Nokia N95 8GB: přízrak mezi mobily (velký test)

Nokia vzala svůj nejlepší mobil a ještě jej vylepšila. Výsledek? Nejlepší mobilní telefon všech dob!

Klíčové vlastnosti

  • ohromná výbava a množství funkcí
  • obří displej
  • lepší výdrž oproti modelu N95
  • velká vnitřní paměť
  • GPS navigace
  • 5Mpx fotoaparát s autofokusem
  • operační systém Symbian

Hlavní nedostatky

  • z USB konektoru se telefon nenabíjí
  • pomalé nahrávání do paměti telefonu
  • špatná sluchátka v balení
  • za navigaci se doplácí

Kingston_partner_small.jpg

Nokia N95 8GB
N95 8GB Nokia N95 8GB napravuje nedostatky původní verze. Přináší větší výdrž, 8GB flashpaměť místo paměťových karet a větší displej. Záchována zůstala široká podpora datových přenosů i přijímač GPS.rozměry a hmotnost: 99 × 53 × 21 mm, 128 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 16 mil. barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 11, EDGE tř. 11, UMTS, HSDPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), infraport, Wi-Fi
paměť: 8192 MB
baterie: Li-Ion 1200 mAh, procesor: 327 MHz
operační systém: Symbian 9.2 S60 3rd Edition, FP1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (640 × 480), autofocus, vestavěný blesk
90 %
(12. místo z 897)
katalogrecenze
cena: 11 280 Kč (koupit)

Když jsem na jaře testoval Nokii N95, příliš kritický jsem nebyl. Telefon přinesl v kompaktním balení doposud nevídanou výbavu a vylepšený operační systém Symbian S60. Přesto se našlo několik nedostatků, který dobrý dojem trochu pokazily. Například menší výdrž akumulátoru a horší konstrukční zpracování výsuvného mechanismu.

Nokia_N95_02.jpg Nokia_N95_06.jpg Nokia_N95_03.jpg
Nokia N95 8GB oficiálně

Nokia však neusnula na vavřínech a svůj top model vylepšila. Zbavila ho hlavních nedostatků a už tak bohatou výbavu ještě doplnila. Inovovaný model měl původně nést tradiční označení N95i, dostal však jméno N95 8GB. To aby bylo hned jasné, co je hlavní inovací novinky.

Nokia_N95_08.jpg Nokia_N95_09.jpg Nokia_N95_10.jpg Nokia_N95_11.jpg
Nadupaná, elegantní, multifunkční....

Tip: pokud vás zajímají pouze rozdíly novinky oproti modelu N95, přečtěte si článek se srovnáním. Toto je plnohodnotná recenze Nokie N95 8GB a některé její pasáže se budou nápadně podobat testu staršího modelu N95.

Displej povyrostl

Černá barva je poznávacím znamením nového modelu N95 8GB. V jiné barvě se telefon nebude nabízet, předchůdce je přitom zepředu výhradně stříbrný a zezadu buď béžový či fialový. Konstrukce je stejná – tedy výsuvný mechanismus s možností pohybu na obě strany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Oproti předchůdci je zpracování výsuvného mechanismu lepší. Vůle mezi oběma částmi je zanedbatelná jak v zavřeném, tak v otevřeném stavu. Pohyb už není doprovázet „šustivým“ pohybem a na konci své dráhy posuvný díl měkce dosedne. Aretace pracovních poloh jsou však slabší a hrozí riziko nechtěného otevření telefonu například v kapse.

Rozměry jsou stále stejné, tedy 99 × 53 × 21 mm, hmotnost narostla o 8 g na 128 g. Přední straně dominuje displej s úctyhodnými rozměry 43 × 57 mm – zvětšovalo se a zobrazovač zasahuje až těsně k okrajům. Tak to má být, přední plocha telefonu je příkladně využita. Chcete-li získat představu o velikosti displeje, prohlédněte si Nokii E61, resp. E61i. Výrobce u modelu N95 8GB použil stejný displej jako u těchto „minikomunikátorů“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hledejte rozdíly oproti původní N95...

Rozlišení displeje zůstalo na standardních 240 × 320 bodech. Zobrazení je tedy při bližším zkoumání o něco hrubší, nicméně při běžném použití vás nějaké „kostičkování“ rozhodně rušit nebude. Zobrazení je dostatečně jemné. Displej zvládne zobrazit 16 miliónů barev a žádné větší problémy jsem neměl asi s čitelností za slunečného dne. Regulaci podsvětlení zajišťuje světelné čidlo. V nabídce můžete nastavit hladinu podsvícení – při maximálním nastavení displej září velmi silně a zřejmě si řekne o patřičný příděl energie. Výchozí nastavení se zdá být optimální.

V nabídce můžete nastavit prodlevu zhasnutí podsvícení (5 až 60 s) a prodlevu pro aktivaci spořiče displeje (1 až 30 min). V úsporném režimu je tedy podsvícení zhasnuté a telefon ukazuje pruh s hodinami, datem, názvem aktuálního profilu vyzvánění a případně s ikonami zmeškaných událostí. Pruh je vždy orientován podélně. Bez podsvícení není zobrazení moc výrazné a tak by se hodilo, kdyby bylo větší a názornější. A k dokonalosti mi chybí ještě nenápadná informační dioda, která by při zmeškaném hovoru, zprávě nebo prošlé události poblikávala.

Boční partie se shodují s předchozím modelem. Až na jednu maličkost – novince chybí slot pro paměťové karty. Náhradou za tento nedostatek je 8GB vnitřní paměť. Nalevo tedy najdeme okénko infraportu, audio konektor jack 3,5mm a mřížku levého reproduktoru, která má na druhé straně pravý protějšek. Společnost mu dělá kolébka pro regulaci hlasitosti sluchátka či ovládání zoomu, tlačítko pro vstup do galerie a spoušť fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I na těchto fotografiích se několik kosmetických rozdílů najde. Na horní hraně je zapuštěné vypínací tlačítko, na spodní mini-USB konektor, zdířka pro nabíječku a poutko pro přichycení šňůrky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení tlačítek je nově bílé

Vydrží víc

Změnou prošla funkční část klávesnice. Musela ustoupit většímu displeji a trochu se uskromnit. Klávesy jsou proto menší, nicméně ovládání je bezproblémové. Na tom má zásluhu především výrazné vystoupení tlačítek nad okolní povrch. Zmenšila se i navigační klávesa, ale opět jsem nezaznamenal nějaké obtíže s ovládáním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Numerická klávesnice zůstala stejná, jen barvy se změnily. Plast je černý a podsvícení bílé. Každá řada klávesnice je jedna vyboulená vlna a rychle se tedy zorientujete i poslepu. Tlačítka jsou dostatečně velká, jejich odezva je jasná. Cvaknutí bych ocenil trochu tišší, ale není to žádný extrém.

Na telefonu se mi líbí inteligentní zámek klávesnice. Po zavření telefon přibližně dvě vteřiny počká, zda s ním chce pracovat dále v zavřeném stavu. Až poté dojde k zamčení. Po otevření se zámek samozřejmě uvolní. Zámek lze aktivovat/deaktivovat i postupným stiskem kontextových tlačítek bez nutnosti otevření telefonu a k dispozici je i klasický automatický zámek s časovou prodlevou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka zpřístupněná vysunutím telefonu na druhou stranu jsou černá a přibylo jim vyboulení usnadňující hmatového rozlišení. Podsvícení je bílé a kupodivu stále značně nerovnoměrné

Změnou prošla zadní část telefonu. Zachován zůstal materiál krytů, tzv. „soft touch“, který je matný a neklouže v ruce. Ovšem přestavěn je rámeček kolem optiky fotoaparátu. Chybí mu aktivní posuvná krytka a posunul se diodový blesk. Chybějící krytka o okamžik prodlouží aktivaci fotoaparátu – nyní musíte odemknou klávesnici a podržet tlačítko spouště. Odhalená optika se také snadněji zašpiní a zvýší se riziko poškrábání krycího sklíčka. Před poškrábáním však částečně chrání vystouplý okolní rámeček. Krytka však u předchůdce přinášela i trable – nejednou se mi samovolně otevřela při vytahování telefonu z kapsy a musel jsem čekat, až proběhne proces spouštění a ukončování aplikace fotoaparátu. U novinky mi proto vůbec nechybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Mechanická krytka zmizela na přání uživatelů

Rámeček optiky byl u předchůdce výrazně vystouplý, novinky jej má zarovnaný s okolním krytem. Celková tloušťka obou modelů je stejná, takže už si sami domyslíte, že nám novinka trochu přibrala. Do útrob se ale díky tomu vešla baterie s vyšší kapacitou. Akumulátor BL-6F s kapacitou 1200 mAh slibuje výdrž až 280 hodin v pohotovostním režimu a 300 minut při hovoru. Tyto hodnoty jsou sice realitě vzdálené, nicméně zlepšení oproti předchůdci jsem zaznamenal hned. V plné testovací zátěži, která začínala přehráváním dvouhodinového filmu a zahrnovala přístupy na internet, poslech hudby a neustálé hraní s funkcemi, vydržel telefon celý den bez nabíječky a večer ukazoval ještě dva stupně nabití baterie. Původní Nokia N95 by v takovém případě už po obědě lapala po dechu. Pokud budete Nokii N95 8GB využívat na maximum, dennímu dobíjení se nevyhnete, ale budete mít jistotu, že se bez nabíječky obejdete celý den. Při běžném využití převážně k telefonování a textové komunikaci by mohla vydržet až do třetího dne, to je však jen odhad.

Poznámka: Akumulátor BL-6F z novějšího modelu nelze použít u staršího, kde je standardně baterie BL-5F. Akumulátor použitý v osmigigabajtové N95 je totiž o něco tlustší a do útrob staršího modelu se nevejde.

Témata článku: Nokia, , , HTC Tytn, HTC Tytn II, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, MOBI, Velká vnitřní paměť, Spousta paměti, Spuštěná aplikace, Kompletní obsah, Textový popisek, Roční licence, Kosmetický rozdíl, Okolní rámeček, Nastavení účtu, Velký, Chronologický seznam, Stejný balík, Informační web, Mez, Rychlé vyhledání, Video & AMP