Nokia N91: celebrita potřebuje skandály (velký test)

Čtyřgigabajtový disk • dvoumegapixelový fotoaparát s 20× zoomem • operační systém Symbian 9.1 • povedený hudební přehrávač • rozpoznávání hlasu • Bluetooth • EDGE • Wi-Fi • podpora sítí třetí generace ... Máte rádi delikatesy? Tak pozor na párátka!

Nová pohádka na starý způsob

Už v recenzi Nokie 3250 jsem se zmiňoval o nesmyslné nekompatibilitě nového systému se staršími aplikacemi pro Symbian. S verzí 9.1 v současné době nezbývá uživateli N91 než čekat na upravené nebo zcela nové verze oblíbeného softwaru, o placených přeregistracích nemluvě.

Na hlavním displeji je téměř vše při starém – výrazný čas, datum, den, název operátora a dva indikátory stavu baterie a síly signálu. Ve spodním řádku vidíme názvy dvou aplikací, které jsou přiřazeny tlačítkům pod displejem (dají se změnit). Nové je použité písmo i jeho velikost a jak jsem říkal v minulé kapitole, rozlišení 176 × 208 je pro mnohem menší objekty a nápisy než dříve naprosto nedostačující.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej

Uprostřed displeje je dnes už zaběhnutý aktivní pohotovostní displej. Poprvé se objevil u Nokie 6681. V řádku je teď ale místo pěti ikon pro rychlé spuštění nejpoužívanějších programů ještě jedna navíc – uživatel je všechny může nastavit.

Pod tímto řádkem jsou pak události aktuálního dne z kalendáře, nebo nejbližší událost následujících dnů. Vidět je tu i počet nedokončených úkolů a při přehrávání MP3 název skladby. Všechny tyto bloky jsou navíc aktivní – výběrem a klepnutím se dostanete do kalendáře nebo úkolovníku, přehrávače...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Využití aktivního pohotovostního displeje

Protože je ale pro pohyb v aktivní pohotovostním režimu potřebný joystick, nelze jeho jednotlivým směrům v takovém případě přiřadit rychlé spuštění vybraných aplikací. Pohotovostní režim lze ale deaktivovat a Nokia N91 se potom chová stejně jako starší smartphony – zůstanou jen stavové ikonky a údaje o čase a datu.

Zpátky ke třem

Hlavní nabídka se standardně zobrazuje jako matice ikon. Původně měly smartphony rozložení v systému 3 × 3, pak přibyl ještě jeden řádek, rozložení 4 × 3 má třeba hudební Nokia 3250. Neznámo proč se v případě N91 vracíme ke „třem na tři“.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní nabídka v mřížce 3×3

Volitelně se dá nabídka zobrazit jako dlouhý pruh pod sebou. Ikony reprezentují jednotlivé aplikace, dají se ukrýt do složek (nanejvýš do první úrovně) a přejmenovat. Můžete je libovolně přeskládat a přizpůsobit nabídku svým potřebám tak, aby nejčastěji používané aplikace byly třeba nahoře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo mřížky seznam • označíme Hudbu • a prohodíme s Médii

Vzhled prostředí telefonu lze ovlivňovat grafickými tématy. Kromě tapety na hlavním displeji změní i pozadí v nabídkách, upraví ikony, barvy, symboly atd. V Nokii N91 je několik předpřipravených témat, další se dají najít, stáhnout, koupit, nebo si můžete vytvořit tapetu v PC Suite.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka grafických témat

Červené tlačítko, Java a kolaps

Tak jako u Nokie N70 nebo 3250 se v N91 aplikace zavírají ihned po stisknutí červeného tlačítka, když se chcete jen dostat na hlavní displej. Takovou vlastnost dřívější chytré telefony neznaly a je třeba si chvíli zvykat, abyste si nezavřeli důležitou aplikaci. Mezi programy pracujícími na pozadí se můžete přepínat v liště, která se vyvolá podržením tlačítka pro vstup do hlavní nabídky.

Klepněte pro větší obrázek
Lišta pro přepínání mezi aktivními aplikacemi

Jako ostatně všechny smartphony, i Nokia N91 je znatelně pomalejší než běžné telefony. Samotný start telefonu trvá přibližně půl minuty. Ve srovnání s Nokií 3250 jsem skoro nepoznal rozdíl. Většinou byla rychlost práce a pohybu v nabídce na stejné úrovni, někdy byla N91 pomalejší z důvodu čekání na práci vestavěného disku.

Výborné výsledky podala N91 v rychlosti Javy. Testoval jsem klasicky pomocí aplikací JBenchmark a vyšlo toto:

  • JBenchmark 1.0: 5 748 bodů
  • JBenchmark 2.0: 531 bodů

Pro srovnání výsledky Nokie N70:

  • JBenchmark 1.0: 4 534 bodů
  • JBenchmark 2.0: 194 bodů

Minimálně pětkrát za den při intenzivním používání musím Nokii restartovat. Je nestabilní, když mám v organizéru větší počet poznámek a událostí a nechám k tomu pracovat některou z aplikací na pozadí, hlavní displej se často rozhodne neukázat mi výběrové políčko v aktivním pohotovostním režimu a schová i popisky kontextových tlačítek. Ty pak samozřejmě nefungují. Jistě, první verze firmwaru zbrusu nového telefonu nemusí být dokonalá, ale v případě N91 to nemůžu z důvodu dlouhého čekání na oficiální prodej odpustit.


Další kapitola je věnována vestavěnému fotoaparátu a FM rádiu

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3250, Nokia 3250 XpressMusic, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Sejf, Dostatečný kontrast, Střední vzdálenost, Velký, Výsuvný kryt, Velký test, Oddělené tlačítko, Žaludek, Pot, Vestavěný zesilovač, Futuristický mobil, Destička, Celebrita, Rychlé vkládání, Perfektní zvuk, Skandál, Celý blok, Malé dítě