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Držení telefonu při fotografování

Pokud raději fotografujete jako s běžným kompaktním fotoaparátem, musíte telefon zavřít. Část s fotoaparátem pootočíte napříč, jako hledáček slouží malý vnější displej. Ten je aktivní, dokáže zobrazit 65 tisíc barev a nabízí rozlišení 128 × 128 bodů. Veškeré ovládání zajišťuje joystick na horní hraně, tlačítko spouště je umístěno hned vedle. Oproti klasickým fotoaparátům je však ovládání na druhé straně – tedy na levý palec. Je to trochu nezvyklé, ale dá se zvyknout. Při tomto způsobu držení mi také vadilo, že se musí otočná část fotoaparátu otáčet spodem – mechanismus nedovolí otočení v plném úhlu 360° a při pokusu otočení horem se část s fotoaparátem zachytí o zarážku. Čočka fotoaparátu pak směřuje vzhůru a nelze ji dále otočit.

Aplikace pro obsluhu fotoaparátu se spustí automaticky při nastavení některé ze výše uvedených pozic. V nabídce telefonu ani nenajdete možnost aktivace fotoaparátu manuálně – je to koneckonců zbytečné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát Nokie N90 je uchycen na otočné části  

Vždy připraven

Způsob držení jako klasický fotoaparát sice nenabízí tak komfortní hledáček, ale použití fotoaparátu je daleko rychlejší. Stačí otočit částí s fotoaparátem a ten se okamžitě spustí. Při otočení zpět je ještě přibližně tři sekundy aktivní a poté se automaticky vypne.

Hledáčku vévodí zaměřovací bílý čtverec. Nahoře je řádek stavových ikon, ve kterém se dozvíte aktuální volbu scénického režimu, počet snímků, které ještě můžete udělat do zaplnění paměti nebo úroveň nabití akumulátoru. U spodního okraje je ukazatel nastavení blesku, zoomu a ikona, která připomíná, že stiskem joysticku můžete vstoupit do nabídky. Zaostření se provádí namáčknutím spouště přibližně do poloviny. Po chvilce zaměřovací čtverec zezelená a to je pro vás povel k dotisknutí spouště.

  
Hledáček fotoaparátu • aktuální nastavení blesku se při rychlém přepínání joystickem krátce zobrazuje textovým popiskem (ikona je zobrazena vždy)

Zachycení snímku včetně zaostření trvá přibližně dvě sekundy, naměřená průměrná hodnota činí 2,14 s. Pokud budete dostatečně rychlí a okamžitě potvrdíte možnost, můžete další snímek pořídit za další dvě vteřiny, přesněji za 2,33 s. Z pohotovostního režimu pořídíte fotografii za necelé tři sekundy – k zaostření a uložení do paměti musíte připočíst čas pro otočení části fotoaparátu a startu aplikace pro jeho obsluhu. Nám se po chvilce tréninku podařilo opakovaně dosáhnout průměrného času 2,61 s.

Jako s fotoaparátem

Při držení v režimu fotoaparátu se funkce fotoaparátu volí výhradně joystickem na horní hraně telefonu. Pohybem vpřed a vzad rolujete v nabídce možností aktivace diodového blesku – automatický, stále zapnutý, vypnutý, redukce červených očí. Pohybem vpravo aktivujete přiblížení, na opačnou stranu snímanou scénu oddálíte. Raději bych zde uvítal kompenzaci expozice – zoom je pouze digitální a přiblížené obrázky nejsou příliš kvalitní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick pro ovládání fotoaparátu je na pravé straně telefonu, hned vedle je tlačítko spouště

Do nabídky vstoupíte stiskem joysticku. Pohybem vpřed/vzad procházíte nabídku a pohybem do stran vybíráte volbu, kterou následně stiskem potvrdíte. Na první pozici máte možnost výběru scénického režimu – automatický, makro, noční režim, sport, portrét, krajina a uživatelský. Automatický režim pracuje velmi dobře, v praxi se proto může hodit pouze režim sport, kdy fotoaparátu „vnutíte“ kratší čas expozice. V ostatních případech se nastavení provede automaticky podle podmínek na scéně – včetně makra.


Hlavní nabídka fotoaparátu • volba scénického režimu

Druhou volbou v nabídce je přetočení obrazu. Na displeji uvidíte obraz vzhůru nohama, což se hodí, pokud budete chtít vytvářet autoportrét a fotoaparát přetočíte směrem na sebe. Dále je v nabídce časová spoušť, která umožňuje spuštění po dvou nebo deseti vteřinách. Až na čtvrtém místě je nastavení kompenzace expozice.

  
Převrácení pohledu je nutné při focení autoportrétů • nastavení kompenzace expozice

Poslední položkou jsou možnosti nastavení. Je možné vybrat rozlišení snímků ze třech možných (2 MPx – 1600 × 1200 bodů, 0,5 MPx – 800 × 600 bodů, 0,3 MPy – 640 × 480 bodů), dále pak volbu, zda se mají obrázky ukládat do telefonu nebo na paměťovou kartu. Ještě je tu možnost nastavení krátkého zobrazení snímku po jeho vyfocení.

  
Nastavení samospouště • další možnosti nastavení

Budou potřeba obě ruce

Při držení telefonu na způsob kamery, bude ve vašem okolí více zvídavých pohledů. Přístroj vypadá v tomto rozpoložení futuristicky, ergonomie je ovšem výborná. Pravá ruka může telefon pevně uchopit, palcem se joystick i spoušť ovládají celkem dobře. Joystick jen trochu podkluzuje, obzvlášť pod upocenými prsty. Levou rukou skoro nepotřebujete, jen když si chcete snímky prohlédnout nebo nastavit některou z funkcí.

Klepněte pro větší obrázek 
Kontextová tlačítka nad displejem (při focení vedle displeje)

Hledáček je velice komfortní, takový vám nenabídne žádný digitální fotoaparát. Ve spodním řádku je vlevo popisek odpovídající funkci kontextového tlačítka vedle displeje, dále zde najdeme počet fotografií, které je možné ještě zachytit a stav akumulátoru.V horním řádku je popisek druhé kontextové klávesy a na opačném konci informace, zda máte zapnuto snímání statických obrázků nebo videa. Stavové ikony se ukazují ve sloupci při pravém okraji displeje. Mimo tento sloupec je v pravém dolním rohu umístěna ikona, která ukazuje právě nastavené rozlišení.

 
Hledáček fotoaparátu • při aktivaci zoomu se v pravém sloupci zobrazuje posuvník

Při snímání se uprostřed opět objeví bílý čtverec. Při zaostření, ale nezezelená. Zaostření indikuje ikona v pravém sloupci, která při ostření poblikává a při ukončení zaostřování blikat přestane. Pokud změní svoji barvu ze zelená na šedou, zaostření se nepodařilo. Při zaostření bohužel nezůstávají zablokované hodnoty expozice.

Joystickem se opět ovládá blesk a zoom. Stiskem joysticku vyvoláte nabídku fotografických funkcí – je zde nabídka scénických režimů, nastavení blesku a nastavení expozice. Tyto funkce mají stejné možnosti nastavení jako v režimu při držení naležato. Přibyly však další dvě možnosti – natavení bílé a barevných efektů. V prvním případě je možné vybrat ze čtyř typů osvětlení (slunečno, zamračeno, žárovkové osvětlení, zářivkové osvětlení) nebo nechat volbu automatickou. Ve druhém případě se nabízí snímat obrázky v sépiovém nádechu, černobíle nebo inverzně.


Hlavní nabídka fotoaparátu • nastavení při fotografování • výběr scénického režimu

Při nastavování kompenzace expozice mi vadí, že je k dispozici jen velmi malý průhled na snímanou scénu. Chci nastavení joystickem a plný hledáček, mám smůlu... Ještě bych ocenil, kdyby se joystickem dalo například vychýlením vlevo nabídku opustit. Takto musím použít levou ruku a stisknout horní kontextové tlačítko vedle displeje.



Možnosti nastavení snímání - bohužel je k dispozici jen malé okénko s náhledem na snímanou scénu


V druhé kapitole
si ukážeme, jak se vytvořené snímky dají prohlížet a upravovat. Dále se zaměříme na natáčení vida.
 

Témata článku: Nokia, , , Nokia N90, Sony Ericsson K750i, Třetí případ, Zvídavý pohled, Pravá ruka, Absolutní vrchol, Nastavené rozlišení, Sanitka, Slunečný den, Test, F +, Malé okénko, Foto, Jediný konkurent, Lep