Nokia N91: celebrita potřebuje skandály (velký test)

Čtyřgigabajtový disk • dvoumegapixelový fotoaparát s 20× zoomem • operační systém Symbian 9.1 • povedený hudební přehrávač • rozpoznávání hlasu • Bluetooth • EDGE • Wi-Fi • podpora sítí třetí generace ... Máte rádi delikatesy? Tak pozor na párátka!

To je taková škoda...

... že Nokia upustila od trendu nastoleného modelem N90 se špičkovými 352 × 416 pixely na displeji. Takové rozlišení bude mít i N80 a dva modely z řady E. Není mi stále jasné, na čem že se to ty měsíce odkládání v případě N91 pracovalo.

Místo toho se tedy dívám na 176 × 208, ještě k tomu s novými zmenšenými písmenky posledního Symbianu 9.1. Na menších objektech je nižší rozlišení vidět. Mám v ruce i 6681 a připadá mi, že na ní je zobrazení mnohem lepší, byť jde o mnohem starší mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej ve tmě

Nokia N91 postrádá ve své zobrazovací ploše o rozměrech 35 × 41 milimetrů dostatečný kontrast a na ostrém slunečním světle se píše textovka opravdu těžko. Před pár týdny jsme testovali model 3250 a se stejnými parametry se na jeho displej dívalo podstatně lépe.

Kolem displeje se všechno leskne. Zdaleka jsem ale nemusel leštit tak často jako v případě luxusní 8800. Pod displejem ovládám nabídku. Čtyřsměrný joystick s potvrzovacím středem i kontextové klávesy a sluchátka pro ovládání hovorů se nepříjemně hýbou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paradoxně netřeba leštit často • hlavní ovládací prvky

Jejich stisknutí a odezva jsou přitom překvapivě dobré, za celou dobu testování jsem se vinou tlačítek nebo joysticku ani jednou nespletl ve výběru či potvrzení nebo jiném úkonu v nabídce. Pro pohodlnější práci je celý blok hlavních ovladačů mírně nakloněn směrem k prstům uživatele.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní prvky jsou nakloněny pro lepší ovládání

Malé modré pod krytem

Teď se budu ve dvou odstavcích vykrádat ze čtvrtečního prvního pohledu: Kryt klávesnice není řešen šťastně. Aby se posunul, musíte zabrat za žlábek pod joystickem. Stačí si před tím dát jeden brambůrek a nemáte šanci, místo toho spustíte přehrávač tlačítkem Play/Pause. Tak jsme odsunuli kousíček, celou dráhu ale musíme dotlačit sami. Není mi jasné, proč do tak velkého telefonu nevměstnal výrobce ještě mechanickou podporu otevírání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po odsunutí krytu

Líbí se mi jen konečný doraz, jisté cvaknutí. Jinak se ale po celé své dráze kryt nepatrně kývá, při dovírání se musím ujistit očima, že už opravdu dál nemůžu. Žádná odezva konce dráhy. V otevřeném stavu mi hrana krytu krájí dlaň. Když telefon otočím, abych se na ni zamračeně podíval, odhalené plošné spoje mi zvednou designový žaludek.

Samotná alfanumerická klávesnice má vzhledem k tělu N91 neskutečně prťavá tlačítka. Je třeba si na jejich používání zvyknout, třeba správné nahmatání korekční a editační klávesy nemám v krvi doteď. Bříško mého palce patří mezi ty větší, tak možná i to je důvodem horší ovladatelnosti. Znovu jako u funkčních kláves ale chválím průběh jejich stisku a odezvu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice a její detaily

Podsvícení tlačítek je sytě modré, červené a zelené sluchátko mají barvu vlastní a orámován je dokonce i joystick. To se hodí, intenzita světla v prostoru funkčních kláves by ale mohla být vyšší. Nelíbí se mi, že podsvícení ukazuje nekvalitně zaslepené spáry mezi blokem klávesnice a šasi telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podvícení hlavních prvků a celé klávesnice (kryt podsvícený není)


V další kapitole prozkoumáme nové prostředí posledního Symbianu a rychlost i stabilitu Nokie N91

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Starý způsob, Velký, Žaludek, Velký test, Destička, Výrazné rozšíření, Sejf, Futuristický mobil, Pot, Oddělené tlačítko, Početná skupina, Dostatečný kontrast, Střední vzdálenost, Skandál, Výsuvný kryt, Perfektní zvuk, Malé dítě, Celebrita