Nokia N95: na prahu dokonalosti (mega test)

Nejpodrobnější český test Nokie N95 – telefonu s nejlepší výbavou na trhu. Všechny funkce pečlivě otestovány! 6× video!

Telefonování, zvonění, adresář

plusy: možnost videohovorů • automatická změna vyzváněcího profilu po připojení příslušenství • filtrování hovorů • hlasové vytáčení na základě rozpoznávání hlasu
minusy: blikání displeje při vyzvánění nelze vypnout • hovor nelze ukončit zasunutím telefonu • vyzváněcí melodii je nutné nastavovat pro všechny profily zvlášť • vyhledávání v adresáři i s diakritikou

Z Nokie N95 můžete volat třemi způsoby – klasicky v síti GSM, přes internet nebo i s obrazem v síti třetí generace. Aby byl zvuk ze sluchátka nezřetelný a mikrofon byl málo citlivý, už jsme dlouho nezažili a nezažijeme to ani s Nokií N95. Se zvukem pracuje citlivě a to i v režimu hlasitého handsfree.

Telefonování
hlasité handsfree ano
hlasové vytáčení ano
záznamník hovoru ano, max. 1 hod.
Push to talk ano
adresář
adresář v telefonu ano
počet míst v paměti telefonu podle sdílené paměti
vícepoložkový seznam ano
počet položek k jednomu kontaktu 46 typů, bez omezení
skupiny ano
SIM a vnitřní adresář najednou ne
způsob vyhledávání v seznamu postupným psaním
vyzvánění
nahrávání melodií z počítače ano
vícehlasé vyzvánění ano
počet hlasů 64
MP3 (WMA/AAC) vyzvánění ano
vibrační vyzvánění ano
vibrace během zvonění ano
uživatelský zvuk pro SMS ano
vyzváněcí profily ano
filtrování hovorů ano
odlišení volajících zvoněním ano
odlišení skupin zvoněním ano
přiřazení obrázku k volajícímu ano
přiřazení obrázku ke skupině ne
vypnutí zvonění bez odmítnutí ano
editace vyzvánění v telefonu (skladatel) ne


Hovor se ohlásí zvoněním, které může být polyfonní (64 hlasů), ve formě zvukového souboru (MP3, AAC, AMR, RealAudio, WAV) nebo vibrační. Vibrace lze samozřejmě kombinovat se zvukem. Navíc začne blikat podsvícení displeje. Zvuku při vyzvánění by slušela výraznější basová složka, ale přesto patří k lepšímu průměru. Vibrační vyzvánění je dostatečně silné, ale bohužel díky tomu docela hlučné. Nepřišel jsem na to, jak zrušit blikání displeje při zvonění – místo vizuálního upozornění na hovor bych totiž více ocenil možnost pohodlně zjistit, kdo mi volá.

03.png 04.png 05.png
Vyzvánění • průběh hovoru • kontextová nabídka hovoru

Pro „hračičky“ je v telefonu nachystána aplikace 3D tóny, která využívá dvojice stereofonních reproduktorů a s běžnými vyzváněcími melodiemi dokáže udělat různá kouzla. Můžete si vybrat trajektorii zvuku třeba tak, že bude kroužit kolem vás a to ještě navolenou rychlostí. K dispozici je i volba ozvěny. Při volbě trajektorie „přelet“ si můžete dokonce nastavit i vliv Dopplerova efektu.

17.png
Aplikace 3D tóny

Konečně alespoň hodina

Při vyzvánění se na displeji zobrazí jméno, číslo a miniatura volajícího. Škoda, že je tento obrázek jen velmi malý, kdesi v rožku. Hovor lze přijmout vysunutím telefonu, ale je zajímavé, že ho zasunutím již nezavěsíte. Hovor pokračuje dál. Ono totiž vůbec není nutné, aby měl telefon při hovoru plnou délku. Nicméně bych ocenil, kdyby šla volba zavěšení zasunutím někde aktivovat.

V telefonu samozřejmě nechybí vyzváněcí profily. Můžete si jich nastavit, kolik chcete. Můžete zde nastavit vyzváněcí melodii běžných hovorů, odlišnou melodii pro videohovory, styl vyzvánění, tóny klávesnice vibrace nebo velmi užitečný filtr hovorů, který lze rychle nastavovat podle skupin v adresáři. Neznám nikoho, kdo by měl pro každý profil jinou vyzváněcí melodii, ale možná se někdo takový najde a způsob zadávání vyzváněcích profilů ocení. Já používám svoji oblíbenou vyzváněcí melodii, podle které poznám, že se ozývá můj telefon. Když ji chci použít ve všech profilech, musím ji v každém samostatně zvolit. Univerzálním řešením by byla volba „kopírovat nastavení z jiného profilu“ v kontextové nabídce profilu, ale taková tam není.

01.png 02.png 15.png 16.png
Nastavení hovorů • nastavení vyzváněcích profilů

Pro zvuk příchozí zprávy si můžete vybrat jakýkoli zvukový soubor a opět jej budete nastavovat v každém profilu. Zvuk budíku nebo upomínky kalendáře se nastavuje jinde a platí pro všechny profily. Pro skupiny nebo i jednotlivé kontakty lze nastavit specifickou vyzváněcí melodii, která rovněž není na profilu závislá. Velmi užitečnou volbou je automatické přepnutí profilů po připojení příslušenství – připojíte sluchátka, zvolí se adekvátní profil. Třeba takový, v rámci kterého se před spuštěním vyzvánění přečte jméno volajícího. I to Symbian umí.

Hovor lze při vyzvánění odmítnout nebo jen ztlumit. V nastavení můžete zadat text SMS zprávy, která se automaticky odešle volajícímu, kterému jste hovor odmítli. Např.: „Teď nemohu hovor přijmout, zavolám později.“

V průběhu hovoru máte možnost pracovat s ostatními funkcemi telefonu. Můžete se například podívat do kalendáře nebo spustit diktafon a tím hovor nahrát. Po několika letech se Nokia odhodlala a dovoluje nahrávku delší než jedna minuta! Nyní se omezení protáhlo na jednu hodinu. Přesto mi není jasné, proč délka není jednoduše omezena pouze tím, kolik je v telefonu dostupné volné paměti.

Videohovor nepřináší nic nového. Můžete měnit kamery, přibližovat obraz anebo jej zakázat a v nastavení zvolit obrázek, který se protistraně místo vás zobrazí.

Nafukovací seznam

Uskutečněné hovory se archivují v protokolu volání. Můžete si nastavit, jak staré hovory se zde budou držet – 2 dny, 10 dnů nebo měsíc. Případně lze protokol zcela deaktivovat. Protokol je přehledný, záložkový. Ihned vidíte jméno nebo číslo volajícího a pod ním drobnějším písmem datum a čas volání.

09.png
Protokol volání

Adresář nabízí symbianovou klasiku. Jeho kapacita je omezená pouze sdílenou pamětí a k jednotlivým jménům můžete zadat velké množství položek. Typů jsem napočítal 46, ale můžete přidávat i více typů stejného druhu. Vše se přitom synchronizuje s Outlookem nebo Lotus Notes. Adresář je jednoduchý, řádkový. V nastavení najdete pouze volbu, zda se má řadit podle jmen nebo podle příjmení.

Do adresáře vstoupíte způsobem, jaký nastavíte. Odkaz je standardně na prvním místě aktivního pohotovostního režimu, může být ale také na kontextovém tlačítku nebo třeba v uživatelské nabídce. V adresáři se vyhledává postupným psaním jména. Telefon chytře filtruje vyhledané položky jak podle příjmení, tak podle křestního jména. Chybí mi ale možnost vyhledávání podle firem a vadí mi, že musím ctít diakritiku. A tak když chci najít kontakt začínající na Š, musím klávesu 7 stisknout sedmkrát. Narozdíl od starších modelů je N95 při hledání v adresáři svižná.

10.png 11.png 12.png 13.png 14.png
Adresář: prohlížení • hledání • náhled na kontakt • editace • skupiny

U symbianových smartphonů jsem si ale oblíbil možnost volby hlasem. Není totiž nutné zadávat hlasové jmenovky, protože telefon umí hlas rozeznat a příkaz porovná s tím, co najde v adresáři. Pokud zřetelně vyslovíte celé jméno a příjmení, úspěšnost správné volby je takřka stoprocentní. Pro nejčastěji volaná čísla pak používám klasickou rychlou volbu.

Kontakty je možné třídit do skupin. Jde to rychle, jen zaškrtáváte ze seznamu ty, které do skupiny patří. Skupinám lze nastavovat specifickou vyzváněcí melodii nebo podle nich filtrovat hovory. Seznam kontaktů na SIM kartě je veden zcela odděleně a dostanete se do něj přes kontextovou nabídku.



Zprávy SMS, MMS, e-mail

Plusy: učenlivý slovník T9 • oddělený seznam pro doručenky • MMS není třeba nastavovat • použitelný e-mailový klient • nastavení pravidelného stahování e-mailů • podpora kancelářských formátů u příloh

Minusy: T9 píše s háčky a čárkami • nelze rychle vybrat poslední příjemce zpráv

Nabídka funkcí pro práci se zprávami je bez větších inovací. Drobností budiž rozšířená nabídka pro tvorbu nové zprávy, kde je kromě SMS, MMS a e-mailu ještě zvuková zpráva, což je rychle vytvořená MMS pouze se zvukem.

Zprávy
paměť na přijaté SMS v telefonu ano, sdílená
potvrzení o doručení SMS ano
odpočítávání při psaní SMS ano
dlouhé SMS ano
rychlé psaní SMS
slovník v telefonu ano
v češtině ano
ve slovenštině ano
technologie T9
zkracuje SMS (diakritika) ano
slovník lze trvale vypnout ano
multimediální zprávy
podpora MMS ano
vložení textu ano
vložení obrázku ano
vložení zvuku ano
vložení videa ano
max. velikost odeslané zprávy 300 kB
e-mail
e-mailový prohlížeč ano
obousměrná práce s přílohami ano
automatické stahování ano

Textových zpráv můžete přijímat kolik chcete, omezeni jste pouze sdílenou pamětí. Ve složce vidíte odesílatele zprávy a ve druhém řádku drobnějším písmem začátek zprávy. SMS a MMS jsou vedeny ve společné složce, e-maily zvlášť. Zvláštní složku mají také doručenky textových zpráv, což považuji za výhodu. Při čtení SMS zpráv máte k dispozici až 10 řádků textu, stejný počet platí i pro psaní zprávy.

18.png 19.png 20.png 21.png
Nabídka zpráv • volba nové zprávy • složka přijatých zpráv • čtení textové zprávy

Při psaní zprávy máte k dispozici odpočet včetně informace o počtu použitých dílčích zpráv. Pokud budete psát se zapnutým slovníkem T9, bude toto počítadlo rychle naskakovat. Slovník totiž píše s českou diakritikou a tak se zprávy zkracují. Slovník je ale učenlivý a pokud nabízené slovo třikrát po sobě opravíte, bude vám na první pozici nabízet právě vámi zvolené slovo. Takto lze slovník postupně naučit psát slova bez diakritiky. Ta jsou totiž zpravidla nabízena na dalších pozicích, takže jejich výběr zase tolik nezdrží. Až budete psát slovo počtvrté, už bude bez háčků a čárek. Trochu krkolomný způsob, ale pro časté pisatele by mohl být přínosem.

Při volbě příjemce zprávy vybíráte ze seznamu a rovnou můžete zaškrtnou více příjemců. Chybí mi zde možnost rychlého výběru z posledních příjemců – tedy těch, kterým posílám zprávu nejčastěji. Umí to Sony Ericsssony a teď už i nové Nokie Series 40. „Chytrý“ Symbian zatím ne.

06.png 
Psaní textovky

Odeslané zprávy se ukládají do speciální složky, pro rozepsané texty je určena sekce Koncepty. Nokia se při opuštění editoru u rozepsané zprávy zeptá, jestli ji má uložit nebo odstranit. Doručenky lze nastavit buď globálně, nebo zvlášť pro jednotlivé zprávy. Zpráva o doručení jen na chvíli problikne na displeji a posléze se uloží do složky Potvrzení.

V jedné MMS dokáže Nokia poslat až 300 kB dat. Tvorba je jednoduchá – vyberete příjemce, zapíšete předmět, zvolíte obsah anebo jej nově vytvoříte, ať už se jedná o fotku, video nebo nahrávku. Doplníte textem a můžete odeslat. Kdo si chce trochu pohrát, ten může využít funkce Prezentace, kde lze tvořit vylepšené stránky MMS s barevným podkladem apod.

08.png 07.png 
Tvorba MMS • funkce prezentace

Témata článku: Nokia, , HTC P4350, Nokia 6300, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N80, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson P990i, Mega +, Dokonalost, Web Archiv, Fyzické rozlišení, Nemilé překvapení, Oblíbená aplikace, Běžný hovor, Užitečná maličkost, Odemykací kód, Automatické hledání, První várka, Webová adresa, Nabízené slovo