Nokia N95 od Vodafonu: v čem je jiná?

Mobily nabízené operátory mají zpravidla pozměněnou grafiku nabídky, případně jsou doplněny nebo ochuzeny o některé funkce. Jaká je Nokia N95 od Vodafonu?

Je tu snad ještě někdo, kdo by neznal Nokii N95? Ten ať si nejdřív přečte toto. Nejvybavenější telefon všech dob se už usídlil v nabídkách dvou našich operátorů a chystá se i k tomu třetímu, tedy k Vodafonu. Zajímalo nás, jak si telefon operátoři upraví. Změní se jen grafika nabídky nebo zde najdeme i nějaké rozdíly ve funkcích? A je možné telefon nastavit do běžné podoby, jakoby pocházel z volného prodeje? Využili jsme příležitosti a s předstihem vyzkoušeli Nokii N95, která se bude nabízet u Vodafonu.

Po zapnutí vás překvapí grafika laděná do červena. Grafické téma je ale vkusně zpracováno, působí přehledně a moderně. Kromě červeno-bílého tématu si můžete zvolit neméně atraktivní černý. Pravá kontextová klávesa je vyhrazena pro přístup ke službě Vodafone live!.

Screenshot0001.jpg Screenshot0002.jpg Screenshot0009.jpg Screenshot0010.jpg
Grafická témata od Vodafonu

Hlavní nabídka je trochu přeskupena a opět tu najdeme odkaz na Vodafone live!. Kromě jiné grafiky ikonek tu nejsou žádné změny. Ve složce Aplikace jsou nachystána čtyři dema her, a to celkem atraktivních (Sonic, V-Rally, Lego Star Wars a Tetris). Můžete si ale vyzkoušet pouze první úroveň. Poté je nutné přes portál live! hru zakoupit. Kupodivu chybí demo hry SRE, které najdete v běžné N95, 3D hada si ale zahrát můžete.

Screenshot0003.jpg
Hry navíc, ale jen dema

Datové profily jsou samozřejmě přednastaveny pro Vodafone, ale to dokáže zajistit i běžná N95 na základě údajů zjištěných ze SIM karty. V záložkách webového prohlížeče najdete odkazy na portál Vodafonu. Drobností je pak spořič displeje s velkým logem operátora.

Screenshot0015.jpg Screenshot0004.jpg 
Portál Vodafone live! • přednastavené záložky

Přizpůsobení je decentní a většině uživatelů zřejmě vadit nebude. Telefon lze nicméně snadno přenastavit do podoby, v jaké se nabízí ve volném prodeji. V nabídce totiž nechybí původní grafická témata a ty od Vodafonu můžete bez obav vymazat. Se změnou grafického schématu dojde i ke změně grafiky ikon. Změnit lze i nastavení pravé kontextové klávesy, kterou tedy nemusí okupovat live!. Dema her rovněž není problém odstranit, stejně tak webové odkazy a spořič displeje.

Screenshot0005.jpg
Seznam grafických témat

Screenshot0011.jpg Screenshot0012.jpg Screenshot0013.jpg Screenshot0014.jpg
Zpět do "předoperátorského" stavu

Telefon není blokován pro použití se SIM kartou jiného operátora. A ještě jedna důležitá poznámka na konec – Nokie N95 u operátorů jsou nabízeny již s novým firmwarem. 

Screenshot0016.jpg
Telefon má nejnovější firmware

 

v diskusi se objevily ještě nějaké otázky, a tak doplňuji:

  • Nokia N95 od Vodafonu namá zablokovány funkce pro VoIP
  • aktualizovat firmware prostřednictvím webové služby bude možné, jakmile bude služba vybavena novým firmwarem pro telefony operátora (což bude zřejmě chvíli po té, co se objeví česká verze). V telefonu je však nainstalován nejnovější firmware.
  • logo Vodafonu nikde na krytech telefonu není
  • cenu telefonu Vodafone ještě neprozradil, ale ujistil, že bude pod 20 tisíc korun. Očekáváme 19 tisíc, stejně jako u konkurence.


Doplněno

Diskuze (23) Další článek: O2: nové CD Linkin Park k telefonu zdarma

Témata článku: Nokia, , , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Jin, Důležitá poznámka, CEM, První úroveň, Voda,