Nokia N93i: videomobil druhé generace

Nejvybavenější telefon Nokie dostal vylepšeného nástupce. Je menší, lehčí, leskne se a s videem kamarádí ještě více. Živé fotky!

Nejlépe vybaveným telefonem v nabídce Nokie je v současné době model N93. A aby nejlepší bylo ještě lepší, dočkal se tento osobitý telefon nástupce, který odstraňuje některé neduhy původního modelu. Označení inovovaného telefonu je N93i a Nokia se tímto připomněla, že na označení „i“ ještě nezanevřela. „Íčka“ představují telefony, které přímo navazují na nějakého předchůdce a přináší některá vylepšení. Nejedná se však o natolik velké změny, aby si novinka zasloužila nové číslo.

Nokia N93

Baculka zhubla a zkrásněla

V případě N93i není změn mnoho, ale jsou hodně vidět. Každý si hned všimne nápadného předního krytu, který je nově zcela plochý a má zrcadlový povrch. Telefon jsme si mohli na pondělní tiskové konferenci vyzkoušet a jak se dalo čekat, přední kryt působí jako magnet pro otisky prstů. Nezbývá než mít upatlaný telefon nebo leštit. Naštěstí ale není důvod na přední kryt cíleně sahat, žádné tlačítka tu nejsou.

N93_05.jpgN93_01.jpgN93_02.jpgN93_03.jpg
N93_04.jpgN93_06.jpgN93_07.jpgN93_08.jpg
Nokia N93 na oficiálních obrázcích

Kam zmizel vnější displej? Je schovaný pod zrcadlovým povrchem. O čitelnost ale nemusíte mít obavy, protože se jedná o silně zářící OLED displej. Rozlišení zůstalo zachováno z předchozí verze telefonu, tedy 128 × 36 bodů.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg

Hned je znát, že telefon prošel oproti svému předchůdci hubnoucí kúrou. A to je velmi dobře, protože 28 mm tloušťky a 180 g váhy už je na telefonu trochu moc. Novinka je o tři milimetry tenčí a váží „jen“ 163 g. Přestože je hmotnost stále nadprůměrná, rozdíl oproti předchůdci okamžitě poznáte. Vyšší gramáž je pochopitelně připsána výbavě telefonů.

07.jpg24.jpg 25.jpg

Když se telefon zavře, zapadne horní části do „vaničky“ kolem klávesnice. Eliminují se tím sice vůle zavřeného telefonu, ale otevřít jej jedou rukou je téměř nemožné. Tady ani cvik nepomůže, budou zapotřebí obě ruce.

09.jpg 08.jpg 12.jpg 13.jpg
Displej můžete prohlížet nastojato i naležato • kloub je stejný jako u předchůdce • zrcadlový kryt je novinkou

Z modelu N93 zůstal kompletně zachován dvojitý kloub, který umožňuje klasické i podélné rozevření telefonu. Především je možné telefon uchopit jako digitální kameru. U kloubu na horní hraně telefonu má své místo masivní optika honosící se značkou Carl Zeiss. Také tu už známe z předchůdce, zachován byl pochopitelně i trojnásobný optický zoom. Pod objektivem se nově usadila rovnou dvojice osvětlovacích diod, dříve tam byla jen jedna.

10.jpg 11.jpg 
Objektiv i nadále chrání snímatelná krytka

16 miliónů před očima

Velké změny prošly ovládacími prvky. Vše sice zůstalo na svém místě, ale změnilo se řešení. Miniaturní navigační klávesa na boku byla nahrazena mnohem pohodlnějším joystickem a klávesnice byla zcela zploštěna a pokovena. Vzhledem k velkému prostoru nabízí stále stejně vysoký komfort při ovládání.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg
Klávesnice je nová, pokovená • nový je i ovládací prvek na pravém boku

Hlavní displej se dočkal podpory 16 miliónů barev, což je oproti 262 tisícům pořádný skok v číslech, ale očima jsem žádný rozdíl nezaznamenal. Displeje je pořád stejný – hodí se však dodat, stejně výborný. Nabízí jemné QVGA rozlišení.

22.jpg 23.jpg 19.jpg 20.jpg
Displej má nově podporu 16 miliónů barev • vnější OLED displej je maskovaný pod zrcadlem

Kdyby vám byl displej málo, zůstala zachována možnost připojení telefonu k televizi. Při připojování kabelu už se nemusíte obávat o ztrátu krytky konektoru, nově je připevněna k telefonu. Záměna Pop-portu za miniUSB se v tomto případě nekonala. Kabel pro připojení k televizi bude součástí balení.

26.jpg 27.jpg 28.jpg
Prezentace telefonu připojeného k televizi - na posledním obrázku hra Doom přebudovaná pro Symbian

Telefonu zůstala podpora tří nejrozšířenějších pásem GSM a UMTS. Datové přenosy zvládá prostřednictvím GPRS, EDGE nebo právě v sítích třetí generace. K dispozici je také Wi-Fi. A aby bylo Wi-Fi snadněji k upotřebení, přibyla v nabídce aktivního pohotovostního režimu funkce pro monitoring Wi-Fi sítí v okolí. Stačí se podívat na displej a zjistíte-li, že telefon detekuje nějakou Wi-Fi síť, můžete se okamžitě pokusit o připojení. Automaticky se poté spustí webový prohlížeč. Konektivitu dále zajišťuje Bluetooth 2.0, infraport a datový kabel (USB 2.0, MassStorage).

05.jpg 06.jpg 18.jpg 21.jpg

Nokia N93 získala mnoho ocenění jako nejlepší multimediální telefon a především za své schopnosti natáčet kvalitní video. Výrobce u Nokie N93i bude ještě více prezentovat jako „videomobil“ a byly tomu přizpůosbeny i některé nové funkce. Natáčená videa bude možné velmi snadno sdílet do blogu nebo videoarchivu (včetně slavného YouTube). Právě natočené video tedy můžete okamžitě umístit na internetu.

S videem ještě větší kamarád

Samotné natáčení videa nebylo třeba nijak zvlášť vylepšovat. Rozlišení VGA a třicet snímků za vteřinu je velmi slušná kvalita. U předchůdce jsme si ztěžovali jen na příliš hlučný optický zoom, který do záznamu přenášel nepříjemné zvuky. Výrobce tento problém vyřešil šalamounsky – optický zoom není možné v průběhu natáčení použít a odkázání jste jen na digitální. V tak malém přístroji není technicky možné zabránit přenosu vibrací a hluku z optiky do mikrofonu, tvrdí zástupci výrobce.

Telefon byl dále vylepšen o možnosti přehrávání videa. Sice stále chybí přímá podpora formátu DivX, ale není problém si ji doinstalovat (mělo by být k dispozici na stránkách výrobce). Standardně Nokia pracuje s rozlišením MPEG4 nebo 3GP. Nově umí telefon stahovat videa z hojně se rozrůstajících videoarchivů (ano, i YouTube).

Možná že při testování narazíme na další novinky v nabídce, ale základ zůstane stejný – Symbian S60 3rd Edition, přesněji verze 3.0. Nejnovější verze Symbianu bude dostupná pouze u úplně nových modelů, tedy N76 a N95.

Příznivci mobilního natáčení videa se svého vylepšeného nástroje dočkají v březnu, kdy se začne za cenu kolem 22 000 Kč prodávat.

Nokia N93i ve zkratce

  • rozměry a hmotnost: 108 × 58 × 25 mm, 163 g
  • mobilní sítě: GSM (900/1800/1900 MHz), UMTS (2100 MHz)
  • datové přenosy: GPRS, EDGE, UMTS
  • konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, inraport, Pop-port (USB 2.0)
  • hlavní displej: aktivní TFT, rozlišení 240 × 320 bodů, 16 miliónů barev
  • vnější displej: OLED, monochromatický, 128 × 36 bodů
  • fotoaparát a obrázky: rozlišení 3,2 Mpx, optika Carl Zeiss, 3× optický zoom, makro; sdílení obrázků, přímý tisk na tiskárnu, prohlížení v TV pomocí kabelu
  • videokamera a video: rozlišení VGA (640 × 480 bodů), 30 snímků za vteřinu; sdílení videa, podpora stahování videa, podpora formátů MPEG4, H.263, 3GP, přehrávání v TV pomocí kabelu
  • paměť: 50 MB + slot pro paměťové karty miniSD
  • operační systém: Symbian S60 3rd Edition
  • akumulátor a výdrž: Li-Ion 950 mAh, až 285 hodin v pohotovosti, až 235 min hovoru
Diskuze (22) Další článek: Nové aplikace pro Windows Mobile

Témata článku: Nokia, Nokia N93, Nokia N93i, Druh, Záměna, Slušná kvalita, Generace, Gen