Nokia N95: podrobný test fotoaparátu

Prostředí fotoaparátu, popis funkcí, ukázkové fotky, srovnání s běžným digitálem a ukázkové VGA video!
Kapitoly článku

Adept na nejlepšího

Kvalita fotek je velmi dobrá. Samozřejmě připravíme srovnání s dosavadním nejlepším fotomobilem – Sony Ericssonem K800i. Troufám si odhadnout, že Nokia N95 vyjde z testu lépe. Snímky jsou ostré po celé ploše snímku, rozostření v rozích je jen nepatrné. Vyšší rozlišení pak umožňuje tisk na větší formáty nebo větší ořezy.

Ve srovnání s ostatními mobilními telefony je fotoaparát Nokie N95 špičkou. Vady obrazu jsou ale patrné a nejlépe vyniknou při srovnání se snímky z běžného digitálního fotoaparátu. Nelenil jsem, vzal jsem svůj fotoaparát Sony DSC-H1 a udělal pár srovnávacích snímků.

Klepněte pro větší obrázek
Digitální fotoaparát Sony DSC-H1

Vlevo – Nokia N95 • vpravo – Sony DSC-H1

13_Nokia.jpg m_13_Nokia.jpg 13_Sony.JPG m_13_Sony.jpg

14_Nokia.jpg m_14_Nokia.jpg 14_Sony.JPG m_14_Sony.jpg

Zřejmě nejvýraznější vadou fotografií pořízených Nokií N95 je jejich studený nádech. Na fotkách tak můžete často pozorovat fialový nádech. Nejlépe je to vidět na srovnávacích fotografiích pořízených před západem slunce. Automatika Sony správně vyhodnotila situaci a zanechala na fotografii tóny nažloutlého slunečního světla, obrázky z Nokie N95 vypadají, jako bych je pořídil po poledni. V Nokii jsem nenašel takové nastavení pro vyvážení bílé, aby byly barvy věrné. Fotky ale rozhodně nevypadají špatně a tuto vadu lze případně snadno opravit v počítači.

Vlevo – Nokia N95 • vpravo – Sony DSC-H1

03_Nokia.jpg m_03_Nokia.jpg 03_Sony.JPG m_03_Sony.jpg

05_Nokia.jpg m_05_Nokia.jpg 05_Sony.JPG m_05_Sony.jpg

Tip: další srovnávací fotografie najdete v třetí kapitole článku!

Dále je patrná velmi silná JPEG komprese – jednolité plochy jsou při detailním pozorování „flekaté“ a ztrácí se detaily. Na tom se jistě podílí také miniaturní optika, která drobné detaily stírá. Při podrobném srovnání fotografií pořízených fotoaparátem Sony zjistíme, že pořádný objektiv dělá své. Rozdíly jsou však mnohem méněpatrné, než bych čekal. Až na ten rozdílný barevný tón jsou při běžném prohlížení fotografie obou přístrojů takřka identické.

Barevné video

Nokia N95 poslouží velmi dobře také jako videokamera. Můžete natáčet videa nevalné kvality ve formátu 3GP, vhodná pro posílání v MMS zprávách, ale také velmi kvalitní v rozlišení 640 × 480 bodů rychlostí 30 snímků za vteřinu. Ta jsou nahrávána do formátu MP4 a z paměti ukrajují velké dávky megabajtů – půl minuty zabere přibližně 10 MB. Maximální délka videonahrávky je závislá pouze na velikosti dostupného paměťového prostoru.

35.png 
Hledáček v režimu natáčení videa

36.png 37.png 38.png 39.png
Nabídka videokamery a možnosti nastavení

Nabídka funkcí je u videa podstatně chudší než u fotoaparátu. K dispozici je režim snímání, vyvážení bílé a barevný tón. V průběhu natáčení můžete využívat digitální zoom, ale kvalita videa při přiblížení značně klesá a navíc není přibližování plynulé. V případě zájmu můžete vypnout mikrofon. V nabídce také najdete funkci stabilizátoru obrazu, jehož vliv jsem v praxi ale příliš nepozoroval.

Ukázková videa v plném rozlišení:

Nahraná videa vypadají na displeji telefonu perfektně, stejně tak na televizi. V počítači však působí až příliš barevně, kontrast barev je velmi vysoký. Jinak se samozřejmě jedná o to nejlepší, co můžete z dnešních fotomobilů dostat.

Konečně náhrada za kompakt

Nokia N95 mě přesvědčila, že malým kompaktním fotoaparátům začne být časem vedle vyspělých fotomobilů horko. O tomto trendu se hovoří už dlouho a ještě dlouho bude, než se začne naplňovat. Už Sony Ericsson K800i bude pro mnohé náhradou za běžný fotoaparát, ale ten má pouze třímegapixelové rozlišení. Bohatě to stačí, ale chceme-li srovnávat, musíme jít na minimum v nabídce běžných fotoaparátů, a to je pět megapixelů.

34.png 33.png 23.png 31.png
Prohlížení fotografií • možnosti editace

U Nokie N95 máme pět megapixelů, automatické zaostřování a slušnou optiku. Z výbavy mi nejvíce chybí možnost manuálního nastavení expozičního času a také pořádný xenonový blesk.

Kromě samotného fotografování nabídne telefon ještě více. Fotografie si můžete třídit do alb, rozesílat v multimediálních zprávách nebo e-maily a v Nokii N95 máte ještě možnost odesílat fotografie také na fotografický blog služeb Flickr nebo Vox. Před odesláním můžete fotografie přímo v telefonu ještě upravit.

Témata článku: Nokia, , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Sony Ericsson K800i, F +, Foto, Fyzické rozlišení, Důkladné zkoumání, Dodatečná úprava, Test, Úprava obrázků, Celkové rozlišení, Noční záběr, Rušná ulice, Chybějící pixel