Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

Klávesnice, ovládání a displej

plusy: inteligentní zámek klávesnice • pohodlná funkční část klávesnice • povedená numerická klávesnice • velká plocha displeje • regulace jasu světelným čidlem • možnost nastavení jasu ručně

minusy: tlačítka numerické klávesnice by mohla být větší • nerovnoměrné podsvícení hudebních tlačítek • hrubší rozlišení displeje • malé písmo hodin v úsporném režimu • hodila by se informační dioda

Na telefonu se mi líbí inteligentní zámek klávesnice. Telefon už vás nebude otravovat, jako u Nokie N80, jestli si po zasunutí opravdu přejete klávesnici zamknout a rovnou ji zamkne. Provede tak ovšem se zpožděním přibližně dvou vteřin, které případně stačí na to, abyste s telefonem mohli pracovat dál v zavřeném stavu. Dokonalé. Po otevření se zámek samozřejmě uvolní. Takto to funguje při vysouvání na obě strany a také při manipulaci s krytkou fotoaparátu – otevřete, klávesnice se uvolní a můžete fotit; zavřete a klávesnice se zamkne. Zámek lze samozřejmě deaktivovat i postupným stiskem kontextových tlačítek bez nutnosti otevření telefonu a k dispozici je i klasický automatický zámek s časovou prodlevou.

Fuknční část klávesnice se povedla. Navigační klávesa je přesná, potvrzování jisté, rámeček tvořený lesklými tlačítky je vystouplý a usnadňuje hmatovou orientaci. Hodně prostoru dostala tlačítka pro vstup do hlavní a multimediální nabídky, což je dobře. Při zasunutém telefonu je trochu hůře dostupné tlačítko C a tužtička, ale ty příliš často v zavřeném stavu používat nebudete.

NokiaN95_35.jpg NokiaN95_36.jpg NokiaN95_38.jpg NokiaN95_39.jpg
Pohodlné, praktické, bez zbytečných designových komplikací

Pochválit musím i tlačítka na pravém boku, která jsou dostatečně velká a díky vyvýšení je snadno najdete pohmatu. Použitelné je také vypínací tlačítko na horní hraně, byť je zapuštěné, aby nedocházelo k jeho nechtěnému stisku.

NokiaN95_30.jpg NokiaN95_31.jpg NokiaN95_37.jpg
Tlačítka na pravém boku jsou prakticky vyvýšená • na levé straně bez tlačítek • vypínací tlačítko na horní hraně

Numerická klávesnice je tvořena vlnami. Každá řada je jedna vlna. Snadno se tedy zorientujete i poslepu. Na tak velkém telefonu bych si ale představoval tlačítka možná ještě o trošku větší, prostor pro rozšíření by tu byl. Při psaní textovky mi dále trochu vadí vystouplá spodní hrana telefonu, kterou ucítíte na palci při stisku některého tlačítka ze spodní řady. Pozitivní hodnocení klávesnice však přetrvává, nemusí si na ni dlouho zvykat.

NokiaN95_42.jpg NokiaN95_43.jpg NokiaN95_44.jpg 
NokiaN95_45.jpg NokiaN95_46.jpg NokiaN95_47.jpg
Jako na moři - jednotlivé řady numerické klávesnice jsou vyvýšeny ve tvaru vln

Popisky numerické klávesnice jsou podsvíceny sytým modrým světlem, na funkční části najdete barev více. Podsvícení se aktivuje automaticky při nedostatku světla, jehož intenzitu hlídá světelné čidlo nad displejem.

NokiaN95_76.jpgNokiaN95_78.jpg
Podsvícení klávesnice je ovládáno světelným čidlem

Tlačítka zpřístupněná vysunutím telefonu na druhou stranu jsou černá a zcela plochá, bez jakéhokoli hmatového rozlišení. Vzhledem k tomu, že jsou jen čtyři, tak to tolik nevadí. I když by se mohlo zdát, že jsou senzorová, jejich stisk je mechanický – tenký krycí plast se nepatrně promáčkne. Podsvícení popisků je modré a kupodivu značně nerovnoměrné.

NokiaN95_40.jpg NokiaN95_41.jpg NokiaN95_79.jpg 
Tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače nemají hmatové rozlišení

Velkoplošné promítání

Displej si mě okamžitě získal svojí plochou. Mezi symbianovými smartphony platformy S60 je to zatím největší plocha, kterou můžete mít (do doby než přijde komunikátor E90). Úhlopříčka zobrazovací plochy je 2,6 palců, což dává obdélník o rozměrech 40 × 53 mm.

NokiaN95_09.jpg NokiaN95_77.jpg 
Zatím největší displej na přístroji Nokia Nseries

Displej
rozměry40 × 53 mm
rozlišení240 × 320 bodů
počet barev16 miliónů
typ displejeaktivní TFT
bodů na cm23623
max. počet řádků pro psaní SMS10
max. počet řádků pro čtení SMS10
max. počet řádků pro internet23
možnost změny velikosti písmaano
informační diodane
hodiny v úsporném režimuano

Rozlišení ale zůstalo klasické QVGA, tedy 240 × 320 bodů. Kdo je zvyklý na jemný displej Nokie N80, kde jednotlivé obrazové body sotva rozeznáte pod lupou, budete displej Nokie N95 kritizovat za jeho „hrubost“. Při bližším zkoumání můžete rozeznat jednotlivé body obrazu, ale při praktickém používání to samozřejmě vnímat nebudete. Displej je pěkný, horší rozlišení vůči ploše úspěšně maskuje vyhlazené písmo. Nebýt Nokie N80, asi bych se „hrubostí“ displeje ani nezabýval, vždyť většina komunikátorů s dotykovými displeji má zobrazovače ještě větší a rozlišení nabízí stejné. Nokia sice jemnější rozlišení zvládne, ale zřejmě chtěla použitím standardního rozlišení QVGA zajistit stoprocentní kompatibilitu všech aplikací.

Srovnání displejů
 zařízenírozměryrozlišeníjemnost
Nokia N9540 × 53 mm240 × 320 bodů3 623 bodů/cm2
Nokia N7337 × 49 mm240 × 320 bodů4 236 bodů/cm2
Nokia N8035 × 41 mm352 × 416 bodů10 204 bodů/cm2
Nokia N9337 × 44 mm240 × 320 bodů4 717 bodů/cm2
Sony Ericsson P990i42 × 56 mm240 × 320 bodů3 265 bodů/cm2
HTC P4350 (Herald)43 × 57240 × 320 bodů3 133 bodů/cm2

Displej zvládne zobrazit 16 milónů barev a žádné větší problémy jsem neměl asi s čitelností za slunečného dne. Regulaci podsvětlení zajišťuje světelné čidlo. V nabídce můžete nastavit hladinu podsvícení – při maximálním nastavení displej září velmi silně a zřejmě si řekne o patřičný příděl energie. Výchozí nastavení se zdá být optimální.

V nabídce můžete nastavit prodlevu zhasnutí podsvícení (5 až 60 s) a prodlevu pro aktivaci spořiče displeje (1 až 30 min). V úsporném režimu je tedy podsvícení zhasnuté a telefon ukazuje pruh s hodinami, datem, názvem aktuálního profilu vyzvánění a případně s ikonami zmeškaných událostí. Bez podsvícení není zobrazení moc výrazné a tak by se hodilo, kdyby bylo větší a názornější. A k dokonalosti mi chybí ještě nenápadná informační dioda, která by při zmeškaném hovoru, zprávě nebo prošlé události poblikávala, jako u Nokie 6300.

Sítě, datové přenosy, konektivita a VoIP

plusy: podpora GPRS a EDGE třídy 11 • podpora UMTS a rychlých datových přenosů HSDPA •  podpora Wi-Fi • Bluetooth 2.0 včetně A2DP profilu • infraport • miniUSB konektor • USB Mass Storage • přímá podpora VoIP • automatické nastavení datových profilů

mínusy: chybí automatická volba datového profilu podle priority •jako USB Mass Storage se nepřipojí vnitřní paměť telefonu • přes USB nelze telefon nabíjet

Telefon je kvadrální, tzn. že dokáže pracovat ve všech čtyřech standardních pásmech sítí GSM – 850, 900, 1800 nebo 1900 MHz. V sítích GSM nabízí možnost datových přenosů prostřednictvím GPRS nebo EDGE, obojí ve třídě 11. Telefon si dále rozumí se sítěmi třetí generace UMTS. Kromě videohovorů si můžete užívat rychlých datových přenosů a to až do rychlosti 3,6 Mb/s. Za to telefon vděčí technologii HSPDA. U nás ji nabízí O2, ale zatím pouze do maximální teoretické rychlosti 1,8 MB/s.

Konektivita a datové přenosy
sítě GSM850/900/1800/1900 MHz
GPRSano, třída 11
EDGEano, třída 11
CSDano
3G (UMTS, WCDMA)ano
HSDPAano, 3,6 Mbit/s
Wi-Fiano
Bluetoothano, 2.0 A2DP
infraportano
systémový konektor pro kabelano, mini-USB
USB Mass Storageano

Datových přenosů můžete využít pro mnoho aplikací přímo v telefonu, ať už budete pouze brouzdat na internetu nebo nahrávat obrázky do blogu, stahovat mapy nebo sledovat streamovanou televizi. Pokud chcete využít svůj telefon také jako modem k počítači, můžete jej prostě připojit a začít používat. Léty prověřený a neustále vylepšovaný obslužný program Nokia PC Suite si zajistí veškeré potřebné nastavení sám a po připojení telefonu k počítači proto stačí kliknout na ikonku Připojení k internetu. Za pár vteřin jste připojeni.

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg
Připojení počítače k internetu přes Nokii N95 na jeden klik

Podobné sympatie si získá samotný telefon – podle údajů na SIM kartě zjistí, s jakým operátorem má tu čest a podle toho nastaví všechny potřebné datové profily – tzn. APN internet, wap a MMS. Při spuštění aplikace, která vyžaduje připojení k internetu, jste vždy předem dotázání, jakého přístupového bodu se má využít. Leckde se dá nastavit výchozí přístupový bod, který bude zvolen vždy automaticky. Chybí mi zde možnost seřazení přístupových bodů podle priority a jejich automatická volba na základě dostupnosti. Tak to umí například Sony Ericsson P990i.

11.png 12.png 13.png 18.png
Správce přístupových bodů datového připojení • nabídka • editace parametrů přístupového bodu • zvláštní přístupové body můžete nastavit i různým aplikacím a to pěkně přehledně na jednom místě

Opakovaně jsem provedl test rychlosti připojení prostřednictvím HSDPA. Testoval jsem v Brně. V centru se rychlost pohybuje v průměru kolem 800 kb/s, v oblasti mého bydliště v okrajové části Brna se kupodivu více přibližuji hranici jednoho megabitu a hodnoty nad 900 kb/s nejsou výjimkou. Zřejmě závisí na vytíženosti sítě a také na koncentraci budov a s tím spojené síle signálu.

05.jpg 06.jpg
Téměř megabit v mobilu a ani upload není špatný

07.jpg 08.jpg
Další výsledky naměřené službou Speedtest.cz

Velkým přínosem pro telefon je podpora Wi-Fi. Rovnou na pohotovostním displeji najdete volbu pro rychlé vyhledání Wi-Fi sítě v okolí. To se hodí, pokud rádi využíváte volných Wi-Fi sítí v restauracích apod. Nemusíte hledat nastavení v nabídce, stačí si vybrat síť a připojit se bez složitého nastavování. Telefon jinak sítě v okolí prozkoumává sám a když najde nějakou známou, automaticky se k ní připojí. Automatické skenování sítí však můžete vypnout a trochu tak šetřit energii v akumulátoru.

07.png 02.png 03.png 04.png
Telefon skenuje sítě v okolí • připojen do sítě DAP • nabídka při výběru z aktivního pohotovostního režimu • výběr jiné dostupné sítě

Pokud jste k Wi-Fi síti připojeni, je to signalizováno na pohotovostním displeji – pokud položku vyberete, můžete buď hledat další Wi-Fi sítě nebo vybrat volbu Spustit prohlížeč webu.

05.png 06.png
Skenování lze nastavit nebo vypnout

V nastavení Wi-Fi připojení najdete volbu režimu (infrastruktura/Ad-hoc) nebo také možnosti zabezpečení (WEP, WPA/WPA2).

Telefonuje přes internet

Nokia N95 zdědila po sourozencích z řady E možnost volání přes internet. Není k tomu potřeba žádná nadstavbová aplikace, podpora je zabudována přímo v telefonu. Chce to jen Wi-Fi a patřičné nastavení. Partnerem Nokie pro internetové volání je Volný se službou TelefoNet. A s touto službou jsem internetové volání také vyzkoušel.

Nokia N95 je mezi podporovanými telefony. Proto se nemusíte starat o nastavování, stačí si nechat zaslat konfigurační SMS ze stránek Volný. Ale ani ruční nastavení není složité a najdete k němu podrobný návod. K testu je možné využít testovací účet, který umožňuje provádět půlminutové hovory zdarma na pevné linky. Pokud se vám internetové volání zalíbí, nabízí Volný dva tarifní programy pro službu TelefoNet – bez paušálu s lákavou cenou 0,58 Kč/min pro volání na pevné linky mimo špičku nebo neomezené volání na pevné linky za měsíční paušál 475 Kč (více zde).

16.png 17.png
Nastavení internetového telefonu je snadné

Po nastavení SIP profilu a účtu internetového telefonu se při volbě čísla objeví v kontextové nabídce pod položkou Videohovor nová položka Internetové volání. Takto vytočíte internetový hovor. Pokud chcete internetové hovory nejen uskutečňovat, ale i přijímat, musíte v nastavení SIP profilu zvolit možnost trvalé registrace v síti. V nastavení hovorů lze pak zvolit, který typ volání upřednostňujete. Pokud zadáte, že internetové, všechna volaná čísla se budou spojovat internetovým hovorem a spojení v GSM síti zvolíte výběrem z kontextové nabídky. Jakmile opustíte pokrytí Wi-Fi, telefon automaticky upřednostní GSM.

Pokud máte raději na telefonování přes internet Skype, nenastavujte SIP profily, ale nainstalujte si freewarovou aplikaci Fring. Sice nebudete mít internetové volání zabudované přímo v systému telefonu, ale budete mít Skype se vším všudy ve svém mobilu. A navíc se takto obejdete bez Wi-Fi, Fring lze používat i při datovém připojení v mobilní síti.

Bluetooth stereofonně

Nokia už se rozloučila s Pop-Portem a u většiny nových telefonů najdeme klasický miniUSB konektor, stejně tak u modelu N95. Po připojení kabelu k počítači vám telefon nabídne čtyři režimy: PC Suite, velkokapacitní paměť (USB Mass Storage), Tisk obrázků a Přehrávač médií. V režimu velkokapacitní paměti se paměťová karta telefonu objeví v počítači jako běžný výměnný disk. Škoda, že stejným způsobem nepřipojí jako další disk i vnitřní paměť telefonu, jak tu umí např. LG Shine. Chvályhodné ovšem je, že se telefon nepřepne do Offline režimu a můžete s ním volat, i když je kabelem připojený k počítači. To starší symbianové smartphony neumí.

01.png 10.png 
Po připojení kabelu jste dotázáni na režim připojení • můžete však nastavit jeden napořád

Telefon dokáže komunikovat s okolím ještě dvěma bezdrátovými prostředky – prostřednictvím Bluetooth a infraportem. Přítomnost infraportu u nových přístrojů Nseries výrobce zdůvodňuje možností použít mobilní telefon jako dálkový ovladač. Škoda, že za tímto účelem není v telefonu připravená rovnou nějaká aplikace.

Modrý zub pracuje spolehlivě, k telefonu můžete najednou připojit i několik zařízení – například sluchátka pro poslech hudby a počítač pro synchronizaci. Bluetooth podporuje stereofonní profil A2DP, takže si můžete užívat bezdrátové svobody při poslechu hudby.

08.png 15.png 09.png 
Nabídka nastavení datových připojení • nastavení Bluetooth

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Počáteční nadšení, Fyzické rozlišení, Webová adresa, Textový popisek, Hardwarový modem, Úprava obrázků, Dok, Nabízené slovo, Automatická volba, Archivace, Chronologický seznam, Web Archiv, Klasický jack