Nokia N90: velká mobilní revoluce (velký test)

Nejlepší displej na trhu • dvoumegapixelový fotoaparát s optikou Carl Zeiss • operační systém Symbian • přehrávač multimédií • slot pro paměťové karty • rozpoznávání hlasu • Bluetooh • EDGE • podpora sítí třetí generace ... A to vše v jednom telefonu – futuristickém véčku Nokia N90.

Kdo si počká, ten se dočká

Na stole působí Nokia N90 důstojným dojmem. Má přísný tvar kvádru a své udělají i ony větší proporce. S materiály se neexperimentovalo, vše vyřešil plast. Použito bylo dvou odstínů – stříbrného a tmavě šedého, téměř černého. Plasty jsou matné a díky tomu na ně nezachytávají otisky prstů. Ty můžete pozorovat pouze na lesklém rámečku kolem vnějšího displeje. Ten zobrazovač opticky zvětšuje a místo zde našlo také logo výrobce. Displej i s rámečkem je pak zasazen do tmavého plastu, který je lemován plastem stříbrným – žádná extravagance.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádné experimenty v materiálech, tvarech ani barvách - je to vůbec Nokia?

Stejný design je zachován i na části s fotoaparátem. Na její horní straně je umístěno tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje a vedle je malá štěrbina hlasitého reproduktoru. Tmavý plast pak pokračuje až na zadní část, kdy tvoří odnímatelnou část krytu. Okraje jsou stříbrné. Kryt je velmi tenký, na svém místě ale drží pevně. Pod ním se nachází lithium-iontový akumulátor s kapacitou 760 mAh, který by měl přístroji zabezpečit výdrž až tří hodin při hovoru a 300 hodin v pohotovosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Popisek slibuje kvalitní snímky z fotoaparátu • vypínací tlačítko a štěrbina reproduktoru

Vedle akumulátoru je pak slot pro kartu SIM, kterou lze vyjmout bez nutnosti vyjmutí akumulátoru. Zřejmě je to cílená vlastnost, protože telefon je schopen pracovat i v režimu offline, kdy telefonní část nepracuje. V tomto režimu tak můžete kartu SIM vyměnit, aniž byste museli telefon vypínat. A to se hodí, protože start telefonu trvá téměř minutu! Tato doba se zdá nekonečná, pokud zrovna s telefonem potřebujete rychle pracovat. Dále už je telefon velice rychlý a to i s plným adresářem a s aplikacemi běžícími na pozadí. S jejich počtem ale pochopitelně rychlost mírně klesá. Telefon se také trošku „zadýchá“ při procházení zaplněné galerie obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana • zámek krytu • pohled pod zadní kryt

Zatím jsem velmi zklamán z výdrže telefonu. Při přípravě recenze je telefon v extrémní zátěži a jen pár vytrvalců dokáže přežít na jedno nabití déle než dva dny. Nokia N90 vydrží stěží den. Ukazatel baterie sice nedává s blížícím se večerem nic znát, ale záhy se telefon ozve a chvíli poté se vypne. Na konečné soudy je však ještě brzy. Telefon nám ještě v redakci pár dnů zůstane, tak jeho výdrž ještě budeme dále kontrolovat.

Klávesnice pro chlapské ruce

Po otevření telefonu opět vládne tmavě šedý plast se stříbrným okrajem. Do horní části je zasazen displej ozdobený tenkým lesklým rámečkem. Nad ním jsou umístěna dvě tlačítka a mezi nimi sluchátko, vespod je pak nezbytné logo výrobce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzhledem k fotoaparátu je telefon při položení na stůl nahnutý • nad displejem jsou umístěna dvě tlačítka

Na rozměrné ploše spodní části se rozprostírá klávesnice. Nebyl důvod šetřit místem a tak jsou všechny klávesy dostatečně velké i pro urostlejší prsty. Pod spodní řadou je ještě docela velká vzdálenost ke spodnímu okraji, takže se ani při stisku spodní řady palec nijak nepříjemně nezalamuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je veliká • velká jsou proto i samotná tlačítka • dole je pryžový pásek, který zabezpečuje měkký dosed horní části telefonu při zavření

Hlavním ovládacím prvkem je kulatá navigační klávesa se čtyřmi aktivními směry. Uprostřed je potvrzovací tlačítko, které je mírně vyvýšeno, takže je jeho stisk stoprocentně jistý. Jisté jsou i volby jednotlivých směrů, volbu vždy potvrdí tlumené cvaknutí. Aby byl hlavní ovládací prvek majoritní i po optické stránce, je stříbrný a potvrzovací tlačítko bílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hlavní ovládací prvek

Kolem kruhové navigační klávesy jsou rozmístněna obligátní funkční tlačítka – dvě kontextové klávesy, červená a zelená klávesa, tlačítko pro vstup do nabídky a po jeho stranách tlačítko pro volbu zadání textu a mazání. Na funkční část plynule navazuje část numerická, což trochu znesnadňuje hmatovou orientaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail klávesnice

Numerická část je tvořena velkými tlačítky umístěnými v jednom bloku. Zkosené hrany a mírné zapadnutí prostředního sloupce se postará o možnost hmatového rozeznání jednotlivých tlačítek. Stisk je nízký, doprovázený typickým cvaknutím. To by mohlo být o něco více tlumené. Zdá se mi, že je ke stisku je potřeba vynaložit o trochu více síly, něž je běžně potřeba.

Vzhledem k exkluzivitě a ceně telefonu působí plast tlačítek možná až příliš lacině. Co mi dále trochu vadilo, že je klávesnice velká možná až příliš a při psaní delších textů to bylo na unaveném palci znát. Podsvětlení klávesnice je bílé, rovnoměrné a dostatečně silné. Zapíná se pouze při nedostatku okolního světla, které je kontrolováno čidlem umístěným pod displejem.

Klepněte pro větší obrázek Podsvícení je kvalitní a zapíná se pouze v případě potřeby

Podívejme se ze strany

Boční strany přístroje jsou stříbrné. Na levé straně je nezvykle umístěn systémový konektor Pop-Port doplněný a úzkou zdířku pro nabíječku. Stejnou už jsme mohli vidět u véčka 6101. Oproti stávajícím nabíječkám je konektor velmi úzký, v krabici ovšem najdete adaptér, který umožní nabít nový telefon starší nabíječkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levá strana telefonu • systémový konektor je chráněn krytkou .. • .. kterou brzy ztratíte • nabíječka a adaptér pro starší typy

Spodní hrana je hladká, narušuje ji pouze malá štěrbina mikrofonu a v rohu poutko pro přichycení šňůrky. Pěkné kožené poutko dostanete spolu s telefonem. Nejzajímavější je pravá část, na které se nachází dvířka chránící slot pro paměťové karty a pak pětisměrný joystick doplněný o vystouplé tlačítko spouště fotoaparátu. Joystick se do hlavní role dostane v režimu kamery, kdy slouží pro pohyb v nabídce fotoaparátu. Ovládá se snadno a jistě, jen pod palcem trochu podkluzuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pravá strana telefonu • joystick pro ovládání fotoaparátu na pravé straně

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvířka slotu pro paměťové karty zavřená.. • ..a otevřená • poutko na přichycení šňůrky • kožený řemínek a hadřík, který dostanete spolu s telefonem

Jedna boční strana fotografické části přístroje je prázdná, na druhé je okénko chránící čočku fotoaparátu. Má vroubkovaný stříbrný rámeček a je doplněno o vysoce svítící diodu blesku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je vybaven diodovým bleskem


V další kapitole si představíme displeje, podíváme se na prostředí a dozvíte se, jak Nokia N90 umí rozeznávat hlas.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6230i, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N90, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Panasonic VS3 , Sagem myX-8, Sony Ericsson K750i, Sony Ericsson P910i, Velký, Pryžový pásek, Mobil, Jediný program, Test, Známý had, Výborné podání, Pravý úhel, Tíseň, Kvalitní podání, Hlavní role, Zapůjčený telefon