Nokia N900: linuxový tank (velký test)

Je velká, strohá, výkonná a pracuje pod velením tučňáka Maema. Nokia N900 není telefon, ale kapesní počítač, co mimochodem umí i telefonovat.

Organizace času a synchronizace

S kalendářem si tvůrci vyhráli. Je přehledný, umožňuje měsíční, týdenní nebo denní přehled agendy, pracuje i s úkoly a poznámkami, obojí dokáže zobrazit v odděleném seznamu. Specialitkou jsou tu ovšem typy kalendářů, můžete vést například oddělený soukromý a služební – události každého budou v přehledu zobrazeny jinou barvou. Jinak kalendář umožňuje nastavení vlastní melodie alarmu.

ML: Kalendář je opravdu pěkný, navíc s Widgetem, který ukazuje aktuální události. Do Nokie bych ale píchnul špendlíkem za poznámky, u kterých nelze nastavit způsob řazení. Takže vytvoříte novou poznámku, a abyste se k ní dostali, musíte procvrnkat několik displejů s předchozími poznámkami. A ještě jedna zatím úplně nepotvrzená věc – mám pocit, že všechny upozornění na úkoly Nokia hlásí s denním předstihem, než by měla.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Barvičky odlišují události pracovního, osobního a případně dalších kalendářů

K dispozici jsou také budíky, které můžete nastavovat v rámci aplikace pro správu času, a tak je hned vedle přehledný správce světových časů. Budíků můžete mít několik, u každého textovou poznámku a případné opakování. Melodie se nastavuje globálně pro všechny. Fajn je možnost odložení vyzvánění prostým otočením telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení budíku

Nepostradatelnou se stává synchronizace dat s počítačem. Ve firmě oceníte možnost synchronizace Nokie N900 s Microsoft Exchange serverem. Synchronizuje se adresář, kalendář i s úkoly a e-mail i se všemi složkami. Vše je samozřejmě „push“, tzn. změna na serveru se okamžitě zrcadlí do telefonu a naopak, e-maily dochází okamžitě. Jenomže má to háček. Telefon není kompatibilní s Exchange Serverem 2003, vyžaduje novou verzi. A i u té mohou nastat drobné potíže vyžadující zásah do nastavení administrace serveru. Vše by měl prý vyřešit nový firmware, jak jinak…

Uživatelská data lze jinak do telefonu dostat například synchronizací s jiným telefonem Nokia, anebo třeba přes starý známý program Nokia PC Suite. Ten kupodivu nedostanete s telefonem v krabici na CD, musíte si jej stáhnout z internetu. Umožní synchronizaci kontaktů, kalendáře a poznámek s Outlookem s mnoha nastaveními včetně zcela automatické synchronizace (více informací o synchronizaci zde).

S ostatními funkcemi balíku Nokia PC Suite si ale telefon moc nerozumí – nelze pracovat se zprávami nebo instalovat aplikace. Připojení počítače na internet skrze telefon naštěstí funguje bez problémů, stačí jednou kliknout a program už se sám postará o správné nastavení. S počítačem se telefon spojí prostřednictvím kabelu (součást balení) nebo Bluetooth.

Užitečné maličkosti a aplikace

Kromě standardních funkcí a programů má je systém vybaven dalšími drobnostmi. Užitečný je například prohlížeč PDF dokumentů, podobně je na tom editor Office dokumentů – ten je ale k dispozici bohužel jen jako 30denní zkušební verze. Prohlížeč je dále k dispozici zdarma, za možnost editace a tvorby dokumentů musíte zaplatit. Šikovná je jinak také kalkulačka s možností přepnutí na rozšířené (vědecké) funkce, k dispozici je i editor textových poznámek (ukládají se jako samostatné soubory). A protože je přítomen velký dotykový displej, nesmí chybět grafický editor, zde trefně pojmenovaný Náčrt. Pochvaluji si také aplikaci pro předpověď počasí s pěkným widgetem na plochu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editor Office dokumentů • grafický náčrtník • počasí

ML: Počasí je skvělé, a navíc není samo. Z katalogu dostupných aplikací si můžete nainstalovat další. Můžete si nastavit své město, podrobně zvolit způsob zobrazení.

O aplikace se stará Správce aplikací, ve kterém najdete online katalog aplikací. Je jich k dispozici docela dost, další lze dohledat na internetu. Kompatibilní je většina aplikací z předchozích verzí systému OS2008 ad. Z katalogu ve správci aplikací lze rovnou instalovat. Mezi aplikacemi najdete mimo jiné klienty pro sociální sítě Facebook nebo Twitter a také nějaké ty hry. K dispozici jsou i emulátory starých herních konzolí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správce aplikací a ukázka her

TIP: pro představu o oficiálně dostupných aplikacích koukněte na nabídku na webu a podle tohoto návodu si v přístroji zpřístupněte další katalogy

V nabídce ale najdete i odkaz na Ovi Store, tedy „Nokiácký“ portál s mobilními aplikacemi. Ten ale zatím funguje jen pro symbianové telefony a odkaz v N900 vede jen na stránku s upozorněním, že podpora pro aplikace na Maemo se chystá…

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka Ovi Store, zatím ne • katalog ve Správci aplikací

ML: Nechystá se jen Maemo. Na stejnou informaci narazíte i tehdy, když budete chtít z oficiálního Maemo webu Nokie stáhnout tapety nebo grafická schémata.

Pro geeky je k dispozici jedna specialitka – linuxový terminál, neboli příkazový řádek, se kterým můžete dovádět stejně jako na desktopovém Linuxu. Pro přístup skrze administrátorský účet root je nutné doinstalovat utilitku Rootsh, která je dostupná v nabídce Extras katalogu aplikací. Pak už stačí spustit X Terminal.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Linuxový terminál (lze získat i práva pro root)  • doinstalovaná alikace pro Twitter 

Na Maemu se mi líbí možnost využívat klávesové zkratky. Je jich k dispozici hromada (přehled zde) a i na malé klávesnici mají smysl. Také je fajn, že kdekoli na internetové stránce můžete označit libovolný kus textu (dvojklikem třeba jen slovo) a zkopírovat jej do schránky a vložit třeba do zprávy. Stejně to funguje ve všech polích pro editaci textu nebo čísel.

Mobilní kino

Jako příslušník „enkové“ řady Nokií má N900 solidní multimediální výbavu, která je podložena 32GB uživatelskou pamětí. Do té můžete nahrát celou hudební sbírku a nějaké seriály k tomu. O multimediální data se stará Přehrávač médií.

Z hlediska hudby nabízí přehledný hudební přehrávač s možností řazení podle interpretů, alb nebo žánrů. Hojně využívá obrázky alb (jsou-li v ID3 tagu dostupné). Na začátku seznamu je vždy možnost zamíchání skladeb, v pravém dolním rohu je v případě přehrávání animovaná ikona pro rychlý přechod na právě přehrávanou skladbu. Přehrávač je dále vybaven widgetem, který umožňuje pohodlný přístup z plochy. K doinstalování je i widget pro zobrazení textu písní stahovaných z internetu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Katalog hudebních alb dostupných v paměti telefonu • seznam přehrávaných skladeb • přehrávání (vlevo obal alba)

Přehrávač hudby kupodivu nenabízí ekvalizér, telefon však dává celkem slušný audiovýstup. Dodávané špunty zaujmou svým plochým kabelem a plug konstrukce dává záruku dunivých basů a zvukové izolace od okolí. Oproti dříve dodávaným peckám je to skok, ale ani tato sluchátka nejsou žádný zázrak. Prokreslení středů a výšek pokulhává a z utěsněných uší mě zanedlouho bolí hlava. Výhodou sluchátek je integrovaný mikrofon a tlačítko pro příjem hovorů, ale přesto jsem do 3,5mm jacku strčil raději svá kvalitnější sluchátka Bose In-Ear.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka jsou špuntová. Konstukce zajistí zvukovou izolaci od okolí a dunivé basy, to však může být i na škodu.

Telefon má také FM modul. Dokáže z něj vysílat signál na nastavené frekvenci do okruhu několika metrů, což se může hodit například do auta. Ale obzvlášť ve městech je často problém zajistit nerušení přenos. FM modul se dá využít také jako rádiový přijímač, ovšem pro tuto eventualitu v telefonu kupodivu chybí potřebná aplikace. Dá se ale doinstalovat. Paradoxně ale nechybí aplikace pro přehrávání internetových rádií.

Klepněte pro větší obrázek 
Aplikaci FM rádia si kupodivu musíte doinstalovat

Velký displej s jemným rozlišením vybízí ke sledování videa. K pohodlí může přispět i výklopný stojánek na zadní straně telefonu. Přehrávat můžete formát MP4, ale i klasické AVI (DivX/XviD). Někomu by ale mohla chybět možnost zobrazení titulků. Specialitkou přehrávače je jeho konektivita – vlevo dole na úvodní obrazovce se zobrazí dostupná Wi-Fi zařízení a pokud v nich jsou nasdílené složky, můžete do nich vstoupit a přehrát zde uložené video. Na mobilu si tak můžete přehrávat třeba videa z notebooku nebo síťového přehrávače.

ML: N900 titulky umí, jen se musí doinstalovat jiný přehrávač

Telefon má také videovýstup. Na obrazovce televize si můžete promítat jakékoli dění na displeji a hodí se třeba při prezentaci fotografií. Zaujme ale právě i při přehrávání filmů. Telefon zapojíte do televize a poslouží jako přehrávač DivX souborů.

Klepněte pro větší obrázek 
Kabel na propojení s televizí je součástí balení 

Témata článku: Nokia, , , , Apple iPhone 4GB, HTC HD2, Nokia N900, Linux Maemo, Denní přehled, Náročný provoz, Video telefon, Hluché místo, Čerstvý vítr, Tank, Samostatná jednotka, Možné řešení, Příkazový řádek, Přehledné zobrazení, Výsuvný mechanismus, Přezdívka, Dostupná wi-fi, Rychlý přechod, Velký test, Velký, Určitý typ